TIMP: Calculatoarele nu tin cont de ora in plus a lui George W. Bush

Postat la 06 februarie 2007 1 afişăre

Din ratiuni energetice, presedintele Bush schimba data la care americanii trec la ora de vara. Se va intampla la 11 martie. Dar va trebui ca si milioanele de calculatoare de care depind afaceri sau vieti omenesti sa inteleaga asta.

Din ratiuni energetice, presedintele Bush schimba data la care americanii trec la ora de vara. Se va intampla la 11 martie. Dar va trebui ca si milioanele de calculatoare de care depind afaceri sau vieti omenesti sa inteleaga asta.

 

S-au stins de mult ecourile generate de problema trecerii la un nou prefix al anului, din 1999 in 2000, cand sistemele informatice a trebuit sa fie reprogramate manual de inginerii de software, ca sa nu creeze blocaje. Acum, la orizont apare o noua problema. La prima vedere, nici nu e vorba de un eveniment de mare impact. Ceasurile in Statele Unite vor trece anul acesta la ora de vara in a doua duminica din martie si nu in prima duminica din aprilie. La fel, trecerea la ora de iarna va fi facuta cu o saptamana mai tarziu, in prima duminica din noiembrie si nu in ultima din octombrie.

 

Luna in plus castigata prin decret prezidential va face ca ora afisata de ceasuri sa se potriveasca mai firesc cu realitatea luminii de afara. Adica va fi castigata o ora intreaga de lumina in prima zi a celor patru saptamani care sunt adaugate la lunile aliniate la ora de vara si, descrescator, cateva minute sau zeci de minute in fiecare zi. Acesta a fost si motivul pentru care presedintele George W. Bush a inclus, acum doi ani, in documentul Congresului SUA numit "Energy Policy Act" mentiunea privind schimbarea orei, care isi va face pentru prima oara efectul acum, in 2007. Cele cateva ore de activitate in care americanii se vor bucura in plus de lumina soarelui vor scuti o parte din energia consumata pentru iluminarea locuintelor, a strazilor si a birourilor.

 

Dupa ce virusul mileniului sau Y2K, cum a fost numita trecerea ceasurilor calculatoarelor la prefixul anului 2000, nu a iscat efecte notabile, asa cum avertizau multi dintre analisti, cei care ar putea fi afectati acum de decizia presedintelui Bush nu mai cred intr-o noua amenintare. Dar s-ar putea sa greseasca, din doua motive. In primul rand, e vorba de tocmai aceasta tendinta de a ignora, spun ei, inca o alarma falsa.

 

Putine publicatii au scris despre aceasta modificare, in conditiile in care mai sunt doar doua luni pana cand va intra in vigoare. Y2K a fost anuntat cu aproape cinci ani inainte si nu putine au fost firmele care s-au imbogatit facand un lucru aparent simplu: rescrierea partii din codul software al sistemelor informatice pentru a face calculatoarele sa inteleaga ca vor trece curand intr-un alt mileniu.

 

Compania de telecomunicatii SBC (acum AT&T) a cheltuit pentru asta, in cei patru ani anteriori anului 2000, nu mai putin de 235 de milioane de dolari. Cheltuielile nu au fost doar pentru echipele de ingineri de software care sa asigure trecerea lina in anul cu prefix nou, ci mai ales pentru dotarea tuturor punctelor de lucru cu sisteme de back-up, generatoare paralele de curent electric sau pur si simplu provizii pentru angajatii aflati la serviciu. "Au fost bani bine cheltuiti, pentru ca acum totul functioneaza asa cum trebuie", declara in primele zile ale lui 2000 Janet Rainford, Y2K communications director al SBC.

 

De fapt, nicaieri in lume nu a fost semnalat la acea vreme niciun incident major. Controversele intre sustinatorii a doua opinii diferite dureaza si acum - cei care spun ca fara acele investitii ar fi fost inregistrate accidente importante si cei care sustin ca oricum Y2K nu ar fi avut vreun impact, cu sau fara bani cheltuiti. Chiar si acum, cautarea pe Google dupa termenul Y2K genereaza 9,7 milioane de rezultate. La vremea respectiva, mai multe companii de asigurari au vandut polite pentru a suporta eventualele pagube ce ar fi fost generate de virusul mileniului si mai multe filme avand aceasta tema au fost turnate la Hollywood.

