Redutele care au scăpat asaltului USL. Azi, Parchetul şi DNA

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 04 august 2012 41 afişări

Chiar în ziua când CCR a decis să amâne pentru 12 septembrie verdictul privind referendumul, procurorul general Codruţa Kovesi a anunţat că va prelungi cu încă şase luni mandatul şefului DNA, Daniel Morar.

Explicaţia stă în faptul că mandatul lui Morar expiră la 12 august, iar preşedintele interimar Crin Antonescu ar putea uza de prerogativele sale spre a-l înlocui pe Morar cu un apropiat al USL, decapitând astfel DNA, una dintre ultimele instituţii esenţiale unde noua guvernare nu-şi instalase oamenii.

Ministrul justiţiei, Titus Corlăţean, a anunţat deja că nu va face nicio propunere pentru postul de procuror-şef al DNA în perioada interimatului prezidenţial, urmând astfel recomandările Comisiei Europene. Ministerul poate face însă propuneri pentru alte funcţii care în prezent sunt vacante, între care cea de prim-adjunct al procurorului general şi cele de adjuncţi ai procurorului-şef al DNA.

În ce o priveşte pe Codruţa Kovesi, mandatul ei expiră la 2 octombrie. În conflictul din jurul referendumului privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, condus de Kovesi, a acţionat deja, autosesizându-se în legătură cu "comunicatul Curţii Constituţionale din data de 02.08.2012 privind datele contradictorii primite de la autorităţile publice privind numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente".

În consecinţă, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului "s-a constituit o cauză penală în care se efectuează cercetări în legătură cu conţinutul listelor electorale permanente şi al listelor suplimentare utilizate în referendumul din 29 iulie 2012", a informat Parchetul ICCJ.

Procurorii Secţiei au ridicat de la Autoritatea Electorală Permanentă copiile listelor electorale permanente şi listele suplimentare cu semnăturile alegătorilor în original, considerate necesare în efectuarea activităţilor de urmărire penală.

Aceasta înseamnă nu numai că asupra oficialilor care au dat date contradictorii despre listele electorale planează spectrul unui dosar penal, ci şi că s-a realizat o "securizare" a listelor electorale folosite la referendum, care astfel ies practic de sub controlul tuturor celorlalte autorităţi (MAI, AEP, BEC) şi intră sub controlul direct al Parchetului condus de Kovesi.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/redutele-care-au-scapat-asaltului-usl-azi-parchetul-si-dna-9921370
9921370
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.