Revoluţia din piaţa muncii a început: Primele joburi create de inteligenţa artificială care sunt plătite cu sute de mii de dolari au apărut

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 30 martie 2023 6769 afişări

Revoluţia din piaţa muncii a început: Primele joburi create de inteligenţa artificială care sunt plătite cu sute de mii de dolari au apărut

Toată lumea vorbeşte acum despre inteligenţa artificială din spatele ChatGPT. În jurul acestei tehnologii o nouă piaţă a locurilor de muncă se dezvoltă încet dar singur, cu posturi care pot fi plătite cu până la 335.000 de dolari pe an, scrie Bloomberg.

Pentru cei mai mulţi atraşi de această nouă zonă, diploma de inginer IT este opţională.

„Prompt engineers” sunt oamenii care-şi petrec ziua la birou încercând să comunice şi să convingă inteligenţa artificială să producă rezultate mai bune, pe baza cărora companiile încearcă să-şi formeze oamenii pentru a exploata la maxim tehnologia.

Peste o duzină de sisteme lingvistice de inteligenţă artificială  au fost create de companii precum Alphabet Inc., compania mamă a Google, OpenAI şi Meta Platforms Inc. Tehnologia a trecut rapid de la experimente la utilizarea practică, firme precum Microsoft Corp. integrând ChatGPT în motorul său de căutare Bing şi în instrumentul de dezvoltare de software GitHub.

„Inginerii trebuie să găsească o modalitate de a pune întrebările corecte inteligenţei artificiale şi de a găsi formularea potrivită pentru ca aceasta să vină cu un răspuns cât mai complex. Jobul tău este practic să faci chatbotul să înţeleagă esenţa sau semnificaţia unui anumit subiect într-un număr cât mai limitat de cuvinte”, a declarat Albert Phelps, prompt engineer în cadrul Accenture.

Phelps, în vârstă de 29 de ani, a studiat istoria la Universitatea din Warwick, lângă Birmingham, Anglia, înainte de a-şi începe cariera de consultant pentru bănci precum Clydesdale Bank şi Barclays Plc, ajutându-le să rezolve probleme legate de riscuri şi reglementări.

O conferinţă de la Alan Turing Institute, un institut finanţat de guvernul britanic pentru inteligenţă artificială, l-a inspirat să cerceteze inteligenţa artificială, ceea ce l-a determinat să lucreze la Accenture.

Companii precum Anthropic, un start-up susţinut de Google, anunţă salarii de până la 335.000 de dolari pentru cei care sunt gata să facă „muncă de convingere” cu programele de inteligenţă artificială.

Klarity, o companie de verificare automată a documentelor, tot din California, oferă până la 230.000 de dolari pentru un inginer de învăţare automată care poate să creeze comenzile potrivite pentru a convinge inteligenţa artificială să ofere cele mai bune rezultate.

În prezent, este chiar posibilă achiziţionarea unor comenzi speciale folosite de cercetătorii domeniului AI. Acestea ajută inginerii să dezvolte la rândul lor alte seturi de comenzi şi cereri prin care să comunice cu inteligenţa artificială.

Cele mai bine plătite roluri sunt adesea atribuite persoanelor care au doctorate în machine learning sau etică sau celor care au fondat companii de inteligenţă artificială. Recrutorii şi alte persoane spun că acestea se numără printre competenţele esenţiale necesare pentru a avea succes în această nouă carieră.

„Este probabil cea mai rapidă evoluţiei pe care o vede piaţa de IT în ultimii 25 de ani. Salariile încep de la 40.000 de lire şi pot ajunge şi la 300.000 de lire sterline pe an. Inginerii sunt cei care fac preţurile, în funcţie de expertiza lor”, a declarat Mark Standen, recrutor de personal pentru comunicarea cu AI, în cadrul companiei Hays.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.