S-au găsit şi banii pentru bugetul sfârşitului de an
Guvernul a anunţat o a doua rectificare bugetară din acest an, pentru sfârşitul lui octombrie - cu câteva zile înainte de noua vizită la Bucureşti a delegaţiei FMI, din 6 noiembrie.
Până acum, deficitul fiscal s-a menţinut în graficul convenit cu FMI, ajungând la sfârşitul lui august la 1,17% din PIB, în principal ca efect al clasicei pârghii de tăiere a investiţiilor. Acum, Guvernul taie din nou, aşa cum a făcut şi la rectificarea din august, în principal de la ministerele Muncii (65,6 mil. lei), Economiei şi Finanţelor, dar şi de la instituţiile considerate favorabile preşedintelui Băsescu (ICCJ, CSM, ANI), în timp ce beneficiarul absolut al rectificării este Ministerul Agriculturii (400 mil. lei), urmat la mare distanţă de MAI şi Sănătate, precum şi de câteva instituţii favorite de Guvern (SRI, SGG).
În total, pentru anul în curs, planul bugetului consolidat prevede venituri mai mari cu 1,35 mld. lei (unde creşterea încasărilor la bugetele locale compensează reducerea veniturilor la bugetul de stat) şi cheltuieli mai mari tot cu 1,35 mld. lei, astfel încât deficitul bugetului consolidat rămâne la 13,6 mld. lei, adică 2,2% din PIB. Creşterea economică estimată pentru acest an este de 1%.
Finanţele au explicat că scopul principal al realocărilor de bani nu e acela de a umple celebra gaură neagră schiţată de premierul Ponta când a spus că pentru ultimele 45 de zile ale anului nu mai sunt bani în vistierie fiindcă guvernul Boc a proiectat prost bugetul, ci acela de a onora o serie de cheltuieli care fac fie obiectul angajamentelor sociale (ex.
pentru pensionarii din apărare şi ordine publică), fie al discuţiilor cu FMI (stingerea arieratelor înregistrate de autorităţile locale).
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro