Ţara care pariază totul sau nimic într-o strategie de salvare din faţa dezastrului demografic şi a prăbuşirii economice

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 31 martie 2023 1032 afişări

Ţara care pariază totul sau nimic într-o strategie de salvare din faţa dezastrului demografic şi a prăbuşirii economice

Japonia vine cu o serie de noi propuneri pentru a stimula natalitatea, după ce premierul Fumio Kishida a avertizat că această ţară în curs de îmbătrânire are la dispoziţie doar câţiva ani pentru a pune frână unei scăderi demografice care ameninţă economia, scrie Bloomberg.

Alarmat de scăderea numărului de copii născuţi în Japonia anul trecut la un nivel record de mai puţin de 800.000, Kishida s-a angajat să vină cu măsuri „de o dimensiune diferită” pentru a aborda problema şi să vină până în iunie cu un plan care să permită dublarea bugetului alocat cuplurilor şi copiilor. O nouă instituţie pentru copii şi familii urmează să îşi deschidă porţile în aprilie.

Japonia a înregistrat anul trecut cele mai puţine naşteri de când a început să ţină evidenţa, potrivit datelor publicate în februarie. Acest lucru a continuat un declin de şapte ani care agravează şi mai mult perspectivele unei forţe de muncă mai mici şi a unui număr semnificativ redus de contribuabili care să susţină a treia cea mai mare economie din lume în anii următori.

Planul exact urmează să fie prezentat în viitorul apropiat, însă există deja câteva idei lansate recent pentru următorii trei ani:

Sumele plătite pentru pensia alimentară pentru copii, care anterior erau supuse unui plafon de venit, vor fi acordate tuturor familiilor şi vor fi prelungite cu trei ani până când copilul va absolvi liceul.

Sumele vor fi revizuite pentru a reflecta nevoia economică pe care o reprezintă faptul de a avea o familie numeroasă.

Alocaţiile pentru taţii care îşi iau concediu de paternitate vor fi majorate la acelaşi nivel cu salariul lor după impozitare. Obiectivul este de a creşte procentul taţilor care lucrează în sectorul privat şi care îşi iau cel puţin o săptămână de concediu de paternitate la 50% până în 2025, iar procentul celor care îşi iau două săptămâni la 85% până în 2030. În comparaţie cu nivelul actual de 14%.

Sprijinul pentru locuinţe va fi extins pentru familiile cu copii mici, inclusiv prin acordarea accesului prioritar la locuinţe publice adecvate. Un ajutor suplimentar va fi disponibil pentru familiile numeroase care contractează împrumuturi prin intermediul Agenţiei japoneze pentru finanţarea locuinţelor, susţinută de guvern. Această măsură vine după ce sondajele au arătat că locuinţele înghesuite au fost citate ca fiind un motiv pentru care unii oameni au mai puţini copii decât şi-ar dori.

Vor fi luate măsuri pentru a oferi mese gratuite la şcoală.

Planurile de rambursare a împrumuturilor studenţeşti vor fi ajustate pentru persoanele care au un copil, iar în unele cazuri vor fi puse la dispoziţie burse pentru persoanele cu venituri mai mari.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
dezastru,
fata,
prabusire,
salvare,
strategie,
copii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.