Senatul SUA a aprobat planul de reformă fiscală: reduceri substanţiale de impozite pentru companii, facilităţi modeste pentru persoane fizice

Autor: Mihai Draghici Postat la 02 decembrie 2017 61 afişări

Senatul Statelor Unite a aprobat un proiect de reformare a Codului fiscal care prevede diminuarea substanţială a cotei de impozitare pentru companii şi reduceri modeste pentru persoane fizice, informează NBC News.

Proiectul de reformă fiscală a fost aprobat cu 51 de voturi pentru şi 49 împotrivă în Senatul SUA, unde republicanii au o majoritate limitată. Un senator republican, Bob Corker, a votat contra planului de reformă fiscală.

Legea prevede reduceri substanţiale de impozite pentru companii, facilităţi modeste pentru persoane fizice şi familii, precum şi eliminarea unor deduceri.

Versiunea adoptată în Senat va trebui să ajungă la procedura de mediere. Ulterior, textul de lege va trebui aprobat din nou de Camera Reprezentanţilor şi de Senat înainte de a fi promulgat de preşedintele Donald Trump.

Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a aprobat pe 16 noiembrie planul fiscal propus de Administraţia Donald Trump.

Planul fiscal a fost aprobat în Camera Reprezentanţilor cu 227 de voturi pentru şi 205 împotrivă, fiind considerat o victorie pentru preşedintele Donald Trump. În forma aprobată în Camera Reprezentanţilor, planul prevede cote de impozitare de 20% şi 25% pentru companii, care până acum erau taxate cu 35%.

Planul de reforme fiscale, cel mai amplu din ultimele trei decenii, introduce patru cote de impozitare pentru persoanele fizice. Administraţia Donald Trump a propus cote de impozitare cuprinse între 12% şi 35%. În prezent, în SUA sunt şapte cote de impozitare în funcţie de venituri, cuprinse între 10% şi 39,6%.

Planul fiscal adoptat de Senatul SUA va afecta grav sistemul medical "Obamacare"

Planul fiscal adoptat de Senatul SUA conţine prevederi care elimină obligaţia impusă cetăţenilor de a avea asigurări medicale, fiind practic anularea unui element fundamental prevăzut în Legea serviciilor medicale accesibile (numită "Obamacare"), contestată dur de preşedintele Donald Trump.

Proiectul de lege elimină obligativitatea deţinerii de asigurări medicale, situaţie care va conduce la diminuarea contribuţiilor tinerilor şi persoanelor sănătoase, cu efectul creşterii preţurilor poliţelor de asigurare medicală pentru restul populaţiei.

Potrivit specialiştilor, preşedintele Donald Trump ar putea reuşi în acest fel să creeze dezechilibre puternice în sistemul medical instituit de predecesorul său, Barack Obama, prin Legea serviciilor medicale accesibile (supranumită "Obamacare").

"Prin această manevră, numeroşi oameni sănătoşi se vor retrage de pe piaţa asigurărilor medicale", explică Craig Garthwaite, directorul programului pentru servicii de sănătate din cadrul Institutului de Management Kellogg al Universităţii Nord-Vest. "Obamacare se va prăbuşi", avertizează expertul, citat de agenţia Reuters.

În octombrie, preşedintele SUA, Donald Trump, a adoptat un ordin executiv pentru modificarea Legii serviciilor medicale accesibile, numită "Obamacare", în contextul în care planul de abrogare a acestor reglementări este blocat în Congres. "Iniţiem un proces de abrogare şi înlocuire a Obamacare. Acum, Casa Albă iniţiază acest proces. Oamenii vor primi servicii medicale la tarife foarte mici. Companiile de asigurări se vor lupta pentru a înscrie pe toată lumea", afirma atunci Donald Trump.

Ordonanţa prevede elaborarea şi aplicarea de către Administraţia de la Washington a unor politici în sensul intensificării concurenţei în sistemul medical şi îmbunătăţirii serviciilor, în paralel cu reducerea tarifelor. Preşedintele Donald Trump susţine că modificările nu vor afecta bugetul federal. "În contextul în care Congresul nu reuşeşte să se mobilizeze în domeniul serviciilor medicale, voi recurge la puterea stiloului prezidenţial pentru a oferi servicii medicale multor oameni, rapid. Costurile Obamacare au fost atât de revoltătoare încât efectele sunt absolut distrugătoare", transmitea Donald Trump, avertizând că va colabora în continuare cu membrii Congresului pentru a abroga "definitiv" Legea servicilor medicale accesibile.

Senatul Statelor Unite a decis la sfârşitul lunii septembrie să nu mai organizeze niciun vot pentru anularea Legii serviciilor medicale accesibile, numită "Obamacare", renunţând astfel la o iniţiativă solicitată insistent de preşedintele Donald Trump.

Politicienii Partidului Republican contestă de şapte ani Legea serviciilor medicale accesibile adoptată de fosta Administraţie Barack Obama. Partidul Republican a considerat că obiectivul abrogării "Obamacare" va fi uşor de atins în contextul preluării postului de preşedinte al SUA şi controlului atât în Camera Reprezentanţilor, cât şi în Senat. Camera Reprezentanţilor a adoptat în luna mai un proiect care prevede înlocuirea "Obamacare", dar iniţiativa s-a blocat în Senat. Preşedintele Donald Trump a promis în campanie abrogarea "Obamacare", iar ulterior a criticat frecvent tergiversările din Congres.

Donald Trump salută votul din Senat şi aşteaptă planul fiscal definitiv până de Crăciun

Donald Trump, preşedintele SUA, a salutat adoptarea proiectului fiscal de către Senat, exprimând speranţa că planul de reformă în forma definitivă va fi disponibil de Crăciun.

"Am mai făcut un pas spre oferirea unor reduceri masive familiilor care muncesc", a transmis Donald Trump prin Twitter.

"Mulţumiri speciale liderului majorităţii din Senat, Mitch McConnell, şi preşedintelui interimar al Senatului, Orrin Hatch, pentru facilitarea aprobării proiectului nostru. Aştept să promulg proiectul până de Crăciun!", a afirmat Donald Trump.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
FISCAL,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.