România trebuie să ia exemplu? Acord istoric în Grecia. 10.000 de preoţi vor fi scoşi de pe statul de plată
Grecia, ca şi România, este un stat profund religios. Guvernul elen, din cauza datoriilor uriaşe, a decis să nu le mai dea salarii direct preoţilor, aceştia fiind încadraţi ca şi funcţionari publici, ca medicii.
Guvernul va acorda un ajutor anual de 200 de milioane de euro, ajutor care poate fi retras oricând dacă bugetul statului va intra iar în criză.
Aproximativ 10.000 de angajaţi ai bisericii vor fi tăiaţi de pe statul de plată, deşi salariile lor vor fi în continuare subvenţionate de statul elen, informează Digi 24.
Biserica Ortodoxă joacă un rol important în viaţa publică din Grecia.
Acordul între Alexis Tsipras şi arhiepiscopul Ieronimos prevede de asemenea o reglementare a unui litigiu vechi de peste un deceniu privind proprietatea între statul grec şi Biserică, care este unul dintre cei mai mari proprietari în ţară.
Creditorii Greciei au cerut de mult timp guvernului să vândă active şi să reducă numărul angajaţilor din sectorul public. Potrivit sistemului actual, salariile preoţilor sunt plătite direct de la bugetul de stat, precum cele ale tuturor funcţionarilor publici.
Statul va aloca o sumă fixă, în jur de 200 de milioane de euro anual, pentru salariile angajaţilor din Biserică, indiferent dacă numărul preoţilor se va modifica.
Înţelegerea între prim minstru grec Alexis Tsipras şi Arhiepiscopul Ieronymos a fost criticată de politicieni şi preoţi.
Potrivit Agerpres, un grup care îi reprezintă pe preoţi a declarat că va rezista oricărei încercări de a li se retrage statutul de funcţionari publici. „Ne vom strădui să asigurăm menţinerea statutului actual”, a spus părintele Georgios Sellis, şeful asociaţiei preoţilor greci, citat de website-ul de ştiri Proto Thema.