Se incinge iar otelul

Postat la 29 august 2006 13 afişări

Dupa doi ani, scenariul scumpirii bruste a otelului are toate sansele sa se repete. Daca atunci vinovata a fost China, acum cererea masiva din Europa tinde sa dezechilibreze piata.

Dupa doi ani, scenariul scumpirii bruste a otelului are toate sansele sa se repete. Daca atunci vinovata a fost China, acum cererea masiva din Europa tinde sa dezechilibreze piata.

 

"Preturile cresc in fiecare saptamana. Putem avea si o majorare de 50 de zloti (12,9 euro - n.r.) pe tona sau chiar de 2,5 procente saptamanal. Situatia este similara cu ce s-a intamplat in 2004", a explicat pentru publicatia poloneza Puls Biznesu Grzegorz Dolkowski, director adjunct al companiei distribuitoare de otel Drozapol Profil. In prezent, pe piata poloneza pretul unei tone de bare de otel variaza intre 480 si 490 de euro, dar continua sa creasca.

 

Potrivit Steel Business Briefing, o agentie din Londra, o tona se vinde cu 494 de euro. Distribuitorii europeni se asteapta ca in ultimul trimestru din acest an tona de otel sa se scumpeasca cu circa 30 de euro. Producatorul britanic Corus a anuntat ca va majora pretul cu 20 de euro pe tona, cel german Salzgitter cu 60 de euro, in timp ce Arcelor si ThyssenKrupp s-au limitat sa declare ca va urma o majorare de pret.

 

Anul trecut productia mondiala de otel a crescut, insa in Europa s-a diminuat. Astazi, cand cererea s-a majorat, Europa importa din ce in ce mai mult otel. Situatia este similara si in Polonia, unde depozitele sunt goale. Unul din factorii care au dus la cresterea cererii de otel este boom-ul inregistrat de constructia de imobile. In plus, in Polonia sunt din ce in ce mai multe fabrici producatoare de aparate electrocasnice, care au mare nevoie de otel. Din aceasta cauza, importurile din luna mai a acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, au crescut cu 42%, atingand 2,1 milioane de tone.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/se-incinge-iar-otelul-2511534
2511534
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.