REPORTAJ: Pictură a Sfântului Gheorghe pe o clădire din Bucureşti - de la "cenzura" Bisericii la lipsa avizelor - FOTO

Autor: Diana Pârvulescu Postat la 08 mai 2015 943 afişări

O pictură a Sfântului Gheorghe realizată pe zidul uneia dintre clădirile centrului istoric al Capitalei a stârnit controverse atât din punct de vedere al reprezentării mucenicului, cât şi din punctul de vedere al autorităţilor, care spun că nu s-a cerut aviz pentru modificările aduse acestei case.

În 21 aprilie, pe una dintre clădirile din Piaţa Sfântul Gheorghe - un imobil cu apartamente, la parterul căruia se află un local - apărea o reinterpretare a luptei duse de Sfântul Gheorghe cu un balaur. Pe 11 mai, pictura, care reprezintă o interpretare modernă a scenei biblice, urmează să fie modificată sau ştearsă.

Atracţia artiştilor pentru kilometrul 0 al Bucureştiului i-a supărat pe enoriaşi

"Am primit o reclamaţie din partea enoriaşilor. De fapt, părintele a primit o reclamaţie din partea enoriaşilor şi, cumva, au cerut să fie schimbată lucrarea, pentru că este prea grea în percepţia lor", a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX Iustin Moldovan, curatorul şi organizatorul grupului N.O.M Crew, format din Obie Platon - Mr. Kero - Irlo works.

El a precizat că au discutat cu proprietarul clădirii şi au avut acordul acestuia pentru a realiza acea pictură. Iustin Moldovean a declarat că ONG-ul Interesting Times Bureau i-a sponsorizat pe artişti cu suma necesară materialelor.

Pe de altă parte, el a povestit că, în urmă cu doi ani, echipa a cărui curator este a realizat picturile de la Garajul Ciclop din Bucureşti.

"Am mai colaborat la diverse festivaluri, o să avem şi un festival acum, la sfârşitul lui mai, între 28 şi 30 mai, Intersection, care cuprinde mai multe tipuri de artă, de la film, muzică, performance. Suntem destul de constanţi", a mai spus Moldovan.

Întrebat de ce au ales tema cu Sfântul Gheorghe, el a precizat că "acolo este kilometrul 0 şi asta i-a inspirat foarte mult". "Noi nu am vrut să dăm în biserică, am vrut să facem chestia asta, doar că ne-a inspirat zona respectivă. După cum ştiţi, în zonă este mare mizerie, iar, după ce am terminat noi, au mai venit şi alţi artişti, chiar unul străin, şi au realizat un desen pe uşa unei case din zona aceea", a mai spus Moldovan.

Biserica spune că nu cenzurează arta

În acest context, Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii Sfântul Gheorghe-Nou din Capitală, a declarat pentru MEDIAFAX că a primit sesizări din partea Consiliului Parohial şi a credincioşilor din zonă, "care au avut o discuţie amiabilă cu domnul Thomas (George - n.r.), proprietarul clădirii, şi s-au înţeles să schimbe desenul de acolo".

"Discuţia a fost a asociaţiei de locatari, ei s-au înţeles. Nu înţeleg de ce apare balamucul acesta, de ce pun Biserica într-o discuţie care nu îşi are sens şi nu îşi are loc. Biserica nu a avut nicio discuţie cu nimeni", a spus Cărămizaru.

"Nu i-am cenzurat pe domnii care au pictat, Biserica nu cenzurează pe nimeni, dar, în acelaşi timp, şi biserica, şi credincioşii pot avea opinia lor", a completat Emil Nedelea Cărămizaru.

Pe de altă parte, Graţiela Bârla, avocatul unei asociaţii de locatari din zona respectivă, a declarat pentru MEDIAFAX că o zonă protejată istoric nu poate fi modernizată. "Nu poţi, pentru că altfel ar fi o situaţie discriminatorie. Locatarii nu îşi pot vărui blocul, deşi au căzut bucăţi de casă, (...), dar, pe de altă parte, ai da aviz unui proprietar să facă o pseudomodernizare a zonei istorice a Capitalei", a spus aceasta.

Ea a mai precizat că este sigură că nu există un aviz pentru această pictură, nici din partea Ministerului Culturii, nici a Primăriei, pentru că imobilul alăturat clădirii unde este reprezentarea grafică a intrat în programul pentru reabilitare şi, pentru a reface faţada, le-a trebuit autorizaţie de Ministerul Culturii. "Nu avem voie să schimbăm ferestrele. În acest context, este clar că nu au avut o autorizaţie ca să picteze în zona protejată istorică nişte drăcuşori pe pereţi şi un Sfântul Gheorghe care are faţă de extraterestru", a mai spus aceasta.

Avizul pentru pictura cu Sfântul Gheorghe, primit "parţial"

Reprezentanţii Primăriei Capitalei au declarat, pentru MEDIAFAX, că, pentru modificări aduse zidului acelei clădiri, care se află în centrul istoric, nu s-a cerut aviz, aşa cum prevede legea în cazul imobilelor aflate în zonă protejată.

Proprietarul clădirii a cerut şi primit autorizaţie pentru consolidarea şi reamenajarea imobilului, dar nu şi pentru a realiza acea pictură pe unul dintre pereţii casei, au precizat sursele citate.

De asemenea, întrebat de MEDIAFAX dacă au avut autorizaţiile de care aveau nevoie pentru a realiza acest desen, Iustin Moldovan a declarat că a avut "o parte din ele".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SFÂNTU GHEOGHE,
PICTURĂ,
BISERICĂ
/actualitate/reportaj-pictura-a-sfantului-gheorghe-pe-o-cladire-din-bucuresti-de-la-cenzura-bisericii-la-lipsa-avizelor-foto-14231600
14231600
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.