RETAIL: Un roman de 34 de ani <br/> joaca la dublu pentru Sparkassen

Postat la 24 octombrie 2006 2 afişări

Are 34 de ani si administreaza proiecte imobiliare in valoare de 250 de milioane de euro. Suma pe care si-a propus sa o dubleze pana in 2010. Ce planuri are Claudiu Negrisan, country managerul Sparkassen, divizia de investitii imobiliare a grupului Erste?

Are 34 de ani si administreaza proiecte imobiliare in valoare de 250 de milioane de euro. Suma pe care si-a propus sa o dubleze pana in 2010. Ce planuri are Claudiu Negrisan, country managerul Sparkassen, divizia de investitii imobiliare a grupului Erste?

 

Cu patru ani in urma, nici nu si-ar fi pus problema ca va lucra in real estate. A intrat in contact cu lumea imobiliara abia in 2003, dar nu in Romania, ci in Copenhaga, unde a lucrat pentru un fond de investitii, in timp ce studia pentru un MBA. "Cand m-am intors, eram convins ca voi lucra in real estate." Odata revenit in tara, s-a angajat la Sparkassen, care tocmai isi cauta un reprezentant pentru Romania.

 

Acum are pe mana un portofoliu de un sfert de miliard de euro si are ca obiectiv adaugarea a inca pe atat in urmatorii trei ani.

"E interesant ca, la 34 de ani, sa administrezi investitii de 250 de milioane, plus celelalte pe care le urmarim", spune zambind Negrisan. Pana in 2010, oficialii Sparkassen - fond de investitii imobiliare controlat de grupul austriac Erste - au ca obiectiv atingerea nivelului de 500 de milioane de euro investitii. Ceea ce "inseamna 130-150 de milioane de euro anual, in medie", explica country managerul fondului.

 

Sparkassen si-a facut o intrare in forta pe piata imobiliara romaneasca, anuntand saptamana trecuta nu mai putin de trei investitii. Compania a preluat pentru aproape 30 de milioane de euro hotelul Novotel, dezvoltat de grupul francez Accor in centrul Capitalei, pe Calea Victoriei. Fondul austriac va finanta si un centru comercial din sudul Bucurestiului - Sun Plaza - o investitie care poate ajunge la 150 mil. euro. In plus, in parteneriat cu Immorent - companie de leasing imobiliar, care face parte tot din grupul Erste - Sparkassen va dezvolta un complex multifunctional in Piata Victoriei. Acesta va avea o suprafata de 50.000 de metri patrati si va necesita fonduri de 80 milioane de euro.

 

"Initial, targetul era destul de mic - 100 de milioane", isi aminteste acum Negrisan. De ce aceasta schimbare radicala? "Le-am aratat celor din Austria ca aici sunt foarte multe posibilitati si ca tot ce trebuie sa faca este sa fie mai oportunisti." Mai precis, country managerul si-a sfatuit conducerea sa lase la o parte politica mai conservatoare de a investi doar in cladiri finalizate si sa se implice si pe partea de dezvoltare. Drept dovada, doua dintre cele trei proiecte anuntate de Sparkassen sunt noi dezvoltari.

 

Deja sunt discutii pentru urmatoarele investitii. Mai avansate sunt cele pentru constructia unui alt centru comercial in partea de sud a Bucurestiului. "E un teren care ar fi pretabil pentru o astfel de dezvoltare", spune Negrisan, fara a da alte detalii.

 

Insa cele 250 mil. euro ar putea fi lejer investite intr-un singur proiect - portofoliul imobiliar al Bancii Comerciale Romane (BCR). Vanzarea bancii catre Erste a fost recent finalizata, iar noul proprietar a anuntat deja ca intentioneaza sa "scape" de el. Iar cea mai logica miscare ar fi transferul catre divizia imobiliara a grupului, crede si Holger Schmidtmayr, membru in consiliul de conducere al Sparkassen. In urma cu un an, in preajma anuntarii castigatorului cursei pentru BCR, surse din piata imobiliara apreciau pentru BUSINESS Magazin ca portofoliul de real estate al bancii ar valora intre 300 si 350 mil. euro. Strategia de investitii a Sparkassen va ramane totusi una conservatoare, cum o apreciaza oficialii fondului. "Nu vrem sa le oferim actionarilor profituri mari. Vrem sa oferim un castig stabil, cu riscuri scazute", spune Negrisan. Dar, in pofida prudentei, rentabilitatile celor trei investitii sunt peste media pietei imobiliare romanesti.

 

"Proiectiile noastre spun ca o sa avem peste 10% randament initial", sustine reprezentantul fondului. Randament care poate fi mai ridicat odata cu refinantarea investitiilor. Si la urmatoarele proiecte, Negrisan mizeaza pe o medie similara. Totusi, piata este din ce in ce mai aglomerata, dupa ce primului val de fonduri de investitii austriece li s-au adaugat in ultimul an o serie de investitori britanici, irlandezi, americani sau germani. Astfel ca strategia conservatoare - care a reusit totusi sa scoata randamente de peste 10% - va avea de furca cu politicile mult mai agresive ale concurentei.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/retail-un-roman-de-34-de-ani-lt-br-gt-joaca-la-dublu-pentru-sparkassen-1007230
1007230
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.