Recordurile doborâte la Euro 2024. Cel mai tânăr, cel mai bătrân şi cel mai longeviv jucător

Autor: Rafael Hekman Postat la 27 iunie 2024 23 afişări

Faza grupelor de la UEFA Euro 2024 s-a încheiat, 16 echipe mergând în optimile de finală din Germania, în timp ce altele opt au părăsit competiţia. Este o ediţie a recordurilor personale, dar şi de echipă. Site-ul oficial UEFA prezintă realizările notabile din faza grupelor ale actualei ediţii.

Recordurile doborâte la Euro 2024. Cel mai tânăr, cel mai bătrân şi cel mai longeviv jucător

Cel mai tânăr jucător din istorie: Lamine Yamal (Spania) - 16 ani şi 338 de zile

Adolescentul spaniol Lamine Yamal a intrat în istorie, devenind cel mai tânăr jucător care a jucat la o finală Euro, când a fost titular în victoria Spaniei cu 3-0 împotriva Croaţiei, pentru a da startul campaniei din Grupa B.

Precedentul record era deţinut de polonezul Kacper Kozłowski, care avea 17 ani şi 246 de zile când a jucat în remiza 1-1 cu Spania la Euro 2020. Cu toate acestea, Yamal a depăşit cu uşurinţă acest record, intrând pe teren la Berlin la doar 16 ani şi 338 de zile, talentatul debutant reuşind o pasă de gol, pentru a încununa o zi specială. „El continuă să doboare recorduri", a declarat ulterior antrenorul Luis de la Fuente. „Trebuie să continue să crească şi sunt sigur că într-o zi va fi unul dintre cei mai buni".

Cel mai tânăr antrenor din istorie: Julian Nagelsmann (Germania) - 36 de ani şi 327 de zile

Julian Nagelsmann se va fi bucurat din plin de primul meci al acestei finale Euro. Nu numai că echipa sa, Germania, a învins Scoţia cu 5-1 pe teren propriu, la Munchen, dar fostul antrenor de la Leipzig şi Bayern a stabilit un record personal, devenind cel mai tânăr om care a preluat conducerea unei naţiuni la acest turneu, la vârsta de 36 de ani şi 327 de zile, devansându-l pe fostul selecţioner al Sloveniei, Srečko Katanec, cu doar şase zile.

„Echipa îmi dă multă energie - este foarte distractiv cu acest grup de jucători", a fost verdictul lui Nagelsmann după meci.

Cel mai tânăr căpitan din istorie: Dominik Szoboszlai (Ungaria) - 23 de ani şi 243 de zile

Exemplificând faptul că nu ai neapărat nevoie de o vârstă înaintată pentru a fi un mare lider, Dominik Szoboszlai a fost căpitanul echipei Ungariei în primul meci cu Elveţia la vârsta de 23 de ani şi 243 de zile. Astfel, el a depăşit recordul la Euro al lui Giuseppe Bergomi, de 24 de ani şi 171 de zile, când a condus Italia împotriva Germaniei în 1988.

„Cred că m-am schimbat mai mult ca persoană decât ca jucător", a spus Szoboszlai despre funcţia de căpitan înaintea turneului. „Încerc să fiu un model de urmat şi să ajut cu orice are nevoie orice alt jucător".

Cel mai bătrân marcator din istorie: Luka Modrić (Croaţia) - 38 de ani şi 289 de zile

Unul dintre cele mai memorabile goluri ale turneului de până acum îi aparţine căpitanul Croaţiei, Luka Modrić, care a marcat împotriva Italiei, aducându-şi echipa în avantaj la doar câteva momente după ce ratase un penalty.

Deşi Squadra Azzurra a reuşit să egaleze pe final, golul va fi întotdeauna special pentru Modrić, deoarece a depăşit recordul fostului atacant austriac Ivica Vastić, devenind cel mai vârstnic marcator la un Euro, la vârsta de 38 de ani şi 289 de zile. Mijlocaşul lui Real Madrid nu a trecut în cele din urmă de faza eliminatorie. „Mi-ar plăcea să joc mereu, dar probabil va veni o vreme când va trebui să-mi agăţ ghetele în cui", a spus spăşit legendarul căpitan al croaţilor.

Cel mai bătrân jucător: Pepe (Portugalia) - 41 de ani şi 117 zile

La celălalt capăt al scalei, cu aproape 25 de ani mai în vârstă decât Yamal, veteranul fundaş portughez Pepe a devenit cel mai vârstnic jucător la o finală Euro, în timpul victoriei cu 2-1 a echipei sale în faţa Cehiei în Grupa F - un record pe care l-a depăşit în faţa Turciei la 41 de ani şi 117 zile.

Fundaşul central de la Porto devenise deja cel mai vârstnic marcator din UEFA Champions League în sezonul trecut şi a adăugat în mod corespunzător un alt record pe lista sa după ce a jucat la 41 de ani şi 113 zile în victoria împotriva Cehiei.

Precedentul cel mai vârstnic jucător, portarul Ungariei, Gábor Király, avea 40 de ani şi 86 de zile când a înfruntat Belgia în optimi la Euro 2016. „Felicitări lui Pepe pentru că este cel mai în vârstă jucător din istoria Campionatului European!" a scris Király pe social media după aceea. „Mare respect şi toate cele bune!"

Cele mai multe campanii finale: Cristiano Ronaldo (Portugalia) - 6

Croatul Modrić s-a alăturat lui Cristiano Ronaldo şi mai târziu lui Pepe, devenind unul dintre singurii jucători care au figurat la cinci turnee finale la Euro, când a jucat în înfrângerea cu 3-0 a ţării sale în faţa Spaniei la Berlin.

Însă, trei zile mai târziu, Ronaldo l-a depăşit, intrând pe teren la al şaselea Euro diferit, primul său turneu având loc în 2004. De asemenea, Ronaldo şi-a extins recordul de apariţii în cele mai multe meciuri ale turneului la un total de 28, dar încă nu şi-a îmbunătăţit recordul de 14 goluri în competiţie. „Sunt mândru să fiu primul jucător care joacă în şase turnee EURO", a declarat Ronaldo. „Sunt încântat de acest lucru, deoarece arată longevitatea carierei mele fotbalistice".

Cel mai rapid gol la Euro: Nedim Bajrami (Albania) - 23 de secunde

Suporterii abia îşi ocupaseră locurile când extrema Nedim Bajrami a oferit Albaniei un avantaj surprinzător în primul meci al celui de-al doilea Euro împotriva Italiei. Mingea a pătruns adânc în jumătatea de teren a Squadrei Azzurra încă de la lovitura de începere, iar Bajrami a profitat de o pasă înapoi ezitantă pentru a-şi aduce echipa în avantaj şi a stârni delirul pe stadionul BVB din Dortmund.

Italia a revenit pentru a câştiga, dar este un moment pe care Bajrami nu îl va uita niciodată. Jucătorul lui Sassuolo a doborât precedentul record de cel mai rapid gol aparţinând rusului Dmitri Kirichenko, care şi-a pus echipa în avantaj împotriva Greciei în 2004 după 1 minut şi 7 secunde. „Să înscriu pentru Albania la un Euro a fost un vis pentru mine", a declarat Bajrami. „Am visat la asta când eram copil şi am muncit din greu pentru asta".

Alte realizări notabile

Germania a devenit prima echipă care înscrie cinci goluri într-un meci de deschidere de la primul din istoria Euro, în 1960, când Iugoslavia a învins Franţa cu 5-4. Victoria cu 5-1 a Die Mannschaft împotriva Scoţiei a reprezentat, de asemenea, succesul la cea mai mare diferenţă de goluri înregistrat vreodată într-un meci de deschidere la un EURO.

Arda Güler din Turcia a devenit cel mai tânăr jucător care a marcat la debutul său la Euro, când a înscris împotriva Georgiei la vârsta de 19 ani şi 114 zile. El a eclipsat recordul lui Cristiano Ronaldo de 19 ani şi 128 de zile, stabilit în 2004.

Prin golul marcat împotriva Cehiei pentru Portugalia, Francisco Conceição s-a alăturat unui club exclusivist de taţi şi fii care au marcat la un Euro, tatăl său, Sergio Conceição, marcând la Euro 2000. Singurul alt cuplu tată-fiu care a marcat este format din italienii Enrico Chiesa (1996) şi Federico Chiesa (2020).

Mijlocaşul englez Jude Bellingham a devenit cel mai tânăr jucător care a participat la două turnee finale EURO, la 20 de ani şi 353 de zile, depăşind recordul anterior al germanului Jamal Musiala, de 21 de ani şi 109 zile.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
euro 2024,
recorduri,
germania

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.