Saptamana sperietorilor: ne paste foametea? se scumpeste uleiul? ne cumpara strainii tara?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 29 ianuarie 2011 29 afişări

Replica Romaniei la cererea Comisiei Europene catre Bulgaria si Romania de a reduce perioada in care strainii nu pot cumpara direct teren agricol a venit prin ministrul Valeriu Tabara, care a asigurat ca atata vreme cat va fi el in functie, strainii nu vor putea cumpara teren ca persoane fizice, ci tot doar "pe firma". De aici, dupa o logica particulara, ministrul a tras concluzia ca "securitatea agricola a Romaniei nu va fi afectata".

Remarca lui Tabara privind securitatea agricola era o inca o aluzie la recenta mediatizare a unui raport al Nomura, publicat in septembrie 2010 si realizat pe baza unor date din 2008, pe care presa l-a prezentat ca indicand faptul ca Romania este pe locul 12 in topul tarilor celor mai expuse la foamete. De fapt, topul respectiv nu era al tarilor ce risca sa nu mai poata asigura hrana cetatenilor, ci al vulnerabilitatii la fluctuatiile in pretul alimentelor, raportat la PIB pe cap de locuitor, la ponderea alimentelor in cheltuieli si la exporturile nete de astfel de produse. Era, deci, o altfel de interpretare a temei, foarte in voga incepand din vara trecuta, a amenintarii globale induse de majorarea pretului la produsele alimentare si la materii prime.

Pe un asemenea fundal, a fost inevitabil sa reapara si "trancanitorii", in termenii BNR: Federatia Sindicatelor din Industria Alimentara a estimat rapid ca uleiul s-ar putea scumpi cu circa 30% la primavara, intrucat stocul de materie prima pe plan intern s-a epuizat, iar procesatorii se vad siliti sa cumpere din import.

Producatorii de paine, prin federatia Rompan, anuntasera deja din noiembrie ca in februarie ar urma o scumpire cu 15% a painii, intrucat lucreaza in pierdere din cauza scumpirii graului.

Intr-un asemenea context, niciun analist nu se mai asteapta ca BNR sa reduca rata dobanzii de referinta la sedinta din 3 februarie, desi conditiile economice au ramas la fel de proaste ca si lunile trecute, cu cerere slaba de consum si cu creditare la nivel scazut. "Cel mai probabil, inflatia anuala a scazut de la 8% in decembrie la 6,6% in ianuarie, insa acesta inca este un nivel ridicat si va persista probabil si in urmatoarele luni, pana in iunie", comenteaza Nicolae Covrig, analist al Raiffeisen Bank Romania. "Mai mult, exista riscul unor majorari peste asteptari ale preturilor la alimente si ale preturilor administrate, ceea ce ar insemna ca inflatia la sfarsitul anului va ramane undeva la 4-4,5%", afirma analistul, justificand de ce nu se asteapta la o reducere a dobanzii de catre BNR.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/saptamana-sperietorilor-ne-paste-foametea-se-scumpeste-uleiul-ne-cumpara-strainii-tara-7930428
7930428
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.