Sfârşitul unei ere: încă un simbol al ţării noastre, înfiinţat acum 50 de ani, a intrat în FALIMENT, după ce a fost 8 ani în insolvenţă

Autor: Roxana Rosu, Liviu Popescu Postat la 01 iulie 2021 26570 afişări

Sfârşitul unei ere: încă un simbol al ţării noastre, înfiinţat acum 50 de ani, a intrat în FALIMENT, după ce a fost 8 ani în insolvenţă

Combinatul de Oţeluri Speciale Târ­govişte (simbol bursier COS) a intrat în faliment după ce Tribunalul Dâmboviţa a respins planul de reorgnizare propus de societatea creditoare Alphard Financial.

Tribunalul a respins şi exceptia inadmisibilităţii cererii de intrare în faliment, cerere formulata de Distributie Energie Electrica Romania şi a dispus începerea procedurii falimentului, potrivit unui anunţ al companiei publicat la BVB. Următorul termen pentru continuarea procedurii este 19 octombrie.

COS Târgovişte a anunţat că va face apel împotriva sentinţei, inclusiv pentru suspendarea executării hotărârii judecatorului sindic până la soluţionarea apelului.

În luna iunie, Adunarea creditorilor a votat completarea planului de reorganizare în sensul demarării de urgenţă a procedurii de vânzare la licitaţie a activelor funcţionale ale COS. Propunerea a fost făcută de Alphard Financial, care deţine 51% din creanţele COS. Potrivit raportului combinatului, valoarea totală a datoriilor este de 524 milioane lei.

Compania cu circa 1000 de angajaţi a înregistrat anul trecut venituri din vânzări de 44 milioane lei, faţă de 590 milioane lei în 2019, şi a încheiat cu pierderi de 62 milioane lei, de la un profit net de 140 milioane lei cu un an înainte.

Spre comparaţie, în anul 2011 COS Târgovişte a avut afaceri de 1,1 mld. lei şi pierderi de 155 mil. lei cu circa 2.450 de angajaţi. În 2005 compania raporta afaceri de 608 mil. lei şi pierderi de 57 mil. lei cu 4.800 de angajaţi.

Potrivit datelor agregate de ZF din platforma Confidas,  COS Târgovişte a fost pe profit doar în cinci ani din ultimii 15, respectiv 2019, 2015, 2008, 2007 şi 2006.

Combinatul este în procedură de insolvenţă din februarie 2013 şi este unul dintre principalii producători de ţaglă şi de produse din oţel din România.

"Chiar şi în acest moment statul poate interveni şi poate salva acest combinat....dacă politicienii înţeleg că este în interesul României să nu piardă prin dezmembrare acest combinat metalurgic!”, spune Nicolae Dragodănescu, lider cartel ALFA –Dâmboviţa într-o postare pe contul de Facebook al Confederaţiei Naţionala Sindicală "Cartel ALFA"

COS a fost deţinut de grupul rus Mechel, dar pachetul majoritar a fost preluat în 2013 de offshore-ul Mazur Investments Ltd din Cipru, care are 86% din capital. Statul român deţine 4%.

Compania este listată la BVB din 1998, iar joi, 1 iulie, a fost suspendată de la tranzacţionare la preţul de 0,78 lei pe unitate, echivalentul unei capitalizari de 53,7 mil. lei.

Fostul ministrul al Economiei,  Virgil Popescu, anunţase în toamna trecută că statul va prelua activele industriale funcţionale ale unor companii, în contul datoriilor pe care le au acestea la ANAF, inclusiv COS Târgovişte. Măsura era prevăzută într-o ordonanţă de urgenţă

”"Nu mai permitem distrugerea unor companii vitale, precum COS Târgovişte. Acolo, practic, şi-a bătut joc investitorul de activele companiei. Modificările aduse ne vor permite să luăm activele funcţionale industriale în contul datoriilor pe care acea companie le are către ANAF şi să le reintroducem în circuitul economic. Practic, prin aprobarea acestei ordonanţe, nu mai putem vorbi că economia românească va fi tăiată la fier vechi, ci va fi repusă în circuitul economic prin metoda dării în plată", a declarat fostul ministrul în noiembrie 2020.

COnducerea Ministerului Economiei a fost preluată în decembrie 2020 de Claudiu Năsui.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
faliment,
intrare,
combinat,
targoviste

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.