Ţin pasul şcolile profesionale cu nevoile pieţei? Carmen Muşat, inspector asigurarea calităţii, Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic - VIDEO
“Se mişcă lucrurile şi la noi - poate mai încet ca în alte ţări. Există o tendinţă înspre dezvoltarea şi a competenţelor generale. Există o foarte mare dinamicitate a pieţei muncii, din păcate formarea profesională iniţială în momentul de faţă nu poate să ţină pasul cu această schimbare rapidă a joburilor, pentru că cele de IPT dezvoltă curriculum sau introduce calificări noi în formarea profesională iniţială la cererea agenţilor economici, dar nu poate să introducă această calificare nouă decât dacă există meseria respectivă în cadrul naţional al calificărilor de care răspunde Autoritatea Naţională a Calificărilor.
Prin urmare ar trebui ca mai întâi să se facă o solicitare către Autoritatea Naţională a Calificărilor să se introducă noua meserie care nu există, durează până se aprobă, după care trebuie să facă solicitarea agentul economic împreună cu şcoala pe care a găsit-o ca să-i formeze angajaţii pentru meseria nouă. Agenţiile sunt separate: cele de IPT-uri se ocupă de formarea profesională iniţială, ANC-ul se ocupă de formarea profesională continua, iar de anul trecut a mai apărut şi Autoritatea Naţională pentru Învăţământ Dual pe care o să o vedem funcţionând în următoarele luni. Deocamdată de învăţământul dual se ocupă tot cele de IPT-uri, care a iniţiat această activitate şi a dus-o până acuma.”
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro