Rusia vrea să cucerească Oceanul Arctic pentru a contura noi trasee ale petrolului înspre Europa şi Asia. Putin investeşte 320 de milioane de dolari pentru a construi cele mai mari spărgătoare de gheaţă din lume

Autor: Alex Ciutacu Postat la 11 iulie 2018 114 afişări

Rusia vrea să cucerească Oceanul Arctic pentru a contura noi trasee ale petrolului înspre Europa şi Asia. Putin investeşte 320 de milioane de dolari pentru a construi cele mai mari spărgătoare de gheaţă din lume

Înainte să înceapă inaugurările de fabrici pe Marte, nu există niciun loc industrial de muncă mai neospitalier decât fabrica Yamal LNG, o facilitate care gestionează gaz lichifiat în valoare de 27 de miliarde de dolari şi care se întinde pe teritoriul rusesc situat la 600 km nord de cercul arctic, potrivit Bloomberg.

În timpul iernii, când nu iese soarele deloc pentru mai mult de două luni, temperaturile ajung la minus 25 de grade Celsius pe uscat şi minus 50 de grade Celsius pe mare. Cu toate acestea, cantitatea de combusitili fosili din zonă este masiv - 1,2 trilioane de metri cubici – echivalentul a 8 miliarde de barili de petrol.

Astfel, Yamal LNG, controlată de producătorul de gaz natural Novatek, a strâns o serie de parteneri pentru a cheltui o sumă fără precedent pe o nouă modalitate de transport.

Cisternele petroliere convenţionale nu pot gesiona încă gheaţa din Marea Kara – chiar dacă dimensiunea gheţarilor s-a redus în contextul încălzirii globale. Ar fi extrem de costisitor pentru ruşi să producă spărgătoare de gheaţă care să escorteze cisternele.

De aceea, un parteneriat internaţional între producători de nave, proiectanţi, ingineri şi proprietari va crea cel puţin 15 cisterne speciale de 300 de metri lungime, în valoare totală de 320 de milioane de dolari, care vor putea sparge şi gheaţa.

„Nava trebuie să îşi poată face treaba şi în condiţii extrem de dure”, spune Mika Hovilainen, specialist în spărgătoare de gheaţă în cadrul Aker Arctic Technology, o companie din Helsinki care proiectează nave. „Sistemele trebuie să funcţioneze corespunzător în orice situaţie”.

Aceste cisterne vor fi cele mai mari transportatoare de gaz construite vreodată. Complet încărcată, fiecare cisternă va putea transporat aproximativ 1 milion de barili de petrol. Împreună, cele 15 cisterne vor putea transporta 15,4 milioane de tone de gaz lichifiat pe an – echivalent cu jumătate din consumul anual al Coreei de Sud şi aproape echivalent cu producţia facilităţii Yamal LNG. Acestea vor circula înspre vest în Europa iarna şi înspre est, înspre Asia în timpul verii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
gheata,
petrol,
asia

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.