Spital sub anchetă. Unde este Sănătatea? 17 oameni au murit într-un spital de top din Bucureşti, Sf. Pantelimon, la secţia ATI, în doar patru zile
Sistemul sanitar este din nou în mijlocul unui scandal de malpraxis după ce 17 pacienţi din secţia de terapie intensivă a Spitalului Sf. Pantelimon din Capitală au decedat într-o perioadă de patru zile.
♦ Spitalul Sf. Pantelimon, un spital de top din Bucureşti, a intrat sub ancheta autorităţilor după ce o asistentă din spital a acuzat că medicii ar fi dat intenţionat o doză mai mică de medicamente pacienţilor din secţia de terapie intensivă. La secţiile ATI (Anestezie şi Terapie Intensivă) vin cazurile grave şi, sigur, şi mortalitatea este mai mare ♦ Dar să ai 17 morţi în patru zile într-o secţie cu doar 25 de paturi este enorm.
Sistemul sanitar este din nou în mijlocul unui scandal de malpraxis după ce 17 pacienţi din secţia de terapie intensivă a Spitalului Sf. Pantelimon din Capitală au decedat într-o perioadă de patru zile. Chiar din interiorul spitalului au pornit acuzaţiile asupra medicilor de pe secţia de ATI, de la directoarea de îngrijiri, iar autorităţile au început ancheta.
Spitalul Sf. Pantelimon este în subordinea Ministerului Sănătăţii, astfel că instituţia a trimis corpul de control pentru a verifica activitatea spitalului.
„Nu putem să tragem concluzii medicale sau să împărţim vinovăţii, neştiind exact despre ce a fost vorba acolo. Acum, sigur, 17 decese în câteva zile, chiar şi pentru o secţie de terapie intensivă, par a fi multe. Aceste substanţe şi dozele se administrează prin nişte aparate speciale, ori injectomate, ori infuzomate. Sunt nişte aparate care sunt setate de mână umană. Poate să fie o eroare de sistem”, a spus medicul Adrian Wiener.
El a precizat că în sisteme de sănătate mai avansate, săptămână de săptămână există verificări ale activităţii medicale, pentru a vedea eventualele lipsuri din îngrijirea pacienţilor.
„E o rutină săptămânală, de exemplu în spitale din Marea Britanie şi tocmai asta e raţiunea, de a vedea pe parcurs dacă procesul medical este optim, dacă există vulnerabilităţi. Să nu fie întotdeauna doar o singură persoană care decide permanent şi să nu existe feedback. Nu ştiu dacă se întâmplă acolo, la Spitalul Pantelimon sau pe secţia aceea”, a mai adăugat medicul.
După o analiză iniţială timp de câteva ore realizată vineri, săptămâna trecută, primele declaraţii ale ministrului sănătăţi şi ale şefului unităţii medicale sunt că acuzaţiile nu se susţin. „Din analiza preliminară nu s-au constatat date care să ateste o viciere a tratamentelor. Nu au fost sesizări anterioare cu privire la posibile nereguli în Secţia ATI”, a spus managerul spitalului, Bogdan Socea.
Spitalul Sf. Pantelimon este o unitate aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, iar bugetul prevăzut pentru anul 2024 este de 220 mil. lei, potrivit site-ului unităţii.
Din acelaşi document reiese că spitalul va cheltui doar pentru salarii 166 mil. lei în 2024, ceea ce înseamnă 75% din bugetul total al spitalului. De altfel, practica de a cheltui cu salariile mai mult de jumătate din bugetul unui spital este una comună în rândul unităţilor de stat.Pentru medicamente şi materiale sanitare, spitalul a bugetat 17 mil. lei în 2024.
Potrivit listei de salarii aferentă anului 2020, ultima publicată pe site-ul spitalului, medicii primari din secţia de ATI au primit un salariu de bază brut cuprins între 12.000 şi 17.000 de lei lunar, la care se mai adăugau sporuri pentru condiţiile de muncă. Acestea dublau în multe cazuri salariul de bază, din documentul analizat de ZF.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro