Şeful BCE este pregătit să suplimenteze stimulii, dacă economia zonei euro va avea nevoie

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 06 noiembrie 2014 79 afişări

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat joi că este pregătit să suplimenteze măsurile de stimulare dacă economia zonei euro va avea nevoie şi a respins acuzaţiile că acţionează fără sprijinul colegilor, el afirmând că nu conduce o bucătărie.

Răspunzând întrebărilor referitoare la stilul său de management şi la posibila existenţă a unor dizidenţi în BCE, Draghi a spus că nu conduce o bucătărie, el subliniind că toţi oficialii băncii susţin în principiu măsurile de stimulare a economiei, transmite Bloomberg.

El a arătat totodată că măsurile BCE ar putea creşte portofoliul de active sl instituţiei spre 3.000 de miliarde de euro.

Prin menţionarea obiectivului comun al membrilor BCE, Draghi vrea să reducă dezacordurile legate de mijloacele precise prin care banca poate ajuta mai mult economia, pe fondul pesimismului legat de perspective.

"Conducerea BCE a însărcinat departamentele relevante din sistemul euro să pregătească din timp noi măsuri care să fie implementate la nevoie. Acest angajament a fost semnat de toţi membrii consiliului guvernatorilor", a precizat Draghi în conferinţa de presă susţinută la Frankfurt, după şedinţa de politică monetară la care banca nu a modificat dobânzile.

Programele deja anunţate de bancă în acest an, precum împrumuturi pe termen lung destinate băncilor, în vederea creşterii creditării, şi achiziţia de obligaţiuni garantate, vor avea un impact considerabil asupra portofoliului de active, care va ajunge, potrivit aşteptărilor, aproape de nivelul de la începutul anului 2012, a spus Draghi.

În urma declaraţiilor lui Draghi, euro s-a depreciat cu 0,97%, la 1,2419 dolari pe unitate.

Şeful BCE a mai spus că există semne că oficialii BCE ar dori reducerea estimărilor referitoare la creşterea economică din zona euro. Noile estimări ale instituţiei vor fi publicate în decembrie.

Inflaţia din zona euro a fost de 0,4% în octombrie, faţă de 0,3% în se4ptembrie. Şomajul, de 11,5% în sdeptembrrie, este aproape de un nivel maxim record.

BCE estimează în prezent o inflaţie de 0,6% pentru 2014 şi de 1,1% în 2015 şi o creştere economică de 0,9% în acest an şi de 1,6% în cel viitor.

Comisia Europeană a redus în această săptămână prognoza referitoare la economia zonei euro. Instituţia anticipează pentru acest an o creştere economică de 0,8% şi de 1,1% în 2015, sub prognozele de 1,2%, respectiv 1,7% anunţate în luna mai.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BCE,
POLITICĂ,
/actualitate/seful-bce-este-pregatit-sa-suplimenteze-stimulii-daca-economia-zonei-euro-va-avea-nevoie-13502589
13502589
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.