SUA intensifică parteneriatele de securitate cu naţiuni din Pacific, în competiţia cu Beijingul
Administraţia Joseph Biden semnează acorduri de securitate cu naţiuni insulare din Pacific, în contextul eforturilor de contracarare a influenţei din ce în ce mai mari a Chinei în această regiune, informează site-ul Axios.com.
Administraţia de la Washington a intensificat interacţiunile cu naţiunile insulare din Pacific imediat după ce Beijingul a semnat un pact de securitate cu Insulele Solomon în 2022.
În ultimele zile, Statele Unite au semnat acorduri de securitate cu Papua Noua Guinee şi cu Republica Palau, urmând să semneze un pact similar cu Federaţia Micronezia. Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a semnat cu James Marape, premierul din Papua Noua Guinee, un acord care prevede că Statele Unite vor furniza instruire militară şi finanţare pentru a ajuta forţele locale să reacţioneze la ameninţări precum traficul de droguri şi dezastrele naturale.
Preşedintele Joseph Biden ar fi urmat să semneze personal acordul de securitate în cursul primei vizite prezidenţiale într-o naţiune insulară din Pacific, dar a fost nevoit să revină rapid la Washington de la summitul Grupului G7, desfăşurat în Japonia, pentru a continua negocierile în scopul depăşirii crizei bugetare. Acordul de securitate dintre SUA şi Papua Noua Guinee nu a fost publicat, dar probabil va oferi armatei americane acces condiţionat la baze, porturi şi aeroporturi din această ţară.
China nu a formulat direct obiecţii, dar Ministerul de Externe de la Beijing a anunţat că se opune "introducerii mizelor politice" în regiune.
Antony Blinken a asistat şi la ceremonia de extindere a Pactului de Asociere Liberă cu Republica Palau, iar acordul cu Federaţia Micronezia urmează să fie semnat miercuri. Un alt acord de securitate, cu Insulele Marshall, urmează să fie semnat anul acesta, dar negocierile se concentrează pe compensaţiile pentru testele nucleare efectuate de SUA în această zonă în anii 1940-1950.
Noile acorduri cu Papua Noua Guinee, Republica Palau şi Federaţia Micronezia evidenţiază faptul că regiunea "încă tinde puternic spre SUA", afirmă analistul militar Derek Grossman, de la RAND Corporation.
Chiar dacă Statele Unite îşi îndreaptă atenţia asupra acestei regiuni din cauza activităţilor Chinei, Administraţia Biden ştie că trebuie să abordeze o serie de preocupări locale - schimbările climatice, protejarea rezervaţiilor de peşti şi dezvoltarea sustenabilă - pentru a reuşi să aibă o influenţă reală, explică Charles Edel, preşedintele filialei australiene a Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro