România a pierdut într-un secol peste 10% din suprafaţa cu păduri: cine erau marii proprietari atunci şi cine controlează acum „aurul verde“
Aproape jumătate din pădurile României de acum 100 de ani era în proprietate privată.
Faţă de acum 100 de ani, suprafaţa pădurilor din România a scăzut cu peste 10%, arată datele oficiale consultate de Ziarul Financiar.
Astfel, potrivit Anuarului Statistic din 1922, primul document de acest tip de la Marea Unire, suprafeţele cultivate cu păduri erau de 7,3 milioane de hectare.
În 2016 însă, suprafaţa pădurilor era de 6,4 milioane de hectare, potrivit celor mai recente informaţii publicate pe site-ul Institutului Naţional de Statistică.
Aproape jumătate din suprafaţa pădurilor de acum 100 de ani se afla în proprietare particulară (49%), restul fiind împărţită între instituţii publice, comune şi stat.
Azi, Romsilva, companie de stat, administrează 3,14 milioane de hectare, ceea ce reprezintă 48% din totalul fondului forestier al ţării.
De altfel, cei mai mari 15 proprietari de păduri din România deţin împreună peste 3,35 milioane de hectare de păduri, ceea ce reprezintă 51% din totalul fondului forestier al României, potrivit unei analize a ZF realizate pe baza datelor transmise de Ministerul Apelor şi Pădurilor, date aferente anului 2017.