Tensiunile au atins cote maxime, rachetele nucleare au fost pregătite: Detaliile pe care trebuie să le ştie toţi românii despre ce va urma

Autor: Alexandru Nanu Postat la 01 martie 2022 47 afişări

Tensiunile au atins cote maxime, rachetele nucleare au fost pregătite: Detaliile pe care trebuie să le ştie toţi românii despre ce va urma

În contextul războiului din Ucraina şi al declaraţiilor recente ale preşedintelui rus, Vladimir Putin, vă prezentăm mai jos cele mai importante aspecte privind paşii de urmat în cazul unui atac nuclear.

În data de 27 februarie, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a pus  în alertă forţele nucleare ale Rusiei din cauza tensiunilor majore cu lumea occidentală în privinţa atacului militar din Ucraina, scria The Washington Post.

Potrivit Wikipedia, armele nucleare sunt dispozitive ce eliberează, într-o manieră explozivă, energia nucleară produsă de o reacţie în lanţ de fisiune sau fuziune. Aceste forţe fac parte dintr-o categorie de arme de distrugere în masă, destinate uciderii a unui număr foarte mare de oameni şi distrugerea biosferei.

În continuare vă prezentăm, o parte, din paşii de urmat în cazul unui război nuclear, conform recomadărilor Nuclearelectrica.

  • Adăpostirea -

A sta adapostit in casa este un mod foarte eficace de reducere a expunerii la radiatii. Ramanand inauntru cu usile si geamurile inchise puteti reduce expunerea la radiatii cu pana la 40%.

O incinta dintr-o cladire reprezinta un bun adapost. Daca vi se va comunica sa ramaneti acasa, la serviciu sau la scoala, faceti urmatoarele:

  • Intrati intr-o incapere.
  • Inchideti toate usile, ferestrele si gurile de aerisire.
  • Opriti sistemele de ventilatie (daca exista).

Nu folositi telefoanele decat daca este absolut necesar; liniile telefonice trebuie sa ramana libere pentru operatorii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

Daca va aflati in masina, inchideti geamurile si sistemul de ventilatie si parasiti zona afectata.

Daca ati fost in aer liber in timpul urgentei, scoateti-va hainele si inchideti-le in saci de plastic. Curatati-va parul si corpul prin spalare. Aceasta precautie va indeparta particulele de praf radioactiv de pe dumneavoastra. Cand va puneti alte haine, luati-le dintr-un dulap inchis.

FITI UN BUN VECIN. Daca vedeti pe cineva afara, sfatuiti-l sa se adaposteasca. Informati si ajutati persoanele cu handicap.

NU INTRATI IN PANICA. Adapostirea in incaperi inchise ofera o protectie considerabila impotriva radiatiilor.

Asteptati alte instructiuni difuzate la radio sau TV.

  • Daca vi se comunică să evacuaţi zona-

Daca sunteti anuntati sa parasiti locuinta, scoala sau serviciul, fiecare dintre dumneavoastra trebuie in primul rand sa impacheteze urmatoarele, NUMAI DACA ESTE POSIBIL:

  • O perna, doua paturi si doua cearsafuri sau un sac de dormit.
  • O mica saltea din burete.
  • O jacheta sau un palton.
  • Doua randuri de haine.
  • Medicamentele prescrise si alte medicamente necesare.
  • Nu este nevoie sa luati alimente in afara celor special prescrise de medic.
  • Articole de toaleta.
  • Acte de identitate, bani, carti de credit, carnete CEC, etc.
  • Un aparat de radio.
  • Numerele de telefon ale rudelor sau prietenilor apropiati.

Dupa ce ati facut cele de mai sus luati toate masurile de prevedere obisnuite pentru o plecare de acasa pentru o zi.

Inchideti ferestrele si incuiati intrarile in casa.

-Evacuarea -

Atunci cand exista sau este prevazuta o emisie radioactiva, o parte sau toata comunitatea dumneavoastra poate fi evacuata.

Veti fi sfatuiti sa va parasiti locuintele sau locurile de munca si sa mergeti la Centrul de Primire desemnat pentru localitatea dumneavoastra.

Toate informatiile necesare despre evacuare vor fi transmise la radio si TV sau vor fi anuntate prin megafoanele masinilor de Politie.

Veti avea timp mai mult decat suficient sa va impachetati articolele importante, sa inchideti aparatele electrice, sa va ocupati de animale, sa inchideti locuinta si sa parasiti zona.

Veti fi imbarcat in autobuze, trenuri sau alte mijloace de transport si veti fi dusi la Centrele de Primire; daca aveti masina personala, o puteti folosi.

La Centrul de Primire se va verifica starea dumneavoastra de contaminare si daca va fi necesar veti fi decontaminat. Apoi veti fi inregistrat in vederea asigurarii hranei si adapostirii sau acordarii oricarei alte asistente daca este nevoie. Daca doriti, va puteti face propriile aranjamente in privinta hranei si cazarii in localitatile neafectate din afara zonei evacuate.

-Protejarea tiroidei -

Daca in aer exista iod radioactiv, el este introdus in plamani prin inhalare si de acolo, o parte va patrunde in sistemul circulator, de unde va fi absorbit de glanda tiroida. O masura eficace de a preveni absorbirea iodului radioactiv de catre tiroida este administrarea pastilelor de KI (iodura de potasiu). Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroida, ducand la oprirea acumularii de iod radioactiv de catre aceasta. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai repede din organism prin functiile naturale ale corpului. O alta masura contra inhalarii iodului radioactiv este aceea de a ramane adapostit in casa. Pastilele de iodura de potasiu (KI) nu protejeaza corpul de alte substante radioactive. A va adaposti, a va schimba hainele si a face dus raman cele mai bune masuri de protectie impotriva altor substante radioactive.

Administrarea de pastile de KI trebuie facuta rapid in cazul unei urgente. Astfel de pastile vor fi disponibile si la Centrele de Primire Evacuati organizate de Autoritatile Publice pentru a fi distribuite. Scolile din localitatea dumneavoastra vor avea cantitati suficiente de pastile pentru copii. Personalul scolilor va administra aceste pastile copiilor atunci cand va fi necesar.

Ghidul complet al Nuclearelectrica poate fi consultat AICI

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.