Se schimbă lumea: Un istoric al artei german candidează pentru funcţia de primar al Florenţei şi e susţinut de coaliţia de la Roma

Autor: Ştefan Stan Postat la 03 iunie 2024 20 afişări

Se schimbă lumea: Un istoric al artei german candidează pentru funcţia de primar al Florenţei şi e susţinut de coaliţia de la Roma

Eike Schmidt şi-a făcut un nume în calitate de director al faimoasei Galerii Uffizi din Florenţa, luptând împotriva mafiei care vindea bilete la muzeu la preţuri exagerate, scrie FT. 

Acum, istoricul de artă german - care a dobândit recent cetăţenia italiană - duce o altă bătălie improbabilă: să fie ales primar al oraşului din nordul Italiei.

Candidatura sa este susţinută de coaliţia de dreapta a prim-ministrului Giorgia Meloni, care pariază că poate profita de faima locală a lui Schmidt pentru a prelua puterea în vechiul bastion de stânga. Alegătorii par să fie receptivi la candidatura sa, iar sondajele de opinie arată că acesta s-ar putea califica pentru un al doilea tur de scrutin cu rivala democrată, Sara Funaro.

„Ceea ce este important ... este să conducem municipalitatea în conformitate cu criteriile corporatiste, fără ideologie”, a declarat recent Schmidt în faţa unor florentini înstăriţi adunaţi într-o vilă din secolul al XIX-lea, deţinută de unul dintre susţinătorii săi.

Vorbind într-o italiană fluentă - pe care a spus că a învăţat-o în timp ce îşi scria teza de doctorat în oraş între 1994 şi 2001, Schmidt a adăugat: „Trebuie să ne gândim mai presus de toate la competenţă”.

 Paola Fantacci, o florentină în vârstă de 80 de ani care se afla în public, a declarat că Schmidt - un expert în puternicii patroni ai Florenţei din epoca Renaşterii, familia Medici şi colecţia lor de sculpturi miniaturale din fildeş - are ceea ce trebuie pentru a ajuta oraşul să se confrunte cu relele cauzate de turismul excesiv.

„Îl iubesc pe acest om - vorbeşte atât de încet, dar spune lucrurile corecte”, a spus Fantacci. „Florenţa era o bijuterie când eram tânăr - acum, nu ştiu cum să explic ... . Eu cred în el”.

Dar în cealaltă parte a oraşului, în cartierul muncitor Isolotto, alegătorii au fost sceptici, în special în ceea ce priveşte afirmaţia lui Schmidt că alianţa sa cu partidele de dreapta nu îi va influenţa abordarea problemelor locale.

„Este un german”, a declarat graficianul pensionar Carlo Mannucci, în vârstă de 80 de ani. „Aş prefera cu mult mai mult un primar florentin”, a spus el, adăugând că „atunci când eşti în politică, este greu să fii apolitic”.

Rezultatele cursei se vor răsfrânge mult dincolo de Florenţa, al cărei centru istoric - locul de naştere al băncilor moderne şi leagănul Renaşterii - este un sit înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO şi una dintre cele mai mari atracţii turistice din Italia.

Oraşul - care a petrecut un an sub ocupaţie nazistă după ce Italia a schimbat tabăra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial - este unul dintre ultimele bastioane de stânga din ţară. Pierderea sa ar reprezenta o lovitură semnificativă pentru Partidul Democrat şi pentru liderul său, Elly Schlein, care a preluat conducerea partidului anul trecut.

Însă mulţi consideră că Schmidt - curator la alte muzee internaţionale de prestigiu înainte de a ajunge la Uffizi în 2015 - ar putea fi omul potrivit pentru a întoarce oraşul în favoarea coaliţiei lui Meloni, care furnizează voluntari pentru campania sa. 

Înaintea votului din 8-9 iunie, sondajele arată că Schmidt se află la doar câteva puncte procentuale în spatele lui Funaro într-un câmp aglomerat - o evoluţie remarcabilă într-un oraş în care candidaţii de centru-dreapta au fost rareori competitivi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
dreapta,
italia

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.