Revista presei economice din Romania
Subiecte ale ziarelor centrale de vineri: un ghid pentru micii investitori in energie verde, un drive-test cu Duster pana la Muntele Athos si inapoi, un calcul al riscului creditelor ipotecare in euro si o explicatie pentru retragerea CES din investitia de la Cernavoda.
"Cati bani trebuie sa dai ca sa fii 'baiat destept' cu energie verde: ABC-ul micului investitor in mori de vant", titreaza Gandul: daca nu ai de gand sa devii un mare producator de energie verde, specialistii recomanda investitia intr-o miniturbina eoliana, de aproximativ 15.000 de euro. Marea Neagra inghite rapid statiunile de pe Litoral; in ultimii 30 de ani, Romania a pierdut peste 2.400 de hectare de plaje, inclusiv din cauza digurilor ridicate in anii '70-'80 pentru protectia porturilor.
Compania ceha CEZ a decis sa se retraga din proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda pentru a majora investitiile in propria tara, explica Adevarul, in timp ce in Romania, cea mai mare problema a companiei sunt datoriile de peste 100 de milioane de euro pe care le are de recuperat de la clientii rau-platnici. Vanzarile de bunuri alimentare si produse de curatenie marci proprii ale magazinelor (Aro, Cora, Winny, Carrefour) s-au dublat in ultimii doi ani, pe fondul crizei.
Evenimentul Zilei face un drive-test cu Duster pana la Muntele Athos si inapoi, in total 3.000 km, conchizand ca masina trece "cu brio" proba de anduranta. In timp ce criza a rarit investitorii straini in Republica Moldova, Vlad Plahotniuc, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri de la Chisinau, cu o avere estimata la 2,5 miliarde dolari, se pregateste sa isi extinda afacerile in Romania, mai precis "in birouri si hoteluri".
Podul Prieteniei II intarzie de frica hotilor: partea romana vrea sa monteze linia de alimentare cu energie electrica a caii ferate de peste podul Calafat-Vidin abia o data cu furnizarea energiei de catre bulgari, caci altfel cablurile risca sa fie furate, scrie Romania Libera. "Am renuntat la o serie intreaga de investitii, nu lucrari in curs, pentru a pastra subventia la caldura in acest sezon", declara primarul Capitalei, Sorin Oprescu.
"Maternitatile private pun presiune pe sistemul de stat: una din zece femei alege sa nasca la privat in Capitala", conchide o analiza a Ziarului Financiar; la un cost mediu al nasterii de 1.700 de euro, rezulta ca privatii incaseaza din aceste servicii peste 5 mil. euro la nivel de tara. Cat de mare este riscul ipotecarelor in euro? Este un risc, dar nu e mare, sustine acelasi ziar, desi ultimele luni au adus o tendinta de crestere mai rapida a restantelor la imprumuturile in euro decat la cele in lei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro