RESURSE UMANE: Unde, cand si de ce pleaca programatorii din firmele romanesti
Un mit al industriei IT spune ca softistul roman isi gaseste oriunde si oricand de lucru. Statistic, 10-15% dintre programatori isi schimba anual locul de munca. Ce inseamna, astazi, "oriunde si oricand" si ce solutii au companiile pentru a-si pastra oamenii cei mai buni?
Un mit al industriei IT spune ca softistul roman isi gaseste oriunde si oricand de lucru. Statistic, 10-15% dintre programatori isi schimba anual locul de munca. Ce inseamna, astazi, "oriunde si oricand" si ce solutii au companiile pentru a-si pastra oamenii cei mai buni?
Anuntul facut saptamana trecuta de producatorul de software Siveco, conform caruia intentioneaza sa angajeze pana la sfarsitul acestui an 250 de specialisti in software, a trezit mai degraba mirare printre analisti. "De unde-i mai scot?", a fost intrebarea zilei. O intrebare nu doar justificata, dar absolut fireasca atunci cand se raporteaza la o industrie in care numarul de specialisti este tot mai departe de nivelul cererii. Practic, nevoia de personal specializat creste in acelasi ritm cu cel al aparitiei de noi centre de dezvoltare sau suport tehnic deschise in Romania de multinationale precum Oracle, HP sau Microsoft, pentru a aminti aici doar cateva dintre cele mai cunoscute. Pe de alta parte, piata autohtona de software si servicii este intr-o crestere naturala, chiar daca ritmul ar putea fi ceva mai scazut decat cel din ultimii trei-patru ani, crestere care impulsioneaza la randul sau cererea de specialisti.
Siveco, de pilda, si-a propus sa-si mareasca numarul de angajati cu aproximativ 50%, de la 500 cati are in prezent la 750, prin diferite metode de recrutare, de la agentii specializate pana la "forte proprii", conform oficialilor companiei. Din punctul de vedere al structurii de personal, specialistii software reprezinta in acest moment aproximativ 80% din echipa Siveco, restul de 20% fiind angajati in domeniul administrativ.
Pe fondul presiunii resimtite de piata, firmele de software au insa si o alta bataie de cap. Nu numai ca gasesc greu oamenii necesari pentru a-si dezvolta proiectele, dar se si confrunta si cu pericolul de a-si pierde si angajatii de valoare, in conditiile unor campanii agresive de recrutare purtate de firmele concurente. In consecinta, rata de fluctuatie a programatorilor a inceput sa creasca usor, punandu-i pe jar pe managerii de resurse umane din IT&C. "Rata plecarilor este undeva in jur de 10-15% pe an si lucrul acesta a inceput sa fie accentuat in ultima vreme", spune Florin Manea, Technical Manager la compania autohtona producatoare de software TotalSoft. El spune ca pana acum doi ani, rata era de doar cateva procente. "Cauza este ceea ce s-ar putea numi «rasfatul» pietei. Cererea este mult mai mare decat oferta si atunci intervin foarte repede factori gen prieteni care au salarii mai mari sau fac ceva mai interesant sau au birouri mai luminoase." Oficialul TotalSoft este insa de parere ca procentul pe care l-a adus in discutie nu implica oamenii cu o vechime mai mare de 2-3 ani, care au deja un statut in firma, fiind valabil mai degraba in cazul programatorilor nou angajati. La producatorul de jocuri pentru telefoanele mobile Gameloft Romania, in schimb, rata de fluctuatie a angajatilor a depasit chiar 15% anul trecut.
"In 2006, la inceputul anului, se parea ca valoarea va fi mai mare, poate spre 20%", isi aminteste Paul Friciu, studio manager la Gameloft, "insa dupa luna martie lucrurile au inceput sa se stabilizeze, astfel ca ne asteptam la o rata comparabila in 2006 cu cea de anul trecut".
Si la producatorul Kondiment Software in dreptul rubricii "plecari" a fost consemnat cam un numar de 15% din totalul angajatilor. "Speram ca anul acesta, prin implementarea unor noi strategii de business si de resurse umane, rata sa scada la maxim 10%, comparabil cu nivelul pietei in care activam", spune Valentina Neacsu, HR manager. "Ideal ar fi sa ajungem la 5%, dar acesta este obiectivul pentru anul viitor."
Ceva mai bine par sa stea alti doi producatori, Axigen, o companie din grupul Gecad, si Siveco - oficialii celor doua companii spun ca se incadreaza in limita "acceptabila" de 10% rata de plecari a angajatilor pe an. Pe anul trecut, Siveco s-a incadrat undeva la 8%, iar anul acesta obiectivul este de 5%, potrivit afirmatiilor directorului de marketing, Anca Crahmaliuc. Anul trecut Axigen s-a oprit la o rata a fluctuatiei de personal de doar 10%, procent despre care directorul executiv Oana Bornaz spune ca este mai degraba redus daca ne raportam la ritmul de dezvoltare al pietei romanesti de IT. Pe lista posibilelor motive pentru care programatorii aleg sa isi schimbe locul de munca managerii mentioneaza, bineinteles, nivelul salariului, dar nu putini sunt cei care adauga ca, de la un anumit nivel, nu mai este vorba doar de bani. "Eu cred ca salariul nu este unicul factor de motivatie si nici cel mai important", spune Florin Manea de la TotalSoft. La salariu se mai adauga si notorietatea firmei angajatoare, programul de training-uri la care va avea acces noul angajat, modul in care este tratat de catre management, proiectele derulate si tehnologia folosita. Un alt manager care admite faptul ca asteptarile angajatilor devin tot mai complexe este si Oana Bornaz de la Axigen. "Am ajuns la concluzia ca motivarile «soft» sunt cele mai importante - adica implicarea lor in strategia firmei, acordarea de responsabilitati si informarea lor despre problemele sau succesele curente."
Si in cazul Gameloft, banii nu sunt principalul motiv pentru care pleaca oamenii. "Sunt oameni care la un moment dat vor sa se indrepte spre un alt domeniu, care li se pare mai de viitor, mai atractiv sau chiar mai serios decat jocurile video pentru dispozitive mobile", spune Paul Friciu. Printre motivele cele mai des invocate de programatori in alegerea unui nou loc de munca, studio managerul Gameloft aminteste relatiile problematice cu managementul, lipsa posibilitatilor de evolutie profesionala si abia apoi recompensele salariale modeste.
Dar fiecare cauza antreneaza tot atatea efecte. Pentru o firma ceva mai mica, cum e Kondiment Software, contraofertele "rechinilor" mai mari sunt o problema. "In majoritatea discutiilor de dinaintea plecarii au fost invocate in primul rand oferte generoase financiar si branduri rasunatoare ale ofertantilor, astfel ca incercam sa ne mentinem salariile constant la nivelul pietei, daca nu si putin mai sus", mai spune Valentina Neacsu. In privinta "destinatiilor" de plecare, Neacsu spune ca fostii angajati ai firmei s-au indreptat indeosebi "catre marii playeri de pe piata de software development, in principal la multinationale" si ca majoritatea au ramas in Bucuresti.
Cu toate ca unele speculatii indica faptul ca programatorii nu prea mai parasesc tara, nu putini au fost managerii care s-au confruntat cu dorinta angajatilor de a pleca din Romania. "Cei care pleaca de la noi au de regula doua destinatii principale", spune Florin Manea de la TotalSoft. "Fie pleaca sa lucreze in strainatate - avem cazuri de fosti angajati care lucreaza acum in SUA -, fie opteaza pentru un post de director sau administrator IT intr-o firma non-IT". Un traseu asemanator l-au urmat si fostii programatori ai companiei Siveco. La randul sau, Paul Friciu observa ca aproape nici unul dintre programatorii care au plecat de la Gameloft nu a cautat un oras din provincie. "Destinatiile au fost firme din Bucuresti si din strainatate. Foarte putini oameni prefera alte orase - au existat totusi cativa oameni care au plecat catre firme din Constanta."
Nota discordanta face Axigen. "Nimeni nu a plecat pentru un job in afara Romaniei", spune Oana Bornaz, directorul executiv, mentionand ca acum "se gasesc in tara locuri de munca mult mai numeroase decat in urma cu 5-7 ani, in domenii mult mai diversificate, care le permit programatorilor sa se afirme". Indiferent de destinatiile de plecare, managerii de resurse umane au de infruntat o piata in schimbare. "Bataia se da acum pentru studentii din anul II, III ai facultatilor de profil", spune Florin Manea de la TotalSoft. Si tot el are ultimul cuvant in trasarea cadrului general al unei industrii care sufera din ce in ce mai mult din cauza lipsei resurselor. "Pentru ca toate firmele importante de software au pachete salariale bune, este din ce in ce mai greu sa atragi oameni care sa aiba si o pregatire in spate."
Este greu, dar managerii stiu foarte bine ca pana la urma este doar inca una dintre mutarile strategice pe care ei sunt fortati sa le gandeasca cat mai bine daca vor ca proprietarii afacerilor pe care le conduc sa fie multumiti la sfarsit de an.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro