STRATEGII: Cum sa vinzi de-un milliard de dolari, cu numai 6 clienti in portofoliu

Postat la 24 ianuarie 2006 2 afişări

In istoria Interbrands Romania, 2006 va fi "anul miliardului". Cea mai mare firma de distributie de bunuri de larg consum se asteapta sa depaseasca un miliard de dolari ca si cifra de afaceri - si asta spunand frecvent "nu" clientilor care ii bat la poarta.

In istoria Interbrands Romania, 2006 va fi "anul miliardului". Cea mai mare firma de distributie de bunuri de larg consum se asteapta sa depaseasca un miliard de dolari ca si cifra de afaceri - si asta spunand frecvent "nu" clientilor care ii bat la poarta.

Mai concret: "80% din ofertele de parteneriat nici nu le luam in considerare", dupa cum spune Rand Sherif, directorul general al Interbrands. Firma primeste lunar cam doua-trei propuneri de parteneriat "serioase" - dupa cum le caracterizeaza el - de la firme ce vor sa-si distribuie produsele prin compania pe care o conduce. Iar astfel de refuzuri sunt o practica definitorie a companiei, explica Sherif: e bine sa ai putini clienti, pentru ca numai asa te poti concentra asupra lor.

Dupa cei 13 ani de cand si-a inceput afacerile in Romania, pe lista de companii cu care Interbrands lucreaza sunt scrise doar sase nume. Cu cat mai putini clienti ai, "cu atat mai putine greseli poti face", spune Sherif, in opinia caruia numarul mic de greseli a fost factorul determinant in ascensiunea Interbrands, factorul care a adus compania pe locul 12 in Top 25 al celor mai mari companii private din 2004 intocmit de BUSINESS Magazin. In top mai figureaza o singura firma de distributie, compania Transilvania General Import Export, parte a grupului European Drinks, care ocupa locul al 20-lea, cu o cifra de afaceri de circa 360  mil. dolari (fara TVA).

In 2004, cifra de afaceri a Interbrands a fost de circa 640 mil. dolari (inclusiv TVA). Cresterea vanzarilor din 2005 i-a luat oarecum pe nepregatite pana si pe managerii companiei: 880 mil. dolari in 2005, adica o crestere de 35% fata de 2004. Lucrurile nu vor sta la fel insa si in 2006, crede Sherif, care estimeaza ca ritmul de crestere va incetini, pentru ca nici factorii de crestere nu vor mai fi la fel de dinamici - fluctuatia cursului, spre exemplu. Chiar si asa, pentru atingerea cifrei de 1 miliard de dolari, vanzarile nu trebuie sa creasca decat cu 13%, fata de peste 30% in 2005 fata de 2004. Motorul cresterii sunt insa produsele pe care Interbrands le distribuie.

Daca in urma cu 13 ani Interbrands ar fi inceput prin a distribui no-name-uri in locul marcilor Procter & Gamble, spune directorul companiei, "azi n-am mai vinde nimic". Pentru ca, indiferent cat de buna este o companie de distributie, ea nu poate creste fara produse bune. O companie de distributie poate face o treaba extraordinara, dar daca nu are produse cunoscute, nu va avea succes, "indiferent cat de bine isi face treaba". Or, Interbrands a avut "privilegiul", cum il numeste Sherif, de a lucra cu lideri de nivel international pe domeniile lor (cum e cazul Procter & Gamble si British American Tobacco), care au fost combustibilul pentru dezvoltarea companiei de distributie. O companie care apartine grupului Sarkis, cu afaceri in distributie si agricultura in Romania, Bulgaria, Mongolia, Liban, Cipru, Libia.  In rest, n-ar mai fi mare lucru de spus despre felul in care Interbrands isi face treaba. Pentru ca "distributia nu e un secret - nu e vorba de cercetare spatiala". Este, spune Sherif, un proces foarte simplu care trebuie facut simplu, profesionist, adecvat, eficient, prompt si cu costuri cat mai mici. Si una dintre cele mai mari greseli pe care le poti face e sa neglijezi, in afaceri, astfel de lucruri. 

Pe de alta parte, spune Sherif, Interbrands a avut cateva atuuri din start. Mediul economic al anilor ‘90 a fost dificil, dar multi ani actionarii firmei au investit "si au acceptat faptul ca nu eram profitabili". Era perioada in care alte companii de distributie "poate nu au avut suficienta viziune sau poate bani, sau curaj, sau management financiar", crede Sherif, pentru a se descurca cu hiperinflatia acelor ani.

Dar chiar si acum, cand Romania incepe sa se stabilizeze si legislativ, si in privinta mediului de afaceri, "e «fun» sa construiesti o afacere in Romania", fata de tari ca Franta sau Elvetia, pe care Sherif le descrie drept "stagnante". In plus, spune el, in Romania, oamenii - angajatii - se implica, le pasa. Ce altceva e diferit la Romania fata de alte tari? Sherif raspunde fara ezitare: femeile. "Sunt mult mai emancipate chiar decat in tari ca Franta sau Marea Britanie". Ceea ce e bine, e de parere directorul Interbrands, nu doar in cuplu, ci si intr-o echipa de management. Faptul ca Sherif e aici arata cat de mult ii place Romania: a lucrat in diverse tari, vreme de 18 ani, la Philip Morris International, avand ceea ce el numeste "o cariera de succes", dar a ales sa-si petreaca o vreme aici. "Pentru ca", spune el cu un zambet larg, "sunt in pozitia fericita de a alege ce vreau sa fac".

 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/strategii-cum-sa-vinzi-de-un-milliard-de-dolari-cu-numai-6-clienti-in-portofoliu-977995
977995
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.