Reţeta de la medic a devenit noul şoc din viaţa românilor. Cei cu probleme de sănătate sunt obligaţi să scoată mai mulţi bani din buzunare după ce preţul medicamentelor a crescut în mod constant
Sănătatea, „un lux“: preţul medicamentelor a crescut într-un mod şocant cu 21% în august faţă de iulie, conform INS. Numai medicamentele mai lipseau să dea peste cap inflaţia
Pacienţii trebuie să scoată din buzunar tot mai mulţi bani pentru a avea acces la tratamentul recomandat de medic, în condiţiile în care preţul medicamentelor a crescut cu 20,7% într-o singură lună, în august faţă de iulie, aşa cum arată datele recente de la Institutul Naţional de Statistică privind inflaţia şi evoluţia preţurilor de consum.
♦ Reţeta de la medic a devenit noul şoc în viaţa românilor: pacienţii trebuie să suporte un cost mai mare pentru tratament după scumpirea medicamentelor ♦ „Există riscul ca unii pacienţi să taie de pe reţetă medicamente după aceste scumpiri“ ♦ Asociaţia Pacienţilor: „Este o dovadă de politici publice proaste în sănătate. Ne sună mămici să plătim investigaţiile scumpe şi tratamentul pentru copiii bolnavi“ ♦ România este pe primul loc în UE la rata mortalităţii pe afecţiuni ce pot fi tratate şi locul trei la rata mortalităţii pe boli ce pot fi prevenite, potrivit Eurostat.
Pacienţii trebuie să scoată din buzunar tot mai mulţi bani pentru a avea acces la tratamentul recomandat de medic, în condiţiile în care preţul medicamentelor a crescut cu 20,7% într-o singură lună, în august faţă de iulie, aşa cum arată datele recente de la Institutul Naţional de Statistică privind inflaţia şi evoluţia preţurilor de consum. Medicamentele reprezintă categoria de produse cu cea mai mare creştere raportată pe indicatorii de preţ din august faţă de luna anterioară. Avansul este dublu faţă de nivelul inflaţiei, spre comparaţie.
„Accesul pacienţilor la medicamente este dezastruos. Pe toate categoriile de vârstă ale pacienţilor şi pe toate segmentele de afecţiuni o ducem rău. Avem politici dezastruoase în sănătate şi lipsa asta de măsuri afectează sănătatea publică şi noi zicem că este un atentat la siguranţa naţională. Se încalcă Constituţia când vorbim de exemplu de sănătatea copiilor care trebuie să aibă acces gratuit la tratament. Ne sună mămici să plătim investigaţiile şi tratamentul pentru copii“, spune Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici şi al Federaţiei Asociaţiei Bolnavilor de Cancer.
Pe lângă banii pe care pacienţii trebuie să îi scoată din buzunar pentru a beneficia de analize sau investigaţii de bază (pentru că pe bilet de trimitere fondurile se termină în primele zile ale lunii) acum pacienţii trebuie să plătească în plus şi pentru tratamentul recomandat de medic. Asta în condiţiile în care România ocupă primul loc în UE la rata mortalităţii pe afecţiuni ce pot fi tratate şi locul trei la rata mortalităţii pe boli ce pot fi prevenite, potrivit Eurostat.
Doar în august anul acesta preţul medicamentelor a înregistrat o creştere cu 15% în faţă de august anul trecut şi cu 13% faţă decembrie anul trecut, mai arată Statistica.
Anual, românii consumă peste 400 milioane de cutii de medicamente prescrise pe reţetă, din datele Cegedim. Medicamentele fără reţetă cumpărate într-un an ajung şi la 270 milioane de cutii. Aici preţul nu este impus de autorităţi. Creşterile de preţ au pornit de la 7%, dar ajung să şi dubleze sau tripleze suma per produs de la o lună la alta.
„Există impact asupra pacientului, există acest risc ca un anumit procent din pacienţi să taie de pe reţetă unele medicamente ca urmare a acestor scumpiri, mai ales în mediul rural. Dar cred că pacientul s-a obişnuit cu aceste creşteri pentru că la OTC-uri (medicamente fără prescripţie) de exemplu au fost creşteri cu 5-10% de două ori pe an în ultimii ani. La medicamentele cu prescripţie până acum nu au fost modificări“, a spus Cristina Pavel, preşedinte al Asociaţiei Farmaciilor Independente Ethica.
Ajustarea preţurilor la medicamentele cu prescripţie se face anual de către Ministerul Sănătăţii. La 1 august s-a implementat modificarea pentru 2023, iar această ajustare a făcut ca unele produse să coste în farmacie dublu sau chiar triplu în august faţă de luna anterioară. Măsura are scopul de a păstra medicamentele ieftine, sub 50 de lei, în piaţă, în contextul în care producătorii susţin că fabrică în pierdere după scumpirile la materii prime şi energie.
„Important este coşul de medicamente la care se referă Statistica pentru că dacă utilizează medicamentele fără prescripţie sau suplimentele alimentare atunci creşterea de preţuri este între 20% şi 50%, o creştere generată de cererea din piaţă. La aceste medicamente preţul nu este controlat de Ministerul Sănătăţii“, spune Dragoş Damian, CEO al producătorului de medicamente Terapia Cluj. Pe de altă parte, el mai subliniază că la medicamentele cu prescripţie medicală a existat o creştere agreată pe preţuri, între 7 şi 14%, astfel încât să se compenseze creşterea costurilor de producţie şi aceste medicamente să nu dispară de pe piaţă.
„Am cerut creştere constantă a preţului ca să nu dispară produsele. Au dispărut 3.000 de medicamente de pe piaţă în ultimii 7 ani pentru că nu s-a ajustat preţul. Este o dovadă de politici publice proaste la nivelul medicamentelor“, a spus Damian.
Preţurile medicamentelor este format din preţ de producător, la care se adaugă marja distribuitorului plus marja farmaciei, deci creşterile nu apar din cauza producătorilor, mai spune el.
Piaţa farmaceutică a ajuns la 27,8 miliarde de lei în vânzări, plus 18% într-un an, potrivit ultimelor date. România este dependentă de importurile de medicamente în proporţie de 80%, peste 10% din deficitul de balanţă comercială vine din zona medicamentelor, potrivit datelor de la Patronatul Producătorilor Industriali din România.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro