Ţara unde femeile care fac avort sunt considerate CRIMINALE si pot primi până la 40 de ani de PUŞCĂRIE. 13 femei au făcut închisoare

Autor: Georgiana Călin, Ioana Matei Postat la 13 iulie 2017 743 afişări

În Salvador, interzicerea avortului cunoaşte una dintre cele mai dure legiferări din lume. Pentru prima dată în 20 de ani există semne că ar putea fi uşor modificată, datorită mulţimilor care protestează de-a lungul ţării pentru drepturile femeilor.

Ţara unde femeile care fac avort sunt considerate CRIMINALE si pot primi până la 40 de ani de PUŞCĂRIE. 13 femei au făcut închisoare

„În loc să ne protejeze sănătatea şi libertatea, statul şi legea ne consideră criminali, ne torturează şi ne aruncă în închisoare”, spune una dintre femeile protestatare, care a primit sentinţa de 40 de ani de închisoare pentru că ar fi încercat să facă avort.

În El Salvador, o mică ţară din centrul SUA, cu o populaţie de circa 6 milioane de persoane, femeile care fac sau încearcă să facă avort pot primi până la 40 de ani de închisoare. Cel puţin 129 de femei au fost judecate de legea dură din El Salvador între anii 2000-2011, conform grupului de activişti Citizen for teh Decriminalization of Abortion. Centrul pentru drepturile reproductive confirmă faptul că 13 femei au făcut închisoare, condamnate fiind pentru omucidere gravă a copiilor (nenăscuţi).

În El Salvador avortul este ilegal în orice circumstanţe, fără excepţii, nici măcar în caz de viol sau dacă viaţa femeii se află sub risc. De-a lungul anilor, legea a prins mai multă putere, incluzând şi judecata comunităţii – dacă un vecin, o rudă sau un doctor suspectează o femeie că a făcut sau a încercat să facă avort, aceştia trebuie să sune poliţia pentru a veni să o aresteze pe aceasta.

Temerile legate de legea punitivă a făcut ca avorturile provocate să ducă la complicaţii grave şi moartea multor persoane. Potrivit Amnesty International, femeile şi fetele din Salvador recurg la măsuri extreme, printre care inserţia de ace de tricotat, bucăţi de lemn şi alte obiecte ascuţite în colul uterin, ingerarea de otravă şi medicamente împotriva ulcerului, toate pentru a-şi provoca avort.

În 2016, poliţia civilă din El Salvador a înregistrat 3.947 de plângeri de abuzuri sexuale, dintre care 1.049 cazuri de viol; 1.873 dintre victime au fost minori, potrivit Organizaţiei femeilor din El Salvador (ORMUSA). Dacă o adolescentă este violată şi încearcă să facă un avort, aceasta ar putea face zeci de ani de închisoare. În schimb, violatorul său, dacă este condamnat, poate fi închis între şase şi zece ani.

 „În ceea ce ţine de drepturile reproductive, toţi ochii lumii sunt îndreptaţi spre El Salvador. Ceea ce se întâmplă acum va fi un semnal pentru femeile de pretutindeni. Nu mai putem nega consecinţele cruciale ale acestei legi”, spune Sara Garcia, una militantele Grupului Cetăţenilor pentru Decriminalizarea Avortului. Cei care militează pentru dreptul la avort au promis să îşi continue eforturile, indiferent de rezultatul lobby-ului din prezent. Pe de altă parte, Biserica Catolică, ce deţine o influenţă imensă într-o ţară care rămâne social conservatoare, rămâne în continuare anti-avort, în pofida hotărârii Papei Francis din 2016 potrivit căreia preoţii pot „absolvi de vină femeile care au comis păcatul avortului”. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.