Senator PSD: Proiectul pensiilor speciale, o revenire la o situaţie de normalitate, ca în Europa
Un deputat PSD de Argeş susţine că a semnat proiectul privind pensiile speciale, dar a pus condiţia să crească salariile şi pensiile tuturor. Alţi aleşi PSD, din Dâmboviţa şi Prahova, susţin că unii parlamentari sunt "îndreptăţiţi" la aceste pensii şi că proiectul e "o revenire la normalitate"
Senatorul Ion Popa, co-preşedinte al PNL Argeş, spune că pensiile speciale ale parlamentarilor nu reprezintă o prioritate şi că nu susţine proiectul în acest sens.
"Nu am semnat acest proiect. Ştiu că există un proiect depus la Camera Deputaţilor, care vizează pensiile pentru parlamentari. Poziţia PNL este aceea de a nu susţine acest demers, evident, poziţie pe care mi-o însuşesc şi eu. (…) Trebuie făcută o analiză şi pentru alte categorii socio-profesionale şi trebuie făcută o prioritizare. Din punctul nostru de vedere, nu pensiile speciale ale parlamentarilor reprezintă în momentul acesta o prioritate", a afirmat senatorul Ion Popa.
În schimb, deputatul PSD de Argeş Cătălin Rădulescu spune că a semnat proiectul de lege privind acordarea de pensii speciale parlamentarilor, dar condiţionează acordarea acestui drept de majorarea tuturor pensiilor şi salariilor.
"În grupul parlamentar am spus că pentru mine nu e prioritate acest proiect de lege, dar că sunt de acord să-l semnez în condiţiile în care, în paralel, cresc pensiile pensionarilor şi salariile oamenilor. Deci asta a fost condiţia mea. Dacă se face numai legea asta pentru parlamentari, nu sunt de acord, chiar dacă am semnat un proiect de lege nu înseamnă că-l voi vota în plen. Dar dacă, concomitent, aşa cum mi s-a spus că se lucrează la o nouă salarizare şi cresc salariile tuturor, de exemplu al medicilor, pentru că eu sunt medic de profesie, atunci voi fi de acord pentru că toată lumea trebuie să aibă salarii mari, ca în ţările europene", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, deputatul Cătălin Rădulescu.
El a afirmat că, în opinia sa, mai importantă decât o lege a pensiilor pentru parlamentari era modificarea unor articole din Codul Penal.
"Înainte de a face această lege cu pensiile, cred că în primul rând trebuie să facem modificarea unor articole din Codul Penal care deja au devenit foarte abuzive. Mă refer la arestul preventiv, la denunţuri, la faptul că, în loc să fie citaţi ca în orice ţară civilizată, oamenii sunt ridicaţi cu mascaţii. Deci alea cred că erau mai importante. Erau mai importante pentru noi modificările unui Cod Penal care este un Cod Penal securistic, nu are nicio legătură cu codurile penale europene şi care dă posibilitatea unor abuzuri fantastice şi atunci aia cred că era mai importantă pentru noi decât legea pensiilor", a adăugat parlamentarul social-democrat.
Deputatul social-democrat Ionuţ Săvoiu, ales într-un colegiu din judeţul Dâmboviţa, susţine că unii dintre parlamentari sunt "îndreptăţiţi" să aibă un astfel de venit.
"Deocamdată nu mi-am format o opinie foarte clară cu privire la acest subiect, însă eu consider că mulţi parlamentari sunt îndreptăţiţi să beneficieze de o pensie suplimentară, pentru că sunt atâtea categorii de oameni în România care au pensie specială în momentul de faţă şi este vorba de o reparaţie pentru cei care, în calitate de parlamentari, nu au putut să beneficieze de alte venituri. Sunt foarte mulţi oameni care, profesional, au competenţa necesară să aibă venituri mult mai mari decât le au ca parlamentar. Aşadar, este un proiect în dezbatere, nu vreau să fiu nici populist, nici politicianist, eu vreau să fiu sincer şi cred că unii sunt îndreptăţiţi să beneficieze de pensie suplimentară", a spus deputatul Ionuţ Săvoiu.
În schimb, senatorul PSD de Dâmboviţa Leonardo Badea spune că nu a semnat şi nici nu susţine demersul privind acordarea unor pensii speciale parlamentarilor, întrucât aceştia nu fac parte din categoriile îndreptăţite să primească un astfel de venit.
"Nu susţin acest demers, nu am semnat acest proiect. Eu merg pe principiul contributivităţii şi consider că acesta trebuie să fie principiul prin care orice cetăţean, orice salariat îşi ia pensia. Sigur, anumite categorii pot fi îndreptăţite să primească pensii speciale, dar nu consider că parlamentarii ar face parte din acele categorii. Există o practică europeană din care ne putem inspira dacă dorim să modificăm legislaţia existentă astăzi în România cu privire la pensiile parlamentarilor", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, senatorul PSD Leonardo Badea.
Tot la principiul contributivităţii a făcut referire şi deputatul PNL Iulian Vladu, vicepreşedinte al Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor şi co-preşedinte al PNL Dâmboviţa, care nu susţine ideea unei pensii speciale pentru parlamentari. În plus, Vladu a spus că reînfiinţarea pensiilor speciale este "un pas înapoi pentru societatea românească".
"PSD reinventează categoriile sociale de lux în România. Pensiile speciale pot însemna, printre altele, desfiinţarea principiului contributivităţii, care ar trebui să se aplice, de acum înainte, numai celor slabi. În aceste condiţii impuse de majoritatea lui Victor Ponta, consider că trebuie regândit din temelii sistemul de pensii, care devine, din nou, inechitabil şi haotic. Având în vedere că am contribuit la elaborarea actualei legi a pensiilor, una care şi-a dovedit eficacitatea din toate punctele de vedere, sunt total împotriva reînfiinţării privilegiilor şi pensiilor speciale, întrucât reprezintă un foarte mare pas înapoi în societatea românească. Am votat şi voi vota, de fiecare dată, împotriva înfiinţării pensiilor speciale pentru anumite categorii sociale", a declarat deputatul PNL Iulian Vladu.
Nici senatorul PNL de Prahova Andrei Volosevici nu a semnat acest proiect aflat în discuţia grupurilor parlamentare, spunând că nu consideră că situaţia economică a ţării şi modul în care trăiesc românii justifică o astfel de iniţiativă.
"Nu am semnat acest proiect şi nici nu intenţionez să îl susţin. Sigur, trebuie făcută o diferenţă, în contextul în care fiecare are propria activitate şi cred că activitatea legislativă este foarte importantă. De partea cealaltă, în schimb, cred că cei care trăiesc din salariul pe care-l plătesc prin impozite românii trebuie să fie foarte atenţi la cum trăiesc românii, la faptul că este o situaţie totuşi destul de grea, că lucrurile nu merg chiar în regulă, că românii se chinuie din ce în ce mai mult să-şi trăiască traiul de zi cu zi, motiv pentru care cred că o astfel de iniţiativă nu este binevenită în acest moment. În contextul în care, pe viitor, lucrurile vor merge de cu totul altă natură la nivel economic, sigur că vom putea discuta despre acest lucru. Acum, categoric nu", a spus Andrei Volosevici.
În schimb, senatorul PSD de Prahova Augustin Mitu, cadru didactic universitar aflat la primul mandat de parlamentar, susţine proiectul privind pensiile speciale întrucât acesta este "o revenire la o situaţie de normalitate".
"Susţin proiectul respectiv, consider că e o reparaţie şi o revenire la o situaţie de normalitate, aşa cum o avem şi în Europa", a afirmat Augustin Mitu.
Întrebat la ce se referă atunci când spune că o astfel de pensie ar însemna revenirea la o situaţie de normalitate, Mitu a explicat: "La o formă care a fost în trecut şi care a fost tăiată. S-a revenit pentru aproape toate categoriile sociale, pentru că la momentul respectiv s-au retras, s-au tăiat anumite drepturi şi cred că şi această categorie, parlamentarii din România, trebuie să aibă aceste drepturi".
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, care prevede pensiile speciale ale parlamentarilor, a fost depusă joi la Camera Deputaţilor şi este semnată de 255 de deputaţi şi senatori.
Potrivit proiectului, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunara pentru activitatea de parlamentar, de indemnizaţie urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.
Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii.
Conducerea PNL a decis, miercuri, că proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari nu are girul politic al PNL, a declarat co-preşedintele Alina Gorghiu, arătând că, în măsura în care vor fi semnatari liberali, se va discuta în grup şi aceştia vor ţine cont de decizia partidului.
Iniţiativa este semnată de către deputaţii PNL Calimente Mihăiţă, Cherecheş Florica, Chirteş Ioan-Cristian, Costin Gheorghe, Crăciunescu Grigore, Cristian Horia, Dobrinescu Traian, Gireadă Dumitru-Verginel, Grecea Maria, Gudu Vasile, Horga Vasile, Iane Daniel, Laza-Matiuţa Liviu, Oros Nechita-Adrian, Pardău Dumitru, Sămărtinean Cornel-Mircea, Scarlat George, Urcan Ionaş-Florin, Varga Vasile, Zlati Radu şi senatorii liberali Grapă Sebastian, Grigoraş Viorel, Iliescu Lucian.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că liberalii nu susţin pensiile speciale pentru parlamentari şi că partidul va face efortul de a-şi convinge proprii parlamentari care au semnat această iniţiativă, adăugând că speră să nu fie puşi în situaţia unor sancţiuni.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro