LIVE: ZF Real Estate by Storia - Cum arată piaţa imobiliară premium din Pipera la început de 2025?

Ce strategie ar trebui să adopte investitorii de la Bursa de Valori în 2024, cu inflaţie care se temperează şi cu an electoral în SUA şi în România. Istoric, în fiecare an când americanii au ieşti la vot, S&P500 a fost pe plus. Răspund Erste AM, Raiffeisen AM, OTP AM

Autor: Liviu Popescu Postat la 12 decembrie 2023 158 afişări

Ce strategie ar trebui să adopte investitorii de la Bursa de Valori în 2024, cu inflaţie care se temperează şi cu an electoral în SUA şi în România. Istoric, în fiecare an când americanii au ieşti la vot, S&P500 a fost pe plus. Răspund Erste AM, Raiffeisen AM, OTP AM

2024 ar trebui să fie an de creştere pentru indicele bursier S&P500 de pe Wall Street, cea mai puternică piaţă de capital din lume şi cea care dictează dinamica pe restul burselor. Cel puţin aşa arată statisticile ultimilor 60 de ani – în fiecare an când americanii au ieşit la vot, S&P500 a închis pe plus anul respectiv.

Dar pe lângă alegerile din SUA în 2024, şi cele patru runde de alegeri din România, care ar putea veni cu presiuni pe finanţe şi interese electorale, investitorii mai au câteva elemente pe care trebuie să le treacă pe agendă: în primul rând pleacă la drum în 2024 după un an 2023 de vis pentru pieţele de capital şi cu mai multe maxime istorice.

Urmează încetinirea ritmului de scumpiri şi poziţionarea băncilor centrale, conflinctul din Orient, încetinirea creşterii economice din China şi războiul de la graniţa de nord a României.

Cum se arată 2024 şi ce poziţionare ar trebui să adopte investitorii? Răspund Horia Braun – director general Erste Asset Management – cel mai mare administrator de fonduri din România, Robert Burlan – director de investiţii al Raiffeisen AM, şi Dan Popovici – director general OTP AM.

Horia Braun

Pentru anul 2024 cred că trebuie să avem în vedere mai multe scenarii cu un grad ridicat de plauzibilitate, motiv pentru care aş accentua ideea că diversificarea pe clase de active ar putea în sfârşit să funcţioneze în anul viitor, după doi ani în care cel puţin acţiunile şi obligaţiunile au avut performanţe corelate pozitiv pentru cea mai mare parte a timpului.

Scenariul pe care piaţa pare să îl reflecte în momentul de faţă este acela al unei scăderi a inflaţiei, în continuarea tendinţei din 2023, respectiv o încetinire a economiei globale, fară să avem însă de a face cu o recesiune în SUA sau în majoritatea tarilor dezvoltate.

În acest caz, dobânzile ar putea să înceapă să scadă, ceea ce ar crea un context bun atât pentru acţiuni, cât şi pentru obligaţiuni. Ar slabi de asemenea constrângerile financiare pentru sectoarele sensibile la evoluţia ratelor de dobândă, cum ar fi sectorul imobiliar sau sectoarele de creştere (spre exemplu cel de tehnologie sau de energie regenerabila, sau mai generic cel de Clean tech).

Alegerile din SUA sunt desigur importante, dar rezultatul lor îl vom afla abia spre finalul anului, deci acesta nu ştiu daca va influenţa pieţele în mod semnificativ şi durabil în 2024.

Faptul că e an electoral înseamnă însă că probabilitatea că administraţia americană să ia măsuri de corecţie a deficitului bugetar este mică, ba dimpotrivă, este probabil ca aceasta să reacţioneze prompt la orice semn că economia americană ar putea să cada în recesiune.

Şi în Romania avem un an electoral încărcat care vine cu o probabilitate redusă de măsuri de corecţie a deficitului, iar nevoile de finanţare ale statului vor fi semnificative anul viitor, inclusiv datorită unor scadenţe de euroobligaţiuni. De aceea vom fi probabil dependenţi de capriciile pieţelor globale care vor determina costurile de finanţare pentru datoria statului, dar şi apetitul pentru investiţii pe pieţe de capital mai mici precum cea a României.

Pentru cea din urma va conta mult şi cum evoluează economia europeană şi respectiv dacă ne vom molipsi de stagnare de la "bolnavii Europei" respectiv economia Germaniei. Nu e scenariul nostru de baza, motiv pentru care suntem în continuare încrezători că sectoare ciclice precum cel de energie sau financiar-bancar pot continua să performeze bine pe plan local, deşi în momentul de faţă nu mai putem spune că evaluarea lor este una foarte atractivă.

Una peste alta, riscurile la acest scenariu, atât pe plan global cât şi pe plan local, le văd ca fiind simetrice între riscul unei încetiniri mai puternice, vecine cu recesiunea, respectiv riscul epuizării forţei tendinţei dezinflaţioniste şi apariţia de noi pusee de creşteri de preturi. Din acest motiv, văd un rol important ca ambele clase de active principale, respectiv acţiunile şi obligaţiunile suverane să îşi facă loc în portofoliul unui investitor, cu proporţiile specifice, fie că este vorba de un investitor mai conservator sau unul mai dinamic.

 

Robert Burlan

Având în vedere aşteptările privind continuare trendului descendent al inflaţiei m-aş uita cu predilecţie la sectoarele sau companiile care sunt cele mai senzitive la scăderea ratelor de dobândă, atât din perspectiva cererii cât şi a costului de finanţare. Desigur, aceasta evoluţie ar trebui coroborată cu riscul unei încetiniri a activităţii economice la nivel global, pe măsură ce economiile asimilează efectul politicilor monetare restrictive. Având în vedere natura preponderent defensivă a pieţei locale, aceasta este mai puţin senzitivă la variaţia ratelor de dobândă, însă un nivel mai redus al dobânzilor ar ajuta cel puţin din punct de vedere al evaluării.

Din perspectiva alegerilor, atât în US cât şi la nivel local, am putea asista la o continuare a politicilor fiscale stimulative, care ar putea compensa cel puţin parţial tendinţa de decelerare economică.

Totodată, continuare trendului descendent al inflaţiei s-ar putea reflecta pozitiv şi în performanţa obligaţiunilor pe termen mediu şi lung ca urmare a comprimării ratelor de dobândă.

 

Dan Popovici

În opinia mea anul 2024 din punct de vedere a pieţelor de capital va fi ceva mai agitat decât a fost anul 2023. Personal mă aştept să avem parte de mai multă volatilitate pe pieţele de acţiuni iar nivelul de incertitudine va fi în creştere.

Pe de o parte este de aşteptat ca inflaţia să îşi continue trendul de scădere atât în SUA cât şi în Europa. Cel puţin în momentul de faţă nu mai discutăm de creşteri suplimentare de dobândă ci din contră, întrebarea este când va avea loc prima scădere de dobândă din partea FED şi apoi din partea BCE. Tot la fel, ar trebui să ne aşteptam la începerea unui ciclu de scădere de dobândă din partea BNR în a doua jumătate a anului viitor.

 

Pe de alta parte odată cu încetinirea economiei la nivel internaţional este de aşteptat ca profiturile raportate de companii să crească într-un ritm din ce în ce mai scăzut şi de ce nu, poate chiar aceste profituri să vină în scădere. În aceste condiţii putem să ne aşteptam la volatilitate pe parcursul anului viitor.

Cu toate acestea din punctul meu de vedere vor exista în continuare domenii economice care să poată oferi oportunităţi investiţionale atractive şi aici mă gândesc în primul rând la inteligenţa artificială (tot ce înseamnă acest ecosistem, plecând de la partea de software, semiconductori, infrastructureă cloud etc), sectorul farmaceutic inovator (trendul început de anul acesta în zona medicamentelor anti-obezitate poate să continue) şi nu în ultimul rând zona de real estate (construcţii rezidenţiale şi comerciale). Acest ultim sector a fost puternic lovit în ultimii doi ani şi cred că există premise interesante să ofere randamente bune în condiţiile unei inflaţii aflate pe un trend de scădere.

După corecţiile înregistrate în ultimile 18 luni cred că riscurile aferente acestui sector sunt deja incluse în preţuri. Atât pe piaţă americana cât mai ales pe cea europeană sectorul imobiliar/logistic poate performa promiţător. Oferta în prezent este scăzută, costurile de finanţare mari duc la o cerere semnificativ mai mare pentru proprietăţi de închiriere şi este posibil ca veniturile din chirii să crească în continuare. Pentru a înţelege mai bine evoluţia sectorului de real estate la nivelul pieţelor internaţionale pot să vă spun că indicele EPRA/NAREIT Dev TR USD (indicele companiilor globale din domeniul real estate) a înregistrat în 2023 o scădere de -0.34% în timp ce indicele American S&P500 are pe parcursul anului 2023 o creştere de 18.75%. Această evoluţie poate fi inversată pe parcursul anului 2024. Nu trebuie uitat că domeniul real estate nu este reprezentat doar de clădiri de birouri sau de către mall-uri. Zona de logistică, industrial şi cea de cloud pot oferi o diversificare interesantă.

De asemenea poate cea mai aglomerată tranzacţie de final de 2023 şi început de 2024, dar care are şanse foarte mari să aducă performanţe bune anul viitor este cea legată de zona investiţiilor în instrumente cu venit fix. Mă aştept ca odată cu scăderea ratelor de dobândă, obligaţiunile, indiferent dacă vorbim de cele în valută sau de cele în lei să performeze bine pe parcursul anului 2024.

În final aşa cum spuneam vom avea volatilitate. În aceste condiţii investiţia periodică, în mod automat realizată prin intermediul unui “robot de economii” este cea mai bună soluţie. Această investiţie periodica nu face altceva decât să elimine emoţia din procesul de decizie a investiţiei şi transformă volatilitatea din duşman în prieten.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
adoptare,
americani,
erste,
inflatie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.