Românii au efectiv doar nouă zile libere în 2014, de două ori mai puţine decât ucrainienii
În acest an angajaţii români vor beneficia de 12 zile libere legale, însă trei dintre acestea se suprapun cu zilele de weekend, motiv pentru care salariaţii se vor bucura efectiv doar de 9 zile de vacanţă, arată compania de consultanţă Accace. În regiune, doar Polonia şi Ucraina compensează zilele libere care coincid cu cele de weekend cu o altă zi. De altfel, ucrainienii sunt în top cu 18 zile libere acordate în 2014.
Cu 12 zile libere acordate în 2014, România ocupă penultima poziţie în topul statelor din regiune cu cele mai multe zile libere din acest an, pe ultimul loc fiind situată Ungaria, unde angajaţii beneficiază doar de 11 zile libere în acest an. La polul opus, pe prima poziţie se situează Ucraina, care acordă 18 zile libere, urmată de Slovacia, cu 15 zile libere.
"La nivel regional, este des întâlnită practica de a nu compensa zilele libere legale care se suprapun cu cele de weekend cu alte zile din timpul săptămânii, în acestă situaţie fiind nu doar România, ci şi Ungaria, Cehia şi Slovacia. În regiune, doar Ucraina compensează integral aceste zile, în timp ce Polonia acordă compensaţii doar pentru zilele libere care se suprapun cu cele de sâmbătă”, a explicat Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace.
Ca excepţie de la regula generală de mai sus, există situaţia în care angajaţii prestează munca în timpul zilelor de sărbătoare legale suprapuse cu cele de weekend. Această situaţie este cel mai des întâlnită în companiile care au inclus ca obiect de activitate producţia de energie, la personalul ce desfăşoară activitate în entităţi ca hidrocentrale/termocentrale, domeniul serviciilor medicale, operatorii de transport feroviar, aviaţie ş.a.; respectiv în oricare dintre companiile ce implică procese de producţie sau activităţi care nu pot fi oprite în timpul weekend-urilor datorită naturii acestora.
"Facem referire aici la angajaţii cu program în ture, care, prin natura activităţii pe care o desfăşoară, se confruntă în permanenţă cu situaţia în care o zi de sărbătoare legală este suprapusă cu o zi de weekend şi cu o tură de a lor. Angajaţii trebuie să fie prezenţi la muncă datorită programului în ture stabilit de companie, care va include cu siguranţă şi zile de weekend, tocmai pentru a putea asigura continuitatea activităţii”, a adăugat Maria Cojocariu. În aceeaşi măsură putem face referire şi la personalul TESA din companiile de tipul celor de mai sus, fără să ne limităm însă la aceste obiecte de activitate.
Astfel, practic, orice companie care solicită angajaţilor să se prezinte la muncă într-o zi de sărbătoare legală ce se suprapune cu una de weekend, este obligată, prin prevederile Codului Muncii, să acorde angajaţilor care desfăşoară activitate în perioada respectivă, zile libere compensatorii în următoarele 30 de zile (proporţional cu timpul lucrat) sau un spor la salariu nu mai mic de 100% pentru respectivele ore lucrate.
În ceea ce priveşte riscurile neacordării zilelor libere legale, angajatorii care nu respectă legea, riscă conform Codului Muncii, amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei, precizează cei de la Accace.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro