Sancţiunile afectează capacitatea Rusiei de a fabrica arme avansate - NATO

Autor: Dorin Oancea Postat la 17 septembrie 2022 41 afişări

Sancţiunile afectează capacitatea Rusiei de a fabrica arme avansate - NATO

Sancţiunile occidentale încep să afecteze capacitatea Rusiei de a produce armament avansat pentru războiul din Ucraina, a declarat vineri un consilier militar de top al NATO pentru Reuters, dar a adăugat că industria rusă ar putea în continuare să fabrice "o mulţime de muniţie".

Statele Unite, Uniunea Europeană şi alte ţări au anunţat mai multe pachete de sancţiuni împotriva Moscovei după invazia din 24 februarie a Ucrainei, printre care se numără interzicerea vânzării de tehnologie avansată.

"Ei sunt împiedicaţi din ce în ce mai mult de sancţiuni - pentru că unele dintre componentele de care au nevoie pentru sistemele lor de armament provin din industria occidentală", a declarat într-un interviu Rob Bauer, un amiral olandez care prezidează Comitetul militar al NATO.

"Vedem acum primele semne serioase ale acestui lucru în ceea ce priveşte capacitatea lor de a înlocui, de exemplu, rachetele de croazieră şi armamentul avansat", a adăugat el.

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat marţi că pierderea de tehnologie din cauza sancţiunilor UE afectează grav capacitatea Moscovei de a susţine producţia de arme.

Ambele părţi din război se confruntă cu provocări deoarece conflictul convenţional a necesitat cheltuirea de provizii militare în ritmuri nemaiîntâlnite în ultimele decenii, a declarat Bauer.

"Din câte ştim, ruşii au încă o bază industrială considerabilă şi sunt capabili să producă o mulţime de muniţii. Şi au încă multe muniţie", a adăugat el, vorbind înaintea unei reuniuni de două zile a şefilor apărării din NATO.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat la 12 septembrie că Rusia rezistă bine în faţa sancţiunilor occidentale. "Tacticile de blitzkrieg economic, atacul pe care se bazau, nu au funcţionat", a declarat el la televiziunea de stat în timp ce prezida o reuniune privind economia.

Bauer a precizat că aproximativ 85% din trupele ruseşti luptă deja în Ucraina, ceea ce limitează capacitatea Rusiei de a-şi extinde prezenţa militară, deoarece nu poate anunţa o mobilizare generală fără a declara război.

"Vedem un număr limitat de trupe proaspete. Şi singurul lucru de care suntem siguri este că nivelul de pregătire al acestor trupe nu este foarte ridicat", a declarat Bauer.

Luna aceasta, Ucraina a uimit Rusia cu o contraofensivă în regiunea nord-estică Harkov, oficialii ucraineni afirmând că au fost recucerite 9.000 de kilometri pătraţi, aproximativ cât insula Cipru.

Bauer a declarat că avansul a fost un succes în mare parte datorită antrenamentului trupelor ucrainene la standardele NATO din 2014, care a permis unităţilor sale să ia iniţiativa.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
nato,
rusia,
armament

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.