Soluţia ieşită din comun pe care o aplică cel mai scump oraş din lume pentru a rezolva criza locuinţelor: Tuburi de 10 metri pătraţi. GALERIE FOTO

Autor: Alex Ciutacu Postat la 25 mai 2018 166 afişări

Hong Kong se confruntă cu una dintre cele mai mari crize a locuinţelor din istorie, iar preţul proprietăţilor este atât de ridicat încât un singur loc de parcare s-a vândut anul trecut pentru 664.000 de dolari, iar majoritatea oamenilor sunt blocaţi în apartamente mici cu denumiri precum „micro-apartamente” sau „nano-apartamente”, potrivit platformei World Economic Forum.

Criza s-a înrăutăţit atât de mult încât oraşul este considerat unul dintre cele mai scumpe locuri în care poţi avea o locuinţă în ultimii opt ani, potrivt unui studiu anual legat de preţurile imobiliare din marile oraşe, citat de platforma WEF.

„Ne confruntăm cu o problemă reală a costurilor în oraşele noastre”, spune arhitectul James Law. „Este peste puterea oamenilor să locuiască într-o casă normală în Hong Kong”.

Însă Law crede că a găsit soluţia: bucăţi de conductă făcute din ciment şi restaurate sub forma unor locuinţe.

Ideea i-a venit în august anul trecut când supraveghea o serie de construcţii. A remarcat cum au rămas drept „resturi” mai multe conducte de ciment şi a realizat că acestea sunt mari, puternice, sigure şi nefolosite.

Law a proiectat şi construit un prototip pentru „O-Pod” în mai puţin de o lună.

O-Pod nu este primul proiect ieşit din comun al lui Law, dar este primul care atrage atenţia la nivel mondial.

În luna aprilie, Law a semnat un contract cu un dezvoltator din Shenzhen, China pentru a construi primul complex O-Pod.

„Marele meu vis nu este neapărat să realizez eu acest proiect, este acela de a exista o comunitate globală de oameni cu aceleaşi valori, care folosesc acest design în toată lumea”, spune Law.

„Dacă putem lucra cu guvernele, şi chiar cu proprietari privaţi şi producători, ar fi foarte ieftin să cosntruim O-Pod-uri şi le-am putea închiria foarte ieftin tinerilor care au nevoie de locuinţe şi nu şi le pot permite”.

Prototipul de O-Pod este situat în apropierea podului Kwun Ton, o fostă zonă industrială din regiunea East Kowloon.

O-Pod-ul este realizat din două secţiuni de conductă şi are un spaţiu locuibil de 10 metri pătraţi. Scopul lui Law a fost de a inventa ceva ieftin, uşor de întreţinut şi care se poate construi rapid.

Cheia pentru costuri reduse este reprezentată de produse prefabricate, crede Law.

„Când construieşti singur, este scump şi ai nevoie de mână de lucru, controlul calităţii şi testare”, spune Law.

Însă, deoarece O-Pod-urile au nevoie de conducte de cimente, care sunt deja produse în masă, acestea devin „low-cost, bine proiectate, şi rezistente deoarece sunt deja făcute din ciment”.

În mod ideal, Law crede că O-Pod-urile pot fi închiriate pentru 400 de dolari pe lună.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
criza,
locuinte,
solutie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.