România are cea mai mare rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană

Autor: Laura Buciu Postat la 14 decembrie 2022 36 afişări

România are cea mai mare rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană

România are cea mai mare rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană, fiind urmată de Bulgaria şi Slovacia. Sunt judeţe în România unde rata mortalităţii infantile este de peste 3 ori mai mare decât media din UE: Satu Mare şi Tulcea, arată un studiu al Salvaţi Copiii.

România are cea mai mare rată a mortalităţii infantile din UE, 5,6 la mia de copii născuţi vii, faţă de 3,3, media europeană, potrivit celor mai recente date centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2020.

Mai mult însă, sunt judeţe unde rata mortalităţii infantile este şi de peste trei ori mai mare decât media din UE. Astfel, mortalitatea infantilă a ajuns la 11,1 la mia de copii născuţi vii, în judeţul Satu Mare, şi la 10 la mie, în judeţul Tulcea, arată datele INS pentru anul 2020.

Organizaţia Salvaţi Copiii România atrage atenţia asupra disparităţilor mari dintre judeţele ţării şi face un apel pentru dotarea urgentă a maternităţilor şi secţiilor de terapie intensivă neonatală, prin redirecţionarea a 20% din impozitul pe profit.

În interiorul Uniunii Europene, România este urmată de Bulgaria şi Slovacia (ambele cu rata de 5,1 la mie); la polul opus se află Estonia (1,4 la mia de copii născuţi vii) şi Finlanda (1,8 la mie).

Deşi mortalitatea infantilă rămâne un capitol sumbru pentru România, multe dintre decesele care survin la copii sub un an ar putea fi prevenite prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de pediatrie cu echipamente medicale performante şi prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame şi copii.

Din anul 2010 şi până în prezent, Organizaţia Salvaţi Copiii a dotat 107 unităţi medicale (secţii de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secţii de pediatrie şi Obstetrică-Ginecologie) din toate judeţele ţării, cu peste 1.120 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro. Doar în 2022, Salvaţi Copiii a dotat peste 50 de unităţi medicale cu echipamente performante, asigurând supravieţuirea şi tratamentul adecvat pentru cel puţin 40.000 de copii.

„Atunci când vine vorba despre salvarea vieţii unui prematur, fiecare secundă e vitală, de aceea e crucial ca medicii să aibă la îndemână aparatură medicală performantă. Pentru a putea dota toate maternităţile şi secţiiile de terapie intensivă neonatală cu incubatoare, cu ventilatoare de suport respirator, fiecare donaţie contează. De aceea este atât de important acest mecanism de direcţionare a 20% din impozitul pe profit: pentru că înseamnă, direct, investiţie în viaţă”, spune Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România,.

Harta mortalităţii infantile în România:
• Satu Mare - 11,1 la mia de copii născuţi vii;
• Tulcea - 10 ‰;
• Olt - 9,6 ‰;
• Mureş - 8,2 ‰;
• Suceava - 8,2 ‰;
• Harghita - 7,7‰;
• Mehedinţi - 7,6‰;
• Braşov - 7,1‰.

În cifre absolute, 1.104 copii cu vârsta sub un an au murit în anul 2020 în România, multe dintre aceste decese putând fi prevenite prin acces la servicii medicale în timpul sarcinii şi prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de neonatologie cu aparatură medicală performantă, potrivit Salvaţi Copiii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
infantil,
deces,
mortalitate

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.