Romania, codasa UE la cheltuielile pentru sanatate
Romania nu cheltuie prea mult pentru sanatate. Aceasta este concluzia celui mai recent raport al Cegedim, cheltuielile totale in 2008 de 473 de dolari per locuitor situand tara noastra pe ultimul loc in UE si pe unul din ultimele locuri in Europa, depasind doar Ucraina si Belarus.
Lideri la cheltuielile pentru sanatate sunt Norvegia, Irlanda si Franta cu sume care se apropie sau depasesc 6000 de dolari pentru fiecare locuitor.
Tara noastra este la coada clasamentului si in ceea ce priveste cheltuielile pe medicamente. Dimpotriva, cu cheltuieli publice si private pentru medicamente de 104 de dolari per capita, Romania este pe penultimul loc in UE si pe unul din ultimele locuri in Europa, depasind doar Bulgaria, Belarus, Rusia si Ucraina. La capatul opus al clasamentului se afla Elvetia, Franta si Belgia, unde cheltuielile ajung la valori de opt ori mai mari.
Romania nu cheltuie anormal de mult pe medicamente din totalul cheltuielilor pe sanatate. Cu 22,3% cheltuieli cu medicamente din total cheltuieli pe sanatate este doar putin peste media Europei Centrale si de Est, medie care este insa mult coborata din cauza Rusiei, si cu mult in urma unor tari ca Cehia, Ungaria sau Slovacia, care cheltuie pe medicamente 30% sau chiar mai mult.
In ultimii ani, balanta comerciala este dezechilibrata pe medicamente, insa, potrivit studiului Cegedim, acest lucru nu este specific Romaniei, ci este similar tendintei din Europa de Est, unde valoarea importurilor este chiar si de cinci ori mai mare fata de cea a exporturilor. Raportul mentioneaza si bugetul subdimensionat atat pentru sanatate (15,32 mld. lei, fata de 16,64 mld. lei in 2008, o scadere de 7,9% in lei), cat si pentru medicamente, care a necesitat angajarea de credite suplimentare la inceputul lunii octombrie. Cegedim este de parere ca, prin alocarea a 3-4% din PIB, problemele din sanatate se vor transforma in probleme sociale majore. In privinta preturilor, peste 40% din medicamentele pe baza de prescriptie au fost inregistrate direct la pretul cel mai mic din Europa, iar aproape 50% au fost doar putin peste pretul minim european, in multe cazuri rezultatul unor contracte cost-volum. Din cauza faptului ca circa 80% din medicamente sunt de import, in perioadele de devalorizare pretul creste in moneda locala, in timp ce in moneda forte este constant.
Potrivit Cegedim, prelungirea termenelor de plata prevazuta in ordonanta adoptata de curand de catre guvernul Boc creste costurile de operare ale distribuitorilor si farmaciilor cu peste 5%, in conditii de marje fixate prin lege, in care jucatorii de talie mica si mijlocie sunt expusi falimentului. Studiul arata ca peste 25% din farmacii risca sa se inchida in aceasta situatie.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro