SUA şi Afganistanul au pierdut urma a sute de mii de arme livrate forţelor afgane
Washingtonul şi Kabulul au pierdut urma a sute de mii de arme livrate Afganistanului, care riscă să ajungă în mâinile talibanilor, avertizează un raport american publicat luni.
În acest audit, inspectorul general special pentru reconstrucţia Afganistanului (SIGAR), John Sopko, dezvăluie de asemenea că Statele Unite au furnizat forţelor afgane mai multe arme decât era nevoie, pentru că de-a lungul timpului acestea şi-au modificat cerinţele.
Astfel, începând din 2004, Pentagonul a livrat peste 747.000 de arme Kalaşnikov AK-47, mitraliere, lansatoare de grenade şi alte arme Afganistanului, pentru o valoare de circa 626 de milioane de dolari.
Însă Guvernele american şi afgan nu au ţinut registre precise, astfel că zeci de mii de arme ar fi putut dispărea, potrivit inspectorului general.
"Ţinând cont de capacitatea limitată a Guvernului afgan de a ţine registre sau de a se debarasa corect de armele sale uzate, există un real pericol ca acestea să ajungă în mâinile insurgenţilor", subliniază raportul lui Sopko.
Armata americană avea deja dificultăţi în a urmări aceste arme înaintea livrării lor, iar autorităţile de la Kabul au de asemenea "importante probleme" în localizarea lor precisă.
Forţele de securitate afgane nu au făcut decât puţine eforturi pentru a efectua inventare privind armele, iar inspecţiile SIGAR la depozitele de stocare au dezvăluit numeroase lacune.
De asemenea, armata şi poliţia au primit 112.000 de arme în plus faţă de cerinţele afgane iniţiale. Această diferenţă se explică prin voinţa soldaţilor afgani de a avea arme mai recente în loc să le repare pe cele vechi.
Riscurile ca armele să ajungă în mâinile talibanilor se vor agrava odată cu reducerea numărului de soldaţi înrolaţi în forţele de securitate afgane, care ar urma să ajungă de la 352.000 la 228.500 până în 2017.
Auditul cere unirea datelor privind armele livrate Afganistanului. Există, de exemplu, două baze de date distincte.
Auditul mai apreciază că Pentagonul ar trebui să ajute autorităţile afgane să facă un inventar complet al tuturor armelor livrate Kabulului. Trebuie de asemenea întocmit un plan de recuperare a armelor neutilizate şi limitate livrările pe măsură ce numărul soldaţilor afgani se va reduce.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro