Robert Popescu, A&D Pharma: Listarea e un exerciţiu care aduce mari dificultăţi în gestionarea eficientă a businessului
"Multă lume trebuie să înţeleagă că listarea este un exerciţiu care, odată făcut după toate regulile jocului, aduce mari dificultăţi în gestionarea eficientă a businessului", spune Robert Popescu, CEO al A&D Pharma, la opt luni după delistarea companiei de pe bursa de la Londra.
Şeful grupului farmaceutic care deţine distribuitorul de medicamente Mediplus şi reţeaua de farmacii Sensiblu a vorbit în cadrul evenimentului MEET THE CEO, organizat de revista BUSINESS Magazin, despre motivele care au condus la decizia acţionarilor: "Pieţele financiare mergeau foarte prost, iar interesul investitorilor pentru companii de talia noastră pe o bursă cum e cea de la Londra a fost redus."
"Deşi produceam rezultate tot mai bune de la an la an, reflecţia lor în cotaţia acţiunilor de la bursă era aproape zero; apoi, compania listată aduce după sine nişte costuri semnificative datorate eforturilor în zona de decizie. La unele boarduri, directorii independenţi veneau fiecare cu echipa de avocaţi. Mă întrebam uneori: Unde suntem aici? În instanţă sau într-un loc unde vrem să ne fie tuturor bine? Se ajunsese la o birocratizare îngrozitoare", a declarat Robert Popescu.
Prin delistare, acţionarii au urmărit să obţină un flux decizional mult mai flexibil, deşi au păstrat cea mai mare parte a regulilor interne, structura boardului fiind totodată asemănătoare.
"La o piaţă care e atât de impredicitibilă, delistarea vine ca o necesitate pentru că aveam nevoie de mult mai multă flexibilitate şi viteză în luarea deciziilor strategice. Economisim sute bune de mii de euro costuri pentru că nu mai avem consilieri, reprezentanţi de comunicare către Bursa din Londra şi alte structuri pe care nu mai avea rost să le plătim cât timp nu câştigam ceva", a mai declarat Popescu.
Potrivit şefului A&D Pharma, listarea în sine a fost un mare succes nu numai pentru grup, ci în general pentru mediul de business din România, care a arătat că poate lista la o scară foarte mare o companie românească.
"Din nefericire, nici compania n-a evoluat foarte bine în primul an de după listare, apoi a venit şi amenda de la Consiliul Concurenţei (din 2008, în valoare de 14 milioane de euro - n.red.), iar mediul macroeconomic mondial a transformat procesul într-unul din care compania nu mai avea niciun beneficiu. Ce am învăţat din listarea A&D Pharma e că a fost o experienţă extrem de complexă, solicitantă ca resurse şi că acţionarul e privit de multe ori ca fiind cel care are interese opuse investitorului care a cumpărat pe bursă", a adăugat şeful A&D Pharma.
În vârstă de 46 de ani, Robert Popescu a fost numit CEO al A&D Pharma în august 2008, în locul lui Dragoş Dinu, cel care a deţinut poziţia timp de şase ani. A&D Pharma este o companie de tip holding, înregistrată în Olanda, care deţine cea mai mare parte a activităţilor în România. Compania a fost listată, începând cu octombrie 2006, pe piaţa principală reglementată a Bursei din Londra, însă acţionarii au decis delistarea în primăvara acestui an.
Cel mai important CEO din domeniul farma din România, Robert Popescu, care conduce afacerile de circa 800 de milioane de euro ale grupului A&D Pharma, a discutat deschis despre cariera sa, despre planurile pe care le are pentru farmaciile Sensiblu şi distribuitorul Mediplus, dar şi despre evoluţia pieţei cu ocazia "MEET THE CEO", organizat de revista BUSINESS Magazin. Întâlnirea lui Robert Popescu cu oameni de afaceri şi executivi din peisajul economic românesc a avut loc marţi, 22 noiembrie, în cadrul unui eveniment conceput ca un moment oportun pentru un public restrâns de a avea acces la o discuţie liberă cu membri importanţi ai comunităţii de business din România.
CITEŞTE LUNI ÎN BUSINESS Magazin POVESTEA LUI ROBERT POPESCU, CEO AL A&D PHARMA.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro