LIVE: ZF Real Estate by Storia - Ce trebuie să ştii ca să devii agent imobiliar?

Terminalele Starlink, prin care miliardarul Elon Musk conectează lumea la Internet indiferent de locaţie, au început să ajungă pe mâini greşite. Regimuri autoritare acuzate de crime împotriva umanităţii au obţinut acces prin piaţa neagră la reţeaua de sateliţi ridicând întrebări despre cât de bine îşi controlează compania propria tehnologie

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 26 martie 2024 2335 afişări

Terminalele Starlink, prin care miliardarul Elon Musk conectează lumea la Internet indiferent de locaţie, au început să ajungă pe mâini greşite. Regimuri autoritare acuzate de crime împotriva umanităţii au obţinut acces prin piaţa neagră la reţeaua de sateliţi ridicând întrebări despre cât de bine îşi controlează compania propria tehnologie

Starlink, reţeaua de sateliţi a lui Elon Musk, promite să conecteze lumea la internet oriunde pe glob. Promisiunile au depăşit orice aşteptare, atunci când s-a descoperit că acoperirea reţelei se întinde inclusiv pe teritoriul unor ţări cu care compania nu are niciun acord de funcţionare, inclusiv teritorii controlate de regimuri autoritare, scrie Bloombeerg.

Investigaţiile au identificat numeroase exemple de kituri Starlink care au fost comercializate şi activate ilegal. Modul în care acestea sunt introduse ilegal şi disponibilitatea Starlink pe piaţa neagră sugerează că utilizarea abuzivă a acestuia este o problemă globală sistemică, ridicând semne de întrebare cu privire la controlul companiei asupra unei tehnologii cu impact clar asupra securităţii naţionale.

În Yemen, care se află în mijlocul unui război civil care durează de zece ani, un oficial guvernamental a recunoscut că Starlink este utilizat pe scară largă. Mulţi oameni sunt pregătiţi să sfideze facţiunile beligerante concurente, inclusiv rebelii Houthi, pentru a-şi asigura terminale pentru comunicaţii de afaceri şi personale şi pentru a se sustrage serviciului de internet lent şi adesea cenzurat care este disponibil în prezent.

În cazul Sudanului, un război civil care durează de un an a dus la acuzaţii de genocid, crime împotriva umanităţii şi la fuga a milioane de oameni din casele lor. În condiţiile în care internetul obişnuit nu funcţionează de luni de zile, soldaţii forţelor paramilitare se numără printre cei care folosesc acest sistem pentru logistica lor, potrivit diplomaţilor occidentali.

În Asia Centrală, unde acordurile Starlink sunt rare, o campanie guvernamentală de reprimare a terminalelor ilicite în Kazahstan în acest an abia dacă a reuşit să diminueze utilizarea acestora. Tot ceea ce a făcut a fost să ducă la creşterea preţurilor pe piaţa neagră, potrivit unui comerciant care importă echipamentul şi care nu a dorit să vorbească public de teama unor represalii. Înainte de intervenţia guvernului, clienţii puteau să cumpere echipamentele companiei şi să le expedieze prin intermediul serviciului poştal local.

În luna februarie a acestui an, Ucraina a declarat că Rusia a desfăşurat Starlink în cadrul propriilor eforturi de război, în timp ce postări neverificate pe X, reţeaua de socializare a lui Musk, păreau să arate soldaţi ruşi care despachetau kituri de instalare. Doi democraţi din Camera Reprezentanţilor i-au scris o scrisoare preşedintelui SpaceX, Gwynne Shotwell, făcând presiuni cu privire la afirmaţiile Ucrainei.

 „Din câte ştim noi, niciun Starlinks nu a fost vândut direct sau indirect Rusiei”, a scris Musk pe X.

Kiturile Starlink sunt vândute pentru a fi utilizate şi în Venezuela, unde persoanele şi companiile fac obiectul sancţiunilor americane de aproape un deceniu, cel mai recent sub regimul autoritar al preşedintelui Nicolas Maduro.

O hartă a zonelor de acoperire de pe site-ul web al Starlink arată că naţiunea sud-americană este offline. Cu toate acestea, anunţurile de pe reţelele de socializare promovează oferte de pachete pentru echipamentele Starlink, care sunt disponibile pe scară largă şi sunt admirate pentru fiabilitatea şi portabilitatea lor într-o ţară cu ferme de vite şi mine de aur izolate.

În Africa de Sud, unde s-a născut Musk, guvernul nu a aprobat încă cererea de operare a Starlink. Dar acest lucru nu a împiedicat un comerţ înfloritor cu terminale acolo. Grupurile de pe Facebook prezintă furnizori care se oferă să cumpere şi să activeze kiturile în Mozambic, unde este licenţiat, şi apoi să le livreze peste graniţă către clienţii sud-africani.

Administraţia preşedintelui Joe Biden ar putea înăspri controalele la export care se aplică la Starlink pentru a le ţine departe de adversarii SUA, potrivit unui fost oficial guvernamental american. Un consultant în domeniul securităţii care oferă instruire companiilor cu privire la aceste restricţii a declarat că adevărata soluţie este încercarea de a geolocaliza kiturile atunci când acestea sunt pornite şi blocarea celor care încalcă controalele de export ale SUA.

Acest lucru ar necesita cooperarea din partea companiei, a declarat persoana respectivă, care a cerut să nu fie numită, discutând chestiuni sensibile din punct de vedere comercial legate de securitatea naţională.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
companie,
internet,
acuzatii,
control,
crime

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.