România, pe ultimul loc din Uniunea Europeană la competenţele de matematică şi ştiinţe ale elevilor

Autor: Ramona Cornea Postat la 08 decembrie 2020 78 afişări

România, pe ultimul loc din Uniunea Europeană  la competenţele de matematică şi ştiinţe ale elevilor

​România a obţinut 475 de puncte în studiul TIMSS 2019 - „Tendinţe în domeniul Studiilor Matematice şi Ştiinţifice Internaţionale”,  cu un punctaj de 479 la matematică şi de 470 la ştiinţe. Scorul obţinut anul acesta este mai bun decât cel din 2011, la ediţia precedentă a studiului, când la matematică elevii români au obţinut un punctaj mediu de 454, iar la ştiinţe au obţinut un punctaj mediu de 465. Punctajul mediu obţinut de România în studiul TIMSS 2019 este cel mai slab din rândul ţărilor membre UE.

”Rezultatele evidente din acest studiu sunt că România s-a plasat dintotdeauna atât la matematica, cât şi la ştiinţe sub media internaţională de 500 de puncte. Distribuţia performanţei este o problemă a sistemului educaţional romanesc. Constatăm că la matematică 22% din populaţia scolară are analfabetism numeric”, a spus Dragoş Iliescu, profesor la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii din Bucureşti şi coordonatorul cercetării la nivel naţional.

În România au participat la cercetare 5.000 de elevi de clasa a VIII-a, care s-au alăturat celor peste 580.000 de elevi din 60 de ţări din întreaga lume, conform Universităţii Bucureşti, coordonatoarea testării.

Studiul TIMSS analizează competenţele de matematică şi ştiinţe rândul elevilor, are loc o dată la patru ani şi este coordonat de Asociaţia Internaţională pentru Evaluarea Performanţei Educaţionale (IEA). Pentru România, studiul a fost elaborat şi implementat de specialişti în ştiinţele educaţiei şi testare educaţională de la Universitatea din Bucureşti, prin UB Learning Centre – Laboratorul de Testare Educaţională. Echipa a fost coordonată de prof. univ. dr. Lucian Ciolan, Prorector UB şi preşedinte al Asociaţiei Române de Cercetare în Educaţie (ARCE) şi de prof. univ. dr. Dragoş Iliescu, cadru didactic la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii din Bucureşti şi preşedinte al Diviziei de Testare şi Evaluare Psihologică al Asociaţiei Internaţionale de Psihologie Aplicată.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.