Recomandările ANPC pentru consumatori pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu coronavirus
Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a realizat un ghid pentru consumatori ce conţine recomandări ale autorităţilor naţionale cu responsabilitate în domeniul prevenirii şi limitării îmbolnăvirilor cu noul virus.
În conformitate cu precizările Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate (OMS), Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) şi ale Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CPCB), coronavirusurile sunt o familie de virusuri care provoacă diferite boli, de la o simplă răceală, până la afecţiuni mult mai grave, cum ar fi boli respiratorii acute.
Primul caz de infecţie umană cu coronavirus (COVID-19) a fost înregistrat în China, la finalul anului 2019 şi este o nouă tulpină ce nu a mai fost identificată anterior la om.
Noul coronavirus 2019 este acum denumit Sindrom Acut Respirator Sever – Coronavirus-2 (SARS-COV-2), iar boala asociată acestuia este legată de COVID -19.
Recomandările Ministerului Sănătăţii:
Spălaţi-vă mâinile de multe ori;
Evitaţi contactul cu persoane care sunt suspecte de infecţii respiratorii acute;
Nu vă atingeţi ochii, nasul şi gura cu mâinile;
Acoperiţi-vă gura şi nasul daca strănutaţi sau tuşiţi;
Nu luaţi medicamente antivirale şi nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
Curăţaţi toate suprafeţele cu dezinfectanţi pe bază de clor sau alcool;
Utilizaţi masca de protecţie doar, în cazul, în care suspectaţi că sunteţi bolnav sau în cazul în care acordaţi asistenţă persoanelor bolnave;
Sunaţi la 112 dacă aveţi febră, tuşiţi sau v-aţi întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puţin 14 zile;
În animalele de companie nu transmit coronavirus.
(pentru actualizări consultaţi link-ul http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19/ )
Recomandările Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor:
Evitarea contactului cu persoanele care suferă de infecţii respiratorii acute şi interzicerea acestora de a veni în contact direct sau indirect cu animalele şi produsele de origine animală;
Spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun sau cu soluţii dezinfectante, în special după contactul direct cu persoanele sau cu animalele bolnave;
Evitarea contactului neprotejat cu animalele din ferme sau cu animalele sălbatice;
Toate produsele de origine animală în stare crudă (carnea, organe, lapte, etc) trebuie manipulate cu grijă, pentru a evita contaminarea încrucişată cu alimente ce nu necesită gătire, conform bunelor practice de siguranţă alimentară;
Gătirea termică a cărnii, ouălor, laptelui (produselor şi subproduselor de origine animală);
Efectuarea de schimburi comerciale doar cu ţările libere de Sindrom Acut Respirator Sever – Coronavirus-2 (SARS-COV-2).
(pentru actualizări consultaţi link-ul http://www.ansvsa.ro/ )
Recomandările Institutului Naţional de Sănătate Publică România (Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile):
Pentru călători:
Evitaţi orice călătorie ne-esenţială !
Dacă călătoria este imperios necesară, evitaţi contactul cu persoane bolnave, în particular cu cele care prezintă simptome respiratorii, respectaţi o bună igienă a mâinilor şi a alimentelor;
Călătorii cu simptome respiratorii acute (tuse, febră, dureri de gât, scurtarea respiraţiei) care revin din cel puţin una din zonele afectate, sunt sfătuiţi să îşi pună masca pe nas şi gură, să sune la 112 şi să se adreseze secţiei/spitalului de boli infecţioase cel mai apropiat, unde să menţioneze medicului infecţionist istoricul de călătorie.
S-a observat faptul că acest virus necesită un contact strâns pentru transmiterea interumană, dar nu este exclusă posibilitatea transmiterii şi prin contact cu suprafeţe /obiecte care au fost contaminate cu secreţii respiratorii provenite de la o persoană infectată. Totuşi, având în vedere rezistenţa redusă a coronavirusurilor în mediu, ele fiind virusuri fragile, se presupune că, şi în cazul noului coronavirus, este foarte puţin probabilă transmiterea prin intermediul coletelor internaţionale (via avion sau pe cale navală), ţinând cont de timpul lung de procesare şi transport.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro