Scântei: Toţi cei patru senatori PNL au votat pentru ridicarea ridicării imunităţii lui Bodog

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 19 aprilie 2021 37 afişări

Toţi cei patru reprezentanţi PNL în Comisia Juridică a Senatului au votat luni pentru ridicarea imunităţii parlamentare a lui Florian Bodog, fost ministru PSD al sănătăţii, anunţă Iulia Scântei: „Am considerat că menirea Parlamentului nu este obstrucţionarea Justiţiei”.

„Toţi cei patru reprezentanţi PNL în Comisia Juridică a Senatului au votat astăzi în favoarea ridicării imunităţii parlamentare a lui Florian Bodog, fost ministru PSD al sănătăţii. Alături de senatorii liberali Claudia Mihaela Banu, Daniel Fenechiu, Vasilică Potecă, am considerat că procurorii trebuie să înceapă urmărirea penală a fostului ministru şi că menirea Parlamentului nu este obstrucţionarea Justiţiei. Ca senator PNL şi preşedintă a Comisiei juridice a Senatului regret că dintre cele 13 voturi exprimate, doar 6 voturi au fost pentru ridicarea imunităţii lui Florian Bodog”, transmite Iulia Scântei.

Votul a fost secret, iar alţi şase senatori s-au abţinut, în vreme ce un vot a fost împotriva ridicării imunităţii.

„Sper ca votul plenului Senatului să fie unul majoritar favorabil pentru a arăta în mod clar că nu dorim să folosim imunitatea ca instrument politic şi procedural pentru a împiedica înfăptuirea justiţiei. Suntem egali în faţa legii, iar Parlamentul nu trebuie să fie scut pentru protejarea unor parlamentari, foşti sau actuali miniştri, suspectaţi de săvârşirea unor fapte penale pe durata mandatului de ministru. Motivele pentru care am spus da la ridicarea imunităţii lui Florian Bodog reprezintă în acelaşi timp şi alinierea la standardele europene în privinţa cercetării de către procurori a parlamentarilor”, adaugă preşedintele Comisiei juridice din Senat.

Ea apreciază că în jurisprudenţa sa, Curtea Constituţională a reţinut că în privinţa mandatului de membru al Guvernului, Constituţia nu a instituit imunitatea guvernamentală, ci doar o altă măsură de protecţie, de ordin procedural, menită să ocrotească interesul public în exercitarea atribuţiilor unui ministru.

„Or în speţa Bodog nu intră sub protecţia mandatului de ministru al sănătăţii, faptele săvârşite de fostul ministru al sănătăţii, ca angajator, în relaţiile de muncă cu o fostă consilieră personală. Prin Raportul privind statul de drept, adoptat în anul 2020, Comisia Europeană remarcă faptul că în România, Parlamentul afectează prin deciziile sale, eficacitatea derulării urmăririlor penale în cazul cererilor de autorizare a investigaţiilor cu privire la un deputat sau senator atunci când acesta deţine în acelaşi timp sau a deţinut funcţia de ministru. Răspunzând recomandărilor formulate de MCV şi de GRECO, Camera Deputaţilor şi-a modificat regulamentul de procedură în 2019, făcând trimitere la criteriile stabilite de Comisia de la Veneţia, dar Senatul nu are o procedură similară. Două cereri din 2019 de începere a urmăririi penale în cazul a doi foşti miniştri şi parlamentari au fost respinse”, menţionează Scântei.

În opinia Iuliei Scântei, normele naţionale privind inviolabilitatea parlamentară ar trebui:

• să poată fi ridicate, urmând proceduri clare şi imparţiale
• să nu protejeze împotriva investigaţiilor preliminare ale cazului în cauză
• să nu se aplice dacă membrul este prins în flagrant delict
• să nu se aplice infracţiunilor deosebit de grave
• să nu se aplice infracţiunilor minore sau administrative, cum este şi speta senatorului Bodog Florian Dorel, fost ministru al sănătăţii.

„Votul de azi din Comisia Juridică arată ipocrizia, dar şi lipsa de obiectivitate a unor senatori si a unor partide precum PSD şi dorinta acestora de a folosi artificial şi politic o garanţie de procedura pentru a împiedica soluţionarea unor dosare penale privind miniştrii (foşti sau actuali). Comisia Juridică nu are competenţa de a efectua judecăţi de valoare procesuală asupra fondului cauzei şi nici să se pronunţe cu privire la vinovăţia sau nevinovăţia senatorului în cauză sau dacă acuzaţiile formulate justifică sau nu solicitarea de începere a urmăririi penale. Cu astfel de decizii, Parlamentul nu va reuşi să işi consolideze legitimitatea şi transparenţa democratică, va slăbi prin astfel de decizii, statul de drept şi va obstrucţiona înfăptuirea justitiei pentru toţi”, conchide Iulia Scântei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
scântei,
bodog,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.