Se privatizează sau nu companiile de stat, aşa cum cere FMI?
Vizita misiunii FMI a readus pe tapet problema restructurării şi a privatizării companiilor de stat, în special a celor din energie, problemă prezentată de preşedintele Traian Băsescu drept o bună sursă de reducere a cheltuielilor pentru încadrarea în ţinta de deficit.
Mai puţin clar e ce se va întâmpla cu cealaltă problemă pusă de FMI, cea a privatizărilor pentru companiile din subordinea Ministerului Economiei, după ce ministerul a promis că va accelera procesul de vânzare a pachetelor minoritare la Romgaz, Transelectrica, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi cel de privatizare totală a Oltchim, Electrica Furnizare şi a companiilor rezultate din divizarea Electrica Serv.
Recent, şefului statului a precizat însă că nu e dispus să vândă la orice preţ şi că preferă să aştepte, aşa cum a făcut Guvernul în cazul ofertei Petrom de la bursă, în loc să vândă companii "pe doi bani". Într-un interviu la TVR, Băsescu a specificat că este un adept al privatizărilor, dar nu şi al "datului gratis" al companiilor, "doar ca să scriem pe ele 'privatizat'".
El a dezvăluit că a fost ideea lui să introducă în programul cu FMI aducerea unor manageri privaţi la companiile de stat pentru a fi rentabilizate, pregătite pentru privatizare şi abia apoi vândute la momentul potrivit. Traian Băsescu a precizat că România nu este în situaţia Greciei, să fie nevoită să vândă orice fel de activ ca să facă rost de bani pentru a-şi plăti datoriile.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro