REPORTAJ: Prezenţa lui Iohannis în Piaţa Universităţii, marcată de cereri şi câteva încercări de dialog
Prezenţa lui Klaus Iohannis în Piaţa Universităţii a animat grupurile disparate de protestari, făcându-i pe toţi să se îmbulzească pentru a discuta cu el. Unii au primit şi răspunsuri, în timp ce majoritatea nu au putut decât să-şi strige nemulţumirile, unii l-au aplaudat, alţii l-au huiduit.
Cât a stat printre cei aprope 1.000 de manifestanţi adunaţi în Piaţa Univeristăţii, atmosfera a fost marcată de scurte schimburi de replici, mare parte dintre oamenii care au dialogat cu Iohannis acuzând corupţia, hoţia, nevoia de a avea un Parlament curat, revizuirea constituţiei, în timp ce alţii i-au reproşat că nu i-a invitat la consultările de la Cotroceni, iar unii i-au strigat "Demisia, Demisia!".
"M-aţi chemat, am venit", le-a spus Iohannis protestatarilor din imediata sa apropiere, când a apărut în piaţă, la ora 20.00, purtând o jachetă cafenie şi o şapcă neagră pe cap. Sute de oameni s-au îmbulzit să ajungă la preşedinte, angajaţii SPP permiţând din când în când accesul câte unui cetăţean, pe care şeful statului îl invita la dialog.
El s-a apropiat mai întâi de o femeie mai în vârstă şi a întrebat-o "Vreţi să vorbiţi cu mine?", dându-şi jos şapca.
"Îmi pare bine că aţi venit. Doresc foarte mult să faceţi şi aici ce-aţi făcut la Sibiu", i-a spus femeia.
Ei şi-au continuat dialogul, preşedintele spunându-i: "Până la urmă fără politicieni nu cred că se poate", iar femeia răspunzând: "Corect, este singura soluţie, dar ar trebui găsite nişte criterii de performanţă după care să fie aleşi în Parlament, în funcţii publice, peste tot".
"Domnule preşedinte, vreţi anticipate? Noi nu vrem anticipate, pentru că în Parlament vor ajunge aceleaşi partide", i-a spus un alt protestatar.
"Eu nu înclin acum foarte mult spre anticipate. Nu rezolvă problema", a spus Iohannis.
Un tânăr l-a întrebat dacă are o strategie şi după ce a primit un răspuns afirmativ de la preşedinte a insistat: "Vă rog să mă credeţi că trebuie acţiune. Trebuie să fie un alt fel de politică. Am înţeles că vreţi să o faceţi altfel decât până acum. Dar vrem să treceţi de la pasivitate la acţiune".
Printre protestatrii care s-au putut apropia de el, a fost şi o femeie cu o şapcă roşie pe cap care spunea că în ultimii 26 de ani au fost date în România multe legi "împotriva românilor", care ar trebui să fie "lovite de nulitate" şi înlocuite cu legi care să apere drepturile oamenilor. "Şi-ar trebui să începem în primul şi primul rând de la Constituţie. Constituţia nu ajută România, nu ajută societatea civilă. Sunt legi care pur şi simplu ne-au umilit, ne-au jecmănit", a continuat femeia, care la final i-a spus zâmbind lui Iohannis "Vă mulţumesc mult, domnule preşedinte".
Tot ea l-a întrebat insistent, când a reuşit să se mai apropie de el, când va avea loc o altă întâlnire cu societatea civilă, Iohannis răspunzând: "O să mai facem".
Un alt protestatar i-a spus lui Iohannis că trebuie modificat pragul electoral la următoarele alegeri, fie că sunt peste şase luni sau un an, pentru că "vocile din piaţă trebuie auzite, fie că sunt de stânga sau de dreapta" şi trebuie să aibă reprezentare politică.
Un altul, care s-a recomandat drept reprezentant al diasporei, i-a reproşat preşedintelui că nu i-a răspuns la o petiţie, pentru crearea unui departament de reintegrare a românilor care se întorc de la muncă şi studii, pe care a depus-o din prima zi de lucru a şefului statului. "Nu v-aţi deranjat să spuneţi nici da, nici ba", i-a spus nemulţumit bărbatul.
"Ăla se creează. Avem consilier proaspăt", i-a răspuns Iohannis, însă bărbatul a insistat că preşedintele trebuia să dea o rezoluţie în 45 de zile.
În acest timp, agitaţia în rândul celor care nu reuşeau să ajungă la preşedinte era din ce în ce mai mare.
Mulţi îşi exprimau totuşi bucuria faţă de prezenţa şefului statului în piaţă, în timp ce alţii huiduiau, fluierau şi strigau "Ruşine", "Demisia", "Hoţii" şi "Nu vă vrem".
"Nu mai vorbi aşa, e preşedintele nostru", l-a admonestat la un moment dat un protestatar pe un altul, cel din urmă strigând: "Păi da, să fie al nostru, al tuturor, nu numai cu PDL".
Din mulţimea care n-a reuşit să ajungă la preşedinte sau să-l audă, se mai auzeau scandări precum "Corupţia ucide", "Vrem 300, nu 600" sau "Vrem dreptate, nu anticipate".
Iohannis a petrecut 23 de minute în mijlocul protestatarilor, cu unii a vorbit direct, altora le-a răspuns la ce îi strigau, iar la final a salutat mulţimea şi a plecat, în timp ce cei care nu îl auziseră deloc se agitau să-i dea o portavoce.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro