România ia în considerare trimiterea unuia dintre sistemele sale de apărare Patriot în Ucraina, după ce Klaus Iohannis s-a întâlnit la Washington cu preşedintele american Joe Biden

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 08 mai 2024 35 afişări

România ia în considerare trimiterea unuia dintre sistemele sale de apărare Patriot în Ucraina, după ce Klaus Iohannis s-a întâlnit la Washington cu preşedintele american Joe Biden

România ar putea fi pregătită să trimită o parte dintre sistemele sale de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina, a declarat preşedintele Klaus Iohannis pe 7 mai, după ce s-a întâlnit la Washington cu preşedintele american Joe Biden, relatează Reuters.

„Au existat mai multe discuţii în ultimele săptămâni referitoare la ţara care ar putea trimite aceste sisteme Patriot în Ucraina", a declarat Iohannis reporterilor.

„Preşedintele Biden a adus în discuţie această problemă în cadrul întâlnirii noastre, iar eu am răspuns că sunt deschis privitor la posibilitatea de a ajuta Ucraina. Cu toate acestea, chestiunea în cauză trebuie dezbătută în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, deoarece este inacceptabil să lăsăm România fără apărare aeriană"., a declarat preşedintele ţării.

Partenerii occidentali nu vor să ofere Ucrainei nici măcar „cinci" sisteme Patriot, deşi ei au peste 100, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba la 3 aprilie.

Este nevoie de 25 de sisteme Patriot sau echivalentul lor pentru a proteja complet spaţiul aerian al Ucrainei de atacurile ruseşti, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la 6 aprilie.

Ucraina se află în negocieri active cu aliaţii săi pentru a furniza două baterii Patriot şi un SAMP-T, a declarat Kuleba la 12 aprilie.

Ţările UE ar trebui să trimită o parte dintre sistemele lor de apărare aeriană pentru a consolida apărarea aeriană a Ucrainei, a declarat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, la o reuniune a miniştrilor de externe din cadrul G7 din 18 aprilie.

Potrivit Bloomberg, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut membrilor alianţei să sporească sprijinul pentru apărarea aeriană a Kievului într-un moment cheie al conflictului, în condiţiile în care Rusia şi-a intensificat bombardamentele împotriva infrastructurii energetice şi a oraşelor ucrainene.

Stoltenberg a declarat luna trecută că aliaţii au identificat echipamente suplimentare de apărare aeriană pentru Ucraina, inclusiv sisteme Patriot şi SAMP/T.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.