Ţara unde femeile nu mai vor să facă copii. „A avea un copil acum, înseamnă să-l condamni la suferinţă”

Autor: Georgiana Călin Postat la 19 august 2016 21512 afişări

Ţara unde femeile nu mai vor să facă copii. „A avea un copil acum, înseamnă să-l condamni la suferinţă”

„A avea un copil acum, înseamnă să-l condamni la suferinţă”, declară Milagros Martinez, una dintre femeile programate pentru sterilizare la un centru de sănătate din apropiere Caracas.  În Venezuela, medicii şi lucrătorii din domeniul sănătăţii raportează un număr tot mai mare de cereri de sterilizare, în contextul în care problemele economice ale ţării se agravează pe zi ce trece.

Lipsa de alimente din Venezuela, inflaţia şi sărăcia din sectorul medical au devenit o sursă de nelinişte pentru un număr tot mai mare de femei care optează fără tragere de inimă pentru sterilizări, decât să se confrunte cu greutăţile sarcinii şi a creşterii copiilor. Contraceptivele tradiţionale, cum ar fi prezervativele sau pilulele contraceptive au dispărut, practic, de pe rafturile magazinelor, împingând un număr mare de femei spre o intervenţie chirurgicală în acest sens.

Milagros Martinez, o tânără în vârstă de 28 de ani, s-a hotărât asupra operaţiei după ce a avut un al doilea copil neplanificat deoarece nu a găsit pe piaţă pilule anticoncepţionale. Hrana este greu de găsit, tânăra fiind nevoită să stea la coadă la supermarket încă de la miezul nopţii pentru a cumpăra alimente. Uneori, este nevoită să-şi aducă şi copilul cu ea, care a fost ars de soare în timpul aşteptării de ore întregi. „Sunt puţin speriată de sterilizare - spune ea -dar prefer asta decât să am mai mulţi copii”, la fel ca zeci de alte femei care au luat autobuzul de ora 4:00 AM pentru a participa la „ziua de sterilizare”.

Înainte, pentru a fi sterilizată o femeie trebuia să aibă minimum patru copii şi venituri mici. Acum, sunt numeroase femei cu câte unul, doi copii care doresc asta. De asemenea, lucrătorii din domeniul sănătăţiii din state precum Falcón, Táchira şi Mérida evidenţiază faptul că cererile pentru sterilizare au crescut foarte mult în ultimele luni. Trendul evidenţiază faptul că recesiunea brutală a acestei ţări bogate în petrol forţează oamenii să facă alegeri dificile. Femeile însărcinate sunt afectate în mod deosebit, ele luptându-se pentru a găsi hrană şi suplimente adecvate, dau naştere în spitale aglomerate şi cu lipsă de echipamente şi trebuie să petreacă apoi ore întregi la cozi pentru a cumpăra scutece, alimente sau medicamente pentru bebeluşi, care sunt foarte limitate.

Atunci când femeile par nesigure, medicii le încurajează să se orienteze către contraceptive, cum ar fi dispozitivele intrauterine, care sunt mai disponibile decât pilulele anticoncepţionale sau prezervative. În cazul în care se găsesc, farmaciile vând un pachet cu trei prezervative pentru aproximativ 600 de bolivari, echivalentul a 60 de cenţi în SUA, dar o cheltuială mare pentru cei care câştigă salariul minim de 33.000 de bolivari pe lună. Iar pe piaţa neagră, aceleaşi prezervative se pot găsi cu 2.000 de bolivari. Elita celor din Venezuela îşi permit aceste lucrui, dar clasa de mijloc şi săracii se împiedică de preţurile mari.

„Nu am găsit în farmacii pilule contraceptive, nici injecţii, nimic. Pe piaţa neagră este foarte scump, iar acum nici măcar acolo nu mai găseşti astfel de lucruri”, spune Yecsenis Ginez, în vârstă de 31 de ani, care are un fiu şi a decis să se supună intervenţiei chirurgicale. Cu toate acestea, unele femei trebuie să aştepte chiar şi luni de zile pentru a fi sterilizate, deoarece există locuri limitate sau unele centre duc lipsă de echipamente sau specialişti pentru proceduri.

În timp ce aşteptau să fie chemate în sala de operaţie, femeile îşi amintesc melancolice deperioada de booming din Venezuela. „Înainte, când rămâneai gravidă, toată lumea era fericită”, spune mama a doi copii, Yessy Ascanio, în vârstă de 38 de ani. „Acum, când o femeie rămâne însărcinată toată lumea o mustră. Mă întristează asta când mă gândesc la femeile tinere”. Iar în timp ce unele dintre colegele sale de aşteptare se uită speriate la cele care erau scoase din sala de operaţie, Ascanio le sfătuieşte: „Dacă vă sperie, amintiţi-vă de cozile pentru produsele alimentare”.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.