Sierra Quadrant: Concordatul preventiv poate salva multe dintre firmele afectate de criza economică. "Pe termen mediu şi lung, orice antreprenor trebuie să să gândească la cum va resuscita businessul"

Postat la 10 aprilie 2020 69 afişări

Sierra Quadrant: Concordatul preventiv poate salva multe dintre firmele afectate de criza economică. "Pe termen mediu şi lung, orice antreprenor trebuie să să gândească la cum va resuscita businessul"

Accentuarea crizei economice, pe fondul pandemiei de COVID19, a afectat deja câteva zeci de mii de firme, care angajează peste 1,2 milioane de salariaţi, iar primele efecte s-au văzut în suspendarea activităţii, în şomajul tehnic şi disponibilizările de personal.

Accentuarea crizei ar putea duce la un val semnificativ de insolvenţe şi falimente. Există însă o alternativă care poate salva multe dintre companii –concordatul preventiv o procedură mai eficientă decât insolvenţa.

Este o realitate cruntă faptul că pandemia generată de virusul COVID-19 impactează economia românească. S-a depăşit sfera unei predicţii. Din ce în ce mai multe firme sunt afectate şi resimt efectele negative ale suspendării activităţii.

Potrivit experţilor de la Sierra Quadrant, măsurile guvernamentale sunt bune, dar efectele acestora sunt doar pe termen scurt. Pe termen mediu şi lung, orice antreprenor trebuie să să gândească la cum va resuscita businessul.

Multe afaceri vor intra în faliment. Procedura insolvenţei este cunoscută multora, ca fiind o modalitate legală de recuperare a creanţelor.

Pe de altă parte, procedura concordatului preventiv reprezintă un instrument juridic prin care este descurajată intrarea în insolvenţă a debitorului. Este o alternativă a creditorilor care îşi recuperează creanţele într-un cadru ordonat de măsuri destinate acoperirii creantelor acestora.

Prin intermediul procedurii de concordat preventiv, firmele afectate de criză pot cere creditorilor şansa de a se redresa, evitând astfel procedura reorganizării judiciare, greoaie şi anevoioasă şi care de cele mai multe ori eşuează sau nu duce la rezultatul scontat.

Potrivit experţilor de la Sierra Quadrant, concordatul preventiveste avantajos pentru că permite acoperirea în timp cât mai scurt şi în proporţie cât mai mare a datoriilor acumulate, cu scopul evitării procedurilor de faliment.

În plus, debitorul poate cere judecătorului sindic suspendarea provizorie a executărilor silite urmând ca acestea să se suspende de drept din momentul comunicării hotărârii de constatare a concordatului către creditorii semnatari, suspendarea curgerii dobânzilor, penalităţilor şi a cheltuielilor aferente creditorilor concordatari.

CUI SE ADRESEAZĂ CONCORDATUL PREVENTIV

Procedura de concordat preventiv se prezintă ca o alternativă pentru firmele aflate într-o situaţie financiară dificilă pe care doresc să o redreseze, fără a impacta relaţiile cu partenerii comerciali şi pentru creditorii care doresc să-şi recupereze creanţele deţinute împotriva acestor debitori, în cadrul unei proceduri cu un grad de control asupra mecanismelor de protecţie a intereselor economice.

Potrivit legislaţiei, concordatul preventiv reprezintă contractul încheiat între debitorul aflat în dificultate financiară şi creditorii săi care deţin cel puţin două treimi (2/3) din valoarea creanţelor acceptate şi necontestate de debitor, omologat prin judecătorul sindic, contract prin care debitorul propune un plan de redresare a întreprinderii sale prin care, de asemenea, să fie acoperite creanţele creditorilor împotriva sa.

Condiţia este ca respectivii creditori să accepte şi să sprijine măsurile financiare, în vederea redresării întreprinderii debitorului.

Pentru ca acordul să fie încheiat, este nevoie de mult tact şi o analiză profundă a firmei pentru ca într-adevăr acest instrument să reuşească.

 ,,Aici intervine rolul profesionistului, al conciliatorului, care trebuie să fie un practician cu experienţă. Este nevoie de toate argumentele necesare, personalizate profilului firmei, pentru a putea convinge creditorii să aleagă această metodă de salvare a afacerii, deopotrivă benefică. Creditorii trebuie să fie convinşi să accepte planul debitorului, precum şi să admită faptul că şi-ar putea încasa banii în condiţii mai avantajoase prin încheierea concordatului, decât în cazul falimentului debitorului’’, afirmă Ovidiu Neacşu, asociat coordonator Sierra Quadrant.

Procedură nu poate fi aplicată debitorilor condamnaţi pentru infracţiuni economice, debitorilor care sunt deja în faliment ori care au mai beneficiat în trecut de procedura concordatului preventiv.

,,S-a avut în vedere protecţia debitorului onest, care nu are intenţia de a înşela creditorii sau de a tergiversa procedura. Neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a concordatului de către debitor atrage automat falimentul acestuia, fără posibilitatea de a mai cere judecătorului sindic reorganizarea judiciară.

Procedura de concordat preventiv are caracter judiciar, deoarece este aplicată  de tribunal prin judecătorul sindic, şi are un caracter secret şi urgent, toate cererile fiind judecate în camera de consiliu cu precădere şi de urgenţă.

Părţile sunt citate în termen de 48 de ore de la primirea cererii, iar părţile aflate în străinătate vor fi citate prin intermediul mijloacelor rapide de comunicare.

,,Este o procedură preventivă, deoarece sunt chemaţi să participe toţi creditorii debitorului, care votează proiectul de concordat, acesta devenindu-le opozabil după ce a fost omologat chiar şi în situaţia în care nu au semnat. Altă caracteristică a acestei proceduri este unitatea, deoarece la data constatării vor fi suspendate urmăririle individuale ale creditorilor dar şi curgerea accesoriilor creanţelor acestora, pe perioada concordatului preventiv omologat creditorii nu vor putea cere deschiderea procedurii insolvenţei împotriva debitorului’’, explică Neacşu.

EFECTELE CONCORDATULUI PREVENTIV

Procedura de concordat preventiv suspendă orice urmărire individuală împotriva debitorului şi curgerea prescripţiei dreptului de a cere executarea silită a creanţelor contra debitorului, precum şi curgerea dobânzilor, penalităţilor şi a oricăror alte cheltuieli aferente creanţelor.

În plus, pe perioada concordatului preventiv omologat, nu se poate deschide procedura insolvenţei faţă de debitor.

Legislaţia prevede că orice creditor care deţine un titlu executoriu poate adera la concordat. Cererea de aderare se depune la conciliator, acesta incluzând-o în tabloul creditorilor concordatari.

Dacă în termen de 18 luni nu au fost îndeplinite obligaţiile prevăzute în concordatul preventiv, creditorii vor putea vota, la propunerea conciliatorului, prelungirea duratei concordatului cu maximum 6 luni faţă de durata iniţială.

,,Scopul acestei proceduri este acela de a renegocia direct sau preventiv, cu majoritatea creditorilor, modalităţi si termene de acoperire a creanţelor care să permită debitoarei redresarea economică şi în acelasi timp să ofere creditorilor o perspectivă mai bună de recuperare a creanţelor faţă de procedura insolvenţei’’, afirmă Neaşcu.

Urmare a procedurii de concordat preventiv, creditorii nu pot deschide procedura insolvenţei faţă de debitor, însă, având în vedere termenele scurte asociate procedurii, determină recuperarea creanţelor detinute mult mai rapidă decât în procedura de drept comun sau în procedura insolvenţei.

,,Evitarea insolvenţei elimină şi dezavantajul defavorizării acestuia pe piaţa relevantă, care ar duce la o scădere a încasărilor acestuia şi, pe cale de consecinţă, a capacităţii de acoperire a creanţelor. Un alt avantaj pentru creditori este că procedura suspendă curgerea termenului de prescripţie a dreptului de a solicita executarea silită, prin semnarea acordului de concordat, astfel încât creditorul semnatar nu riscă să piardă posibilitatea de a valorifica titlul executoriu deţinut împotriva debitorului’’, a mai declarat Ovidiu Neacşu.

În cei peste 23 de ani de activitate, Sierra Quadrant a devenit una dintre cele mai importante companii de profil din România, fiind specializată în lucrări de administrare şi lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare şi diversificat, prin multitudinea problemelor legale care trebuie soluţionate, concomitent cu procedura de insolvenţă: bilanţ de mediu, substanţe periculoase în proprietate, servituţi neclare şi litigii legate de patrimoniu, etc.

Printre dosarele semnificative gestionate în prezent de Sierra Quadrant se află Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), CET SA Bacău, Letea SA Bacău, Servicii Energetice Moldova SA, Donau Chem, Compania de Navigaţie Fluvială Giurgiu NAV S.A., Teleferic SA, Rombet SA şi GA-PRO-CHEMICALS S.A.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
firme,
salvare,
procedura,
creditori

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.