România, la coada clasamentului privind numărul de medici generalişti. Medic de familie: Ignorarea segmentului de asistenţă medicală primară duce la aglomerarea spitalelor

Postat la 18 ianuarie 2019 50 afişări

Numărul redus de medici generalişti în România în 2016 – 77 de medici generalişti la 100.000 de locuitori, potrivit celor mai recente date ale Eurostat – se vede în aglomerarea spitalelor, susţine Gindrovel Dumitra, medic de familie şi membru al Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNFM).

România, la coada clasamentului privind numărul de medici generalişti. Medic de familie: Ignorarea segmentului de asistenţă medicală primară duce la aglomerarea spitalelor
Denumirea de medic generalist poate fi asociată celei de medic de familie, susţin specialiştii, în funcţie de ţara în care se foloseşte denumirea, însă există diferenţieri şi în ceea ce priveşte studiile celor două categorii. În România, medicul generalist este absolvent al facultăţii de medicină, dar nu are rezidenţiat şi examen de specialitate, spre deosebire de medicul de familie.
 
„Medicii de familie trebuie să fie baza oricărui sistem. Într-un sistem de sănătate trebuie să funcţioneze în primul rând asistenţa medicală primară, astfel încât să previi apariţia unui număr de cazuri mare în sistemul secundar, adică ambulatoriu, respectiv în spital. Dacă noi ignorăm tocmai acest segment, rezultatele se văd prin aglomerarea sistemului secundar“, a spus pentru ZF Gindrovel Dumitra.
 
Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.