 

Pana acum, printre putinele companii care au avertizat asupra repercusiunilor deciziei lui Bush au fost Microsoft si Cisco. "Va avea un impact mult mai mare ca Y2K", este de parere si Mike Sly, senior consultant la compania Evolving Solutions, citat de presa internationala. "Va avea impact asupra a tot ce lucreaza cu date, timpi si programari", continua Sly.

 

Vanzatori de tehnica de calcul ca IBM, Novell, Red Hat si Sun au la randul lor pagini dedicate pe Internet acestui subiect, unde ofera sfaturi pentru depasirea momentului de trecere la ora de vara la fel de usor cum a fost depasit Y2K.

 

Un al doilea motiv pentru care evenimentul din martie ar trebui sa ingrijoreze este ca la trecerea in anul 2000, o parte a sistemelor de calcul puteau sa "inteleaga" si fara interventia umana ca dupa 1999 urmeaza 2000. Nici vorba de intelegere automata de aceasta data. Daca ora nu este schimbata de catre utilizatori sau online de catre producatorii de software, calculatoarele vor ramane cu o ora in urma. Si pericolul merge dincolo de incurcaturi cu intalnirile fixate pe organizer sau cu programele zilnice decalate. Vor fi afectate procesele care opereaza in functie de timp, critice pentru afacerile unei companii, procese ca acelea de facturare, deadline-uri ale contractelor si programele software care inregistreaza documentele unei companii in functie de data. Pentru dispozitivele de securitate, unde create, corelate si stocate log-uri (jurnale de activitate), aceste schimbari de ora ar putea duce la afisarea unor rezultate eronate - ca in cazul, de pilda, al unui sistem de supraveghere video care a filmat o scena ce ar trebui folosita ca proba intr-un proces.

 

Cele mai sensibile industrii vor fi, ca si inainte de 1 ianuarie 2000, cea aviatica, a transporturilor, centralele de producere a energiei electrice. In cele mai multe cazuri, operatiunea de trecere la noua ora dictata de lege va fi o sarcina minora: utilizatorii doar vor schimba manual ora afisata pe dispozitivele electronice pe care le folosesc. Dar, tinand cont de diversitatea sistemelor si a tehnologiilor folosite astazi, cei ce ar trebui sa decida daca si ce modificari trebuie facute vor fi administratorii de retele si angajatii departamentului de IT.

 

Pentru utilizatorul obisnuit, poate singurele observatii pe care le vor face vor fi ca le vor ramane cu o ora in urma ceasurile de pe calculator sau telefon mobil. Si, pana la urma, doar cele ale utilizatorilor din Statele Unite si Canada, statele care au adoptat aceste schimbari. Microsoft a publicat recent pe site o lista cu aplicatiile proprii care ar putea fi afectate. Printre ele, sistemul de operare pentru telefoanele mobile, Outlook, Exchange si Dynamics. Noul sistem de operare Windows Vista va trece fara probleme peste schimbare. In Romania, eventualele efecte vor fi de o mai mica amploare si doar pentru companiile care au operatiuni, sunt sau au clienti in America de Nord.

 

Criticii sustin ca solutia cea mai buna din partea presedintelui SUA ar fi fost nu schimbarea zilelor cand se trece la/de la ora de vara. Ideea lor ar fi ca tocmai pastrarea aceleiasi ore pe tot parcursul anului ar duce la o crestere a productivitatii, pornind de la premisa ca angajatii de fapt intarzie la serviciu in ziua care are o ora mai putin, pentru ca, la fel ca si calculatoarele, uita sa-si regleze ceasul. Doar daca nu cumva aceiasi angajati cresc productivitatea venind mai devreme la birou cand se trece la ora de iarna.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/timp-calculatoarele-nu-tin-cont-de-ora-in-plus-a-lui-george-w-bush-1008176
1008176
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.