Stelian Ion, după gafa lui Predoiu: Cerem CSM să ia atitudine faţă de imixtiunea inadmisibilă

Autor: Laura Buciu Postat la 20 ianuarie 2023 63 afişări

Fostul ministru al Justiţiei, Stelian Ion, critică „imixtiunea inadmisibilă a ministrului Predoiu în activitatea magistraţilor” şi cere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să ia atitudine.

Stelian Ion, după gafa lui Predoiu: Cerem CSM să ia atitudine faţă de imixtiunea inadmisibilă

Stelian Ion spune că CSM, în calitate de garant al independenţei justiţiei, trebuie să analizeze declaraţiile lui Cătălin Predoiu şi să sancţioneze „imixtiunea - inadmisibilă într-un stat de drept - în activitatea magistraţilor, venită din partea unui politician. Politician care, prin această ultimă ispravă, dovedeşte că nu are autoritatea morală de a fi ministru al Justiţiei şi de a face propuneri la conducerea Parchetului General, a DNA şi DIICOT”..

„În loc de scuze repetate, domnul Predoiu trebuie să îşi prezinte demisia. A afirma, din funcţia de ministru al justiţiei, că ştii că personajul X a fost achitat definitiv, deşi lucru ăsta nu s-a întâmplat în realitate, nu e o simplă gafă, o banală festă de memorie. Iar dacă o festă de memorie a unui ministru ajunge să influenţeze soluţionarea unui dosar, consecinţa trebuie să fie tot demisia, nu scuzele”, declară Stelian Ion, deputat USR şi fost ministru al Justiţiei.

Ion precizează că explicaţia ministrului e neverosimilă.

„Subiectul Giorgiana Hosu este unul delicat pentru Cătălin Predoiu. A propus procuror şef la DIICOT, în ciuda avizului negativ al secţiei pentru procurori a CSM, pe soţia unei persoane cercetate penal, iar DIICOT a ajuns să fie, de mai bine de doi ani, fără conducere plină.

În al doilea rând, Predoiu se contrazice flagrant. Ba spune că a aflat soluţia din mediul privat, din surse neoficiale, ba răspunde afirmativ când presa îl întreabă dacă a aflat de la avocaţi, procurori, judecători. Păi, procurorii şi judecătorii sunt din mediul privat? N-au legătură cu statul?”, se arată într-un comunicat transmis de USR.

Potrivit USR, acum, orice soluţie vor da judecătorii se va putea specula foarte uşor: „dacă dau achitare se va spune că soluţia a fost la comanda/pe placul lui Predoiu, daca decid condamnare, persoanele condamnate vor spune că sunt victime şi că soluţia s-a dat forţat pentru că judecătorii se temeau să nu fie acuzaţi că au acţionat la ordin. Oricum ar fi, independenţa celor doi judecători din completul de apel e grav afectată de afirmaţiile lui Predoiu. În mod asemănător, este afectată şi independenţa procurorului de şedinţă care va pune concluzii în acel dosar, mai ales că, în raport cu procurorii, ministrul justiţiei deţine o anumită autoritate„.

„Cătălin Predoiu nu are autoritatea morală de a face propuneri la conducerea Parchetului General, a DNA şi DIICOT, pentru că vedem cu ce se ocupă. Dar, până să se hotărască să demisioneze sau până să fie demis, CSM ar trebui să analizeze afirmaţiile ministrului şi să ia atitudine faţă de această gravă încălcare a independenţei judecătorilor şi procurorilor. Tăcerea CSM ar fi echivalentă cu o acceptare tacită a unei imixtiuni inadmisibile într-un stat de drept în activitatea magistraţilor”, mai afirmă Stelian Ion.

Cătălin Predoiu a afirmat la Europa FM că soţul fostei şefe a DIICOT Giorgiana Hosu a fost achitat în cadrul unui proces, deşi nu există o sentinţă în acest sens. Ulterior, ministrul Predoiu şi-a cerut scuze publice, afirmând că avea informaţia „din surse neoficiale” şi nu a verificat-o.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
predoiu,
csm,
ion

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.