Regele Mihai I, către tinerii protestatari: Timpul României voastre a început!
Regele Mihai I spune că atunci când a întors ţara de partea Aliaţilor, pentru salvarea statului român, avea 22 de ani, vârsta tinerilor protestatari din prezent, cărora le transmite că timpul României lor a început, precizând că, prin raportarea ei la naţiune, Coroana ocroteşte fiinţa naţională.
"Români, Când am întors ţara de partea Aliaţilor, pentru salvarea existenţei Statului român, aveam 22 de ani. Aceeaşi vârstă o aveau şi cei care se adunau, exact acum 70 de ani, la 8 noiembrie 1945, în Piaţa Palatului Regal, pentru a-şi apăra libertatea. Aceeaşi vârstă o au şi cei ce au ieşit în stradă, în aceste zile. Un lucru pe care l-am învăţat în tinereţe a fost că prietenii te pot dezamăgi mai mult decât duşmanii. Alt lucru învăţat atunci a fost că în momentele cruciale rămâi singur. Democraţia şi libertăţile nu sunt câştigate pentru totdeauna. Nicio izbândă nu este eternă. Omul îşi câştigă în fiecare zi dreptul de a avea un 'mâine'. Ţara îşi redobândeşte, cu fiecare generaţie, privilegiul de a continua să existe", spune Regele Mihai I, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Sfinţilor Mihail şi Gavriil, prin intermediul biroului său de presă.
Regele Mihai I mai spune că "a avea legi bune este un lucru însemnat" şi "a-i face pe oameni să le respecte este încă mai valoros". "Dar fundamental este ca oamenii să creadă în ele. România prezentului nu a ajuns încă acolo", afirmă Regele Mihai I.
Acesta precizează că "bunul mers al instituţiilor Statului este condiţia libertăţii şi statorniciei noastre".
"Instituţiile nu pot funcţiona fără respectul legii, fără competenţă şi fără etică. Dar, după cum aţi constatat recent voi înşivă, legislaţia cea mai avansată şi atitudinea civică nu sunt, din păcate, suficiente pentru a obţine şi garanta o viaţă instituţională solidă. Sunt sigur că tânăra generaţie va şti să găsească, în România ei, justa măsură între atitudinea civică şi instituţiile Statului", spune Regele Mihai I.
"Prin unica ei raportare la naţiune, Coroana rămâne fântâna mândriei, a încrederii şi a iubirii. Ea ocroteşte şi întruchipează fiinţa naţională. Ea este o punte de legătură între comunităţi, între credinţe, între cetăţean şi aproapele lui. Coroana Română împlineşte peste câteva luni 150 de ani. Ea a continuat să existe, timp de un secol şi jumătate, în ciuda unor nelegiuri şi greutăţi de neimaginat. Din cei 150 de ani ai Coroanei, aproape 100 i-am trăit personal. Toate acestea mă îndreptăţesc să spun tinerilor noştri: Timpul României voastre a început!", mai declară Regele Mihai I.
Marţi, după cele trei zile de doliu naţional şi după un marş al tăcerii în memoria victimelor din clubul Colectiv, oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima revolta. Peste 25.000 de persoane au manifestat animate de acelaşi gând: duşmanul comun - corupţia, iar schimbarea trebuie să aibă loc de acum.
Protestele au continuat miercuri, joi, vineri şi sâmbătă, când în Piaţa Universităţii au ieşit în stradă zeci de mii de persoane. De asemenea, mii de oameni au protestat şi în marile oraşe, cerând schimbarea clasei politice.
Bilanţul persoanelor decedate în tragedia din clubul Colectiv a ajuns la 43, după ce duminică au murit alţi doi răniţi internaţi la Spitalul "Floreasca" din Bucureşti, iar alţi nouă au decedat sâmbătă, şapte în spitale din Capitală şi doi în Olanda, unde au fost transferaţi.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro