De ce scad vânzările pe piaţa rezidenţială: Băncile au aprobat mai puţine credite ipotecare din cauza limitării gradului de îndatorare. În primele şapte luni, volumul creditelor ipotecare a scăzut cu peste 10%
Românii au contractat credite ipotecare noi în lei în valoare de 5,6 miliarde de lei (1,2 mld. euro) în S1/2019, în scădere cu peste 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor BNR. Reducerea volumului de credite noi acordate de băncile locale a fost determinată cel mai probabil de înăsprirea condiţiilor de creditare odată cu limitarea gradului de îndatorare la împrumuturile ipotecare la maximum 40%, dar şi ca urmare a incertitudinilor generate de taxa bancară.
„Generarea de credite noi a fost constrânsă de regulile mai stricte cu privire la gradul de îndatorare aplicat începând cu luna ianuarie 2019, acesta având un impact mai mare asupra creditelor ipotecare“, a explicat BCR în comunicatul privind situaţiile financiare de la jumătatea anului.
Iunie a fost singura lună din 2019 în care volumul creditelor ipotecare noi acordate de băncile din România a trecut de un miliard de lei, dar totodată luna în care s-a înregistrat cel mai mare declin anual, respectiv de peste 15%. Producţia nouă de credite ipotecare a fost susţinută în principal de împrumuturile standard care au ajuns să reprezinte 70% din totalul finanţărilor noi. Împrumuturile ipotecare standard se deosebesc de creditele Prima casă în principal prin avans, care porneşte de la 15%. Spre comparaţie, în cazul creditelor Prima casă avansul minim este de 5%. Cu toate acestea, tot mai mulţi români s-au îndreptat către creditele standard, pe fondul creşterii dobânzilor din piaţă şi al accentuării volatilităţii.
Citiţi mai multe pe www.zf.ro.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro