Sectorul din România unde ar putea fi concediaţi 25.000 de angajaţi
Sindicaliştii din învăţământ spun că modificarea prin care numărul de ore la clasă va fi redus va duce la concedierea a 25.000 de cadre didactice, aceştia subliniind că e necesar ca aplicarea legii să fie amânată până la implementarea unor măsuri suplimentare, pentru a evita conflict de amploare.
Modificarea de către Senatul României a art. 66 din Legea Educaţiei Naţionale, în sensul reducerii numărului de ore din planurile cadru pentru învăţământul preuniveritar este o măsură care, aparent, va aduce beneficii elevilor, „cu preţul concedierii a aproximativ 25.000 de cadre didactice”, atrag atenţia reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
„Modificarea numărului de ore din planurile cadru va afecta aproximativ 25.000 de cadre didactice, dar şi pe elevi . (...) Această măsură, poate fi utilă sistemului de învăţămât numai dacă va fi însoţită de alte măsuri absolut obligatorii. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că, după promulgarea acestei legi de către Preşedintele României, trebuie emisă o Ordonanţă de Urgenţă prin care să fie prorogat termenul de aplicare al acestei legi până când vor putea fi luate acele măsuri suplimentare obligatorii. În caz contrar, avertizăm că există riscul major de declaşare a unui conflict de amploare în învăţământul preuniversitar”, se precizează într-un comunicat de presă.
Aplicarea acestei legi nu poate să aibă loc fără o serie de măsuri suplimentare absolut necesare şi, în ciuda faptului că scăderea numărului de ore din planurile cadru a fost prezentată ca o măsură benefică, pentru că elevii vor sta mai puţin la şcoală, în realitate aceştia vor fi afectaţi, la fel cum vor fi afectate multe cadre didactice, punctează profesorii din FSLI.
În sursa citată sunt precizate o serie de măsuri astfel încât reducerea numărului de ore din planurile cadru să nu aibă efecte negative asupra elevilor şi cadrelor didactice:
- „modificarea programele şcolare; altfel vom asista la un proces de epuizare a elevilor, prin comprimarea actualei materii şcolare şi aşa sufocantă, într-un număr mai mic de ore la clasă;
- reducerea numărului de elevi la clasă, pentru îmbunătăţirea calităţii actului educaţional, precum şi implementarea programului “Şcoală după şcoală” de care să beneficieze toţi elevii, pentru a fi sprijiniţi la realizarea temelor şi, totodată, supravegheaţi, în condiţiile în care cunoaştem faptul că tot mai multe familii nu mai au timpul necesar pentru aceste activităţi oferite copiilor. Acest program trebuie să aibă menirea de a pune în centrul atenţiei nevoile reale ale elevilor. Aceste măsuri sunt absolut necesare şi pentru a putea asigura posturi pentru cele aproximativ 25.000 de cadre didactice afectate de această reducere a numărului de ore;
- introducerea programului gratuit “O masa caldă” care va asigura elevilor confortul de care au nevoie pentru a face faţă provocărilor din timpul zilei”, se mai arată în comunicat.
Ipoteza că măsura reducerii numărului de ore va conduce şi la dispariţia celor 3.800 de necalificaţi din sistem nu se va pune în practică, având în vedere că aceşte cadre didactice necalificate se regăsesc, în general, în unităţi de învăţământ din zone izolate.
Punerea în practică a acestei legi, fără să se ia măsurile propuse, va fi evenimentul cu cel mai mare impact social negativ din istoria post-decembristă a României, mai precizează sursa citată.
“Această lege prin care se vrea reducerea numărului de ore din planurile cadru, fără a se lua măsurile suplimentare propuse, va fi o mai mare lovitură dată învăţământului preuniversitar. De aceea este absolut necesar să fie prorogat termenul de aplicare a legii, până când se vor pune în practică şi aceste măsuri suplimentare, pentru că este imposibil ca acestea să fie implementate până la 1 septembrie 2020, data la care ar trebui să intre în vigoare această lege. Altfel, există riscul major să fie declanşat un conflict de amploare în învăţământul preuniversitar”, a declarat Simion Hancescu, preşedinte FSLI.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro