Saxo Bank: Cred că vom vedea o cădere abruptă a creşterii PIB-ului mondial în T1, urmată de o redresare asimetrică în T2, ca impact al coronavirusului
Impactul coronavirusului asupra economiei globale şi al lanţului de aprovizionare este dificil de evaluat complet deocamdată, dar este posibilă ă scădere abruptă a creşterii PIB-ului în T1, urmată de o redresare asimetrică în T2, este de părere Christopher Dembik, Director strategie macro, Saxo Bank.
Impactul coronavirusului asupra economiei globale şi al lanţului de aprovizionare este dificil de evaluat complet deocamdată, dar este posibilă ă scădere abruptă a creşterii PIB-ului în T1, urmată de o redresare asimetrică în T2, este de părere Christopher Dembik, Director strategie macro, Saxo Bank.
”Suntem mai optimişti decât colegii noştri chinezi, dar credem cu tărie că China va face tot ce e nevoie, o combinaţie între un aflux mare de lichiditate de la Banca Populară a Chinei, prin operaţiuni pe piaţa deschisă, şi stimulente fiscale viitoare (atât reduceri de impozite, cât şi cheltuieli publice), şi va putea să repornească motorul creşterii la un moment dat în trimestrul următor.”.
Analistul Saxo Bank se declară ”profund” sceptic cu privire la previziunile care circulă referitoare la reducerea creşterii economice globale pe anul acest cu 0,2% sau 0,3% ca urmare a coronavirusului.
În opinia lui, China nu-şi mai poate permite pentru multă vreme închiderea fabricilor şi a showroom-urilor de vânzare de proprietăţi. În timpul Anului Nou Chinezesc, este destul de obişnuit ca fabricile să se închidă, dar dacă închiderea este prelungită până în martie, multe companii pot ajunge în pericol de faliment.
Câştigurile ar scădea, ceea ce ar creşte presiunea de rambursare pe cele mai vulnerabile şi îndatorate companii, în particular în sectorul imobiliar.
În prezent, peste 100 de oraşe chineze au închis temporar showroom-urile de vânzare de proprietăţi, iar investitorii se întreabă deja cum vor gestiona situaţia unele companii.
Din analizele făcute, cele mai vulnerabile economii la coronavirus şi restricţii de călătorie sunt Thailanda, Vietnam şi Filipine, urmate de Australia şi Chile (din cauza dependenţei de exportul de mărfuri către China).
”Estimăm că inversarea politicii monetare care a început în 2019 să se amplifice. De la erupţia coronavirusului, BSP a redus ratele cu 25 de puncte de bază la 3,75%, BOT a urmat aceeaşi cale cu 25 de puncte de bază, iar MAS a adoptat un ton mai neutru în scăderea SGD. Cel mai probabil, Indonezia este următoarea ţară care implementează o reducere pe 20 februarie. Stimulentele fiscale sunt şi ele luate în discuţie, India reducând drastic impozitele şi mărind deficitul pentru a da un impuls economiei. Cred că politicile fiscale şi monetare mai expansioniste sunt inevitabile în Asia în lunile următoare”.
În acelaşi timp, nu există un sentiment de panică în piaţă din cauza percepţiei că lichiditatea va continua să împingă în sus piaţa de capital propriu.
”Cred că regula de bază pe care am învăţat-o anul trecut este că e foarte costisitor să te lupţi cu lichiditatea. Investitorii care nu au reuşit să înţeleagă că lichiditatea este principalul factor determinant al bursei şi s-au concentrat prea mult pe macro şi pe riscul politic au fost blocaţi în 2019. Anul acesta, nu-şi pot permite să rateze din nou nicio evoluţie spre creştere”.
Potrivit lui Christopher Dembik, piaţa nu a evaluat încă riscul şocului inflaţionist ce rezultă din intervenţia publică a Chinei. Unul dintre cele patru riscuri principale din 2020 este un potenţial contra-şoc de inflaţie la nivel global datorită unei creşterii bruşte a preţului hranei. Acest risc devine realitate pe măsură ce indicele pentru preţul hranei al Organizaţiei pentru Hrană şi Agricultură atinge un maxim pe cinci luni la 182.5 în ianuarie, în creştere cu 11,3% de la an la an.” Înainte de erupţia coronavirusului, avusesem deja confirmaţia unui salt în ceea ce priveşte inflaţia alimentară în multe ţări asiatice. Credem că piaţa nu este pregătită să se confrunte cu un şoc inflaţionist ce ar putea fi alimentat atât de creşterea preţului hranei, cât şi de politica expansionistă a Chinei”.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